Photo: Getty Images

Photo: Getty Images

Apa yang setiap individu sosial mahu adalah untuk diterima dan dihargai dalam kumpulan dan hubungan. Dan dalam proses ini akan sentiasa hadir kemungkinan penolakan. Setiap orang ini berfungsi sentiasa: untuk menerima, menerima, menyerap atau menolak, jauh, mengabaikan. Pergerakan ini adalah seperti semula jadi sebagai hubungan manusia dan dengan itu individu mewujudkan identitinya, sentiasa dari pilihan.

"Tidak ada kesepakatan. Dalam sifat manusia akan sentiasa ada warna, rasa, pengalaman dan orang untuk memudahkan orang lain daripada yang lain. Masalahnya ialah bahawa kita mempunyai fantasi yang hasrat kita untuk yang lain perlu mewujudkan tarikan yang sepadan dan tidak dapat ditolak, "jelas Frederico Mattos, ahli psikologi dan penulis blog About Life.

Ditolak sering langsung menjejaskan harga diri. Negatif seseorang yang kepadanya kamu memberi yang terbaik menjadikan keselamatan kualitinya menjadi lemah. Pokoknya adalah bahawa ini tidak selalunya satu proses rasional ataupun peribadi, seperti yang dijelaskan Frederick:

"Penolakan boleh berlaku aspek sedar atau lain-lain tidak sedarkan diri, sebagai seorang yang merujuk perasaan suka dan menjijikkan lama dahulu, atau cara penampilan fizikal boleh membangkitkan kenangan yang jelas di pihak yang lain menyebabkan putus ini. Memaksa isu itu akan menjadi satu pencerobohan kepada kedua-dua belah pihak. "

Tidak ada melarikan diri. Semua orang akan melalui penolakan pada masa-masa kehidupan. Sama ada di sekolah, dengan rakan-rakan, di tempat kerja atau penuh kasih sayang. Tidak mendapat promosi yang dijangka, atau jemputan kepada pihak atau kekasih sambungan. Perbezaannya ialah bagaimana setiap mengendalikan penolakan itu.

Baca juga: 10 perkara tentang hubungan yang hanya boleh dipelajari mengalami

8 langkah-langkah untuk menangani penolakan penyayang

Photo: Getty Images

Photo: Getty Images

1. Asingkan penolakan ditolak

Penolakan adalah jenis hanya satu kriteria mengenai orang lain, yang kebetulan menjadi anda, "Ia bukan peribadi, walaupun ia kelihatan kerana ia tidak mempunyai kawalan penuh ke atas yang akan suka. Yang lain mungkin juga seorang yang baik dan wajar, tetapi yang tidak mempunyai kesan "menggambarkan Frederico Mattos.

2. Latihan harga diri

Tidak membenarkan diri anda untuk melupakan nilai dan kualitinya. Bukan kerana seseorang yang tidak suka anda daripada semua orang lain tidak akan suka. Harga diri sering berkaitan dengan penerimaan yang penuh kasih dan kita perlu menilai dengan berhati-hati apa yang sebenarnya perlu berubah dan apa yang hanya pendapat yang lain.

3. Menghormati tidak sepadan

"Sesetengah orang mendapati sukar untuk bertolak ansur tidak dipenuhi, seolah-olah ia adalah suatu serangan peribadi. Ia seolah-olah objek nafsu beliau terpaksa bertindak balas secara positif kepada perasaan mereka. Walaupun dalam hubungan jangka panjang, kehidupan dan personaliti boleh mengambil laluan yang berbeza dan apa yang pada mulanya didorong kesatuan itu hilang di sepanjang jalan. "

4. Face kesedihan

Menerima tawaran dengan kesedihan dan memahami bahawa mereka harapan akan didepositkan melalui proses pencairan semula jadi sehingga anda menggubah semula. Melarikan diri sakit merupakan salah satu cara untuk memanjangkan proses.

5. Ikut kehidupan

Psychologist Frederico Mattos mencadangkan: "Redirect bahawa keinginan, kasih sayang dan menjaga sumber lain yang sihat seperti yang hangat dan disayangi adalah cara yang baik untuk perlahan-lahan mendapatkan khasiat emosi tanpa tekanan untuk percubaan penyayang baru."

Juga membaca: 4 soalan yang anda perlu tanya diri anda sebelum anda mengajukan cerai

6. Teruskan bergerak

senaman dan aktiviti menyeronokkan mempunyai kuasa untuk membuat anda melihat kehidupan dari sudut lain dan keluar dari mengalami lingkaran. Lebih daripada tip, mengambil ia sebagai satu peraturan: apa yang perlu bersendirian di rumah menangis atau martyring. Membuat usaha dan bergerak - pasti ini akan membantu aerate idea-idea.

7. Buat pilihan yang lebih baik pada masa akan datang

Menurut Frederick, satu kerja-kerja analisis diri juga penting: "Memikirkan semula kriteria mereka sendiri untuk memahami sama ada rakyat untuk siapa anda jatuh cinta terlalu kerap tidak ada atau tidak mampu dibeli. Cuba untuk memahami jika ada kesediaan yang berkesan untuk disayangi atau jika, jauh ke, anda hanya mewujudkan satu kitaran penolakan. "

8. kedudukan Songsang

Ingatlah bahawa masa anda juga menolak seseorang yang sejuk? Anda mungkin berada dalam situasi di mana seseorang yang kelihatan menarik tidak menyentuh anda secara mendalam. Menyelamatkan keadaan ini mungkin akan membantu anda untuk menyedari bahawa perkara-perkara ini malangnya berlaku.

Apa yang tidak boleh lakukan untuk ditolak

Tiada siapa yang boleh pergi melalui penolakan dan merasakan apa-apa. Dan bahawa ia tidak akan dinasihatkan, selepas setiap jatuh di sepanjang laluan itu mempunyai sekurang-kurangnya sesuatu yang baik, yang sedang belajar. Ada kemungkinan bahawa masa yang perlu bagi anda untuk mendapatkan semula dan tidak ada masalah. Tetapi beberapa sikap yang merosakkan diri boleh muncul dan mesti dipatuhi dan dielakkan

  • Kediaman pada fakta dan peristiwa cuba untuk mencari kesalahan atau kesilapan;
  • Mengasingkan daripada rakan-rakan dan kehidupan sosial;
  • Mahu membalas dendam jika anda rasa ia adalah salah orang lain;
  • Kekal sehingga mengkritik atau menghukum diri anda untuk ditolak;
  • Bercerita kepada semua orang dalam usaha untuk meracuni persepsi orang lain tentang siapa ditolak;
  • Carian awal orang lain tidak berasa kesan negatif daripada kerugian.

Mudah bukan, tetapi hakikatnya adalah bahawa penolakan itu akan sentiasa muncul satu hari. Mengambil peluang untuk belajar dengan lebih baik mengenai proses manusia. Sedar bahawa anda juga telah ditolak dan ia bukan kerana dia tidak mempunyai sesuatu atau seseorang yang membuat kesilapan, tetapi kerana mereka hanya tidak bergerak dengan anda. Yang terbaik dalam hidup adalah bahawa ia boleh sentiasa disambung semula, kemudian memberi tumpuan lebih kepada anda dan bergerak ke atas.

Juga membaca: 10 soalan setiap pasangan perlu dilakukan sebelum "ya"