Bagaimana untuk sahabat membantu dengan kerja-kerja rumah tanpa perlu bertanya - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

Menurut kaji selidik yang dijalankan pada tahun 2012 oleh IBGE peratusan wanita yang bekerja mencapai kadar 61% daripada penduduk. Juga mengikut Petunjuk Sosial Institut Penyelidikan, kira-kira 90% daripada wanita yang bekerja mengisytiharkan bahawa mereka juga bertanggungjawab untuk kerja-kerja rumah mengabdikan purata 20 jam seminggu untuk aktiviti tersebut. Bagi lelaki, 46% berkata bahawa bantuan untuk kerja-kerja rumah dan membelanjakan kira-kira sembilan jam seminggu untuk majlis itu.

Walaupun wanita itu dimasukkan ke dalam pasaran buruh untuk beberapa tahun dan penyumbang utama kepada pendapatan keluarga, menghabiskan jumlah yang sama jam di tempat kerja daripada seorang lelaki, angka menunjukkan bahawa pemikiran seksis masih sebahagian daripada realiti di negara ini.

Bagi kebanyakan pasangan bahagian ini keadaan buruh adalah pencetus kepada hujah-hujah dan pergaduhan. Wanita mengadu bahawa lelaki tidak membantu yang cukup, manakala aduan lelaki adalah bahawa wanita adalah sangat mencabar dan terperinci.

Persoalannya ialah bagaimana untuk memperbaiki hubungan ini dan mendamaikan penyelenggaraan dan pembersihan rumah, bekerja dan hidup bersama-sama? Bertemu dengan beberapa langkah yang boleh membantu anda dalam misi ini.

1. Bahagian Equal

Cuba untuk membahagikan tugas-tugas secara adil, jadi tidak menganiaya. Anda boleh menjalankan tugas bersama-sama, dibahagikan dengan bilik atau menghabiskan beberapa minit sehari untuk melaksanakan tugas tertentu. Bagaimana anda akan menganjurkan rutin akan bergantung kepada gaya setiap rumah dan setiap pasangan. Apa yang penting ialah bahawa kedua-dua bekerjasama saksama.

2. Belajar perbualan dan membimbing

Agresif dan kebodohan tidak akan membantu sama sekali pada masa pembahagian tenaga pekerja. Cuba untuk meninggalkan sisi gemuruh dan memberitahu pasangan anda bagaimana ia boleh membantu anda. Jelas dan objektif, tanpa bertindak kasar. Lelaki tidak mempunyai keupayaan yang menakjubkan untuk meneka apa yang kita mahu, jadi kami menerangkan langkah demi langkah!

3. Pilih masa yang sesuai

Apabila anda datang balik dari tempat kerja apa yang pemikiran yang pertama yang datang ke fikiran? Duduk dan santai di sofa adalah salah satu pilihan, bukan? Oleh itu, tidak menyambut suaminya dengan squeegee dan mop memberi arahan apa yang perlu dilakukan, selepas semua anda tidak akan diterima baik - seperti?. Mengharapkan ia tiba, perubahan pakaian. Mengambil kopi petang bersama-sama dan kemudian mendekati subjek: "kasih, mari kita membersihkan rumah" Ingat bahawa melakukan kerja-kerja rumah adalah tanggungjawab kedua-duanya, tidak menggalakkan pemikiran bahawa "pembersihan adalah perkara wanita."

4. Jadi kurang kritikal dan mempunyai lebih kesabaran

Wanita mempunyai kecenderungan kesempurnaan, bukan? Aduan terbesar dari manusia adalah bahawa isterinya adalah sangat kritikal dan terperinci mengenai organisasi domestik. Hakikatnya adalah bahawa sentiasa bertambah baik, tetapi kita tidak boleh menuntut bahawa orang lain lakukan betul-betul cara kita.

Bebas mendapatkan lebih ringan dan mempunyai lebih banyak kesabaran dengan pasangan anda. Kadang-kadang ia adalah perlu untuk mendedahkan beberapa perkara. Adakah kurang kritikal dan berhenti untuk melihat mata positif pasangan anda. Ia adalah bernilai mengingati bahawa kita wanita sentiasa lebih digalakkan untuk belajar tentang perkara-perkara dari rumah dan lelaki tidak, jadi mereka tidak selalu meringankan dengannya. Tetapi ia membayar untuk bersabar, mengajar dan apabila anda mempunyai anak, melakukan perkara yang sama untuk lelaki dan perempuan juga.

5. Belajar pujian

Menggantikan kritikan oleh pujian. suaminya melakukan sesuatu yang belum pernah dilakukan dan telah menunjukkan minat untuk membantu anda? Pujian! Jika anda berfikir, "melakukan tidak lebih daripada kewajipan" akan mewujudkan cuaca yang sangat berat untuk hubungan. Apabila kita menjadi kehadiran yang menyenangkan dalam kehidupan rakan kongsi kami, anda sudah tentu ia menjadi lebih berhati-hati dengan perkara-perkara rumah.

tips keemasan untuk anda ikuti

Bagaimana untuk sahabat membantu dengan kerja-kerja rumah tanpa perlu bertanya - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

  • Jika anda belum berkahwin pas untuk menonton teman lelakinya dalam organisasi kategori dan kebersihan. Mula, sebelum berkahwin, untuk bercakap tentang bagaimana anda dan pasangan anda akan menyusun dan membahagikan kerja-kerja rumah;
  • Jangan berdagang bantuan untuk seks. Jika anda membuat perubahan kepada suami anda seperti, "jika anda membantu saya anda mempunyai manfaat," hanya akan memakai hubungan;
  • Jika kedua-dua bekerja lebih masa keluar dan menghabiskan masa dengan aktiviti-aktiviti lain seperti kajian, cadangan adalah untuk mengupah seorang buruh hari. Jika anda tidak boleh, ia adalah yang terbaik untuk menetapkan hari untuk kedua-dua untuk melakukan pembersihan bersama-sama - seperti, hari pembersihan musim bunga!

Setiap pasangan mempunyai cara tersendiri untuk menganjurkan bagaimana untuk membahagikan kerja-kerja rumah. Tetapi secara umum, cara untuk mendapatkan dia untuk membantu secara semulajadi tanpa anda perlu pertanyaan setiap masa adalah untuk mempunyai kesabaran, menjemput beliau perlahan-lahan mula membantu, positif mengukuhkan usahanya dan membimbing anda melalui aktiviti-aktiviti yang belum dikuasai. Jadi, anda akan dapat, dengan cara yang semulajadi dan harmoni, membuat pembahagian tugas-tugas biasa sesuatu bangunan.