Tips dan penjagaan untuk mereka yang tinggal berseorangan - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

Semakin, permintaan untuk pemilikan rumah dan keperluan untuk mempunyai sudut anda adalah apa yang membuatkan anak-anak muda dan orang dewasa membuat keputusan hidup bersendirian. Menurut angka yang dikeluarkan oleh Institut Brazil Geografi dan Statistik (IBGE), tujuh ribu orang telah mengambil keputusan ini di Brazil, yang bersamaan dengan 12.2% daripada semua isi rumah AS.

Tetapi bagi mereka yang berada dalam situasi ini, anda perlu memberi perhatian kepada beberapa perkara dan melipatgandakan penjagaan pada hari hari ke-a. Melabur dalam keselamatan dan berusaha untuk mengetahui jiran adalah beberapa contoh, ini kerana biasanya rumah itu ditinggalkan sendirian semasa anda berada di tempat kerja.

Tahu siapa yang di sekitar adalah penting untuk memastikan semangat kejiranan dan juga kemudiannya, meminta bantuan supaya orang itu memerhatikan rumah anda semasa anda bekerja, sebagai contoh. Bagi mereka yang lebih suka apartmen, peraturan adalah sama, kerana anda akan berkongsi tingkat yang sama dengan orang lain yang tidak diketahui.

Siapakah yang lebih nyaman, ahli psikologi Odair Comin menjelaskan bahawa ia adalah penting bahawa orang yang memenuhi kehendak nafsu mereka dan membuat rumah anda lebih selesa untuk anda. "Jika berada di rumah adalah pilihan yang lebih berterusan, anda perlu membuat rumah anda sebuah taman hiburan, perpustakaan, pawagam, pentas, restoran, bar. Dengan kata lain, membuat rumah anda tempat yang sempurna untuk memenuhi keinginan anda. Pada masa yang sama, jika anda tidak suka untuk keluar, anda boleh mendapatkan orang ramai di rumah anda. Ia adalah satu cara untuk menjaga hidup tanpa meninggalkan tabiat yang menyenangkan mereka, "jelas beliau.

Tetapi mempunyai sudut anda tidak bermakna untuk mengasingkan orang. Melepak dengan rakan-rakan dan melawat keluarga adalah asas. Tiada apa yang menghalang untuk memanggil mereka untuk makan malam atau barbeku di rumah baru. "Sebagai dengan kawan-kawan, bukan untuk melarikan diri dari kesepian, tetapi untuk memenuhi syarikat orang yang suka untuk menjalankan aktiviti-aktiviti yang memberikan kita keseronokan. Baki adalah sentiasa cara terbaik daripada, boleh bergaul dengan baik dengan kesepian, kerana dengan syarikat itu, "kata Comin.

Bagi ahli psikologi, hidup semata-mata adalah juga cara yang baik tahu diri mereka sendiri. Beliau mencadangkan beberapa petua. Mendaftar keluar:

kawan diri

Biasanya hidup dengan keperluan untuk mempunyai rakan-rakan, untuk berkongsi kebimbangan kami untuk hari-hari, tetapi berkawan dengan anda adalah penawar yang paling berkesan untuk kesepian.

Jangan lari dari kesepian

Belajar untuk hidup dengannya dan menggunakannya juga sebagai sebuah syarikat. Cuba untuk melakukan perkara-perkara yang hanya mungkin lakukan sendiri: membaca buku, lihat satu persembahan atau program yang hanya anda suka.

Pergi ke filem, berjalan di taman, menunggang basikal. Adakah aktiviti-aktiviti yang membawa kepada interaksi sosial, tanpa mempunyai sebuah syarikat.

Bagi ahli psikologi, memupuk fikiran yang baik adalah paling utama. "Mempunyai fikiran yang baik dan sikap adalah cara yang sejuk untuk menjadikan dunia dalaman anda di tempat yang bagus, pasti anda akan suka untuk menghabiskan masa dengan diri sendiri," beliau mencadangkan.