9 cara untuk menghalang anjing anda hilang atau dicuri - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

anjing itu adalah rakan terbaik manusia dan boleh membawa banyak kegembiraan kepada keluarga semua orang tahu! Tetapi mempunyai haiwan kesayangan di rumah memerlukan penjagaan khas dan juga masa. pemilik sentiasa perlu mengambil saat hari anda untuk memberikan penjagaan dan perhatian kepadanya dan, di atas semua, menjadi perhatian untuk keselamatan mereka dan kesejahteraan.

Malangnya, kebanyakan taat dan gembira berada di rumah, setiap anjing adalah tertakluk kepada kehilangan pemiliknya atau dicuri oleh orang yang berniat jahat. Terdapat beberapa kes haiwan yang lari dari rumah dan tidak pernah dijumpai, yang boleh menyebabkan banyak kesedihan kepada keluarga. Tetapi ini boleh dielakkan, sudah tentu, dengan langkah-langkah yang diambil oleh pemilik.

Cris Viviani, seorang ahli biologi dan pakar veterinar dalam tingkah laku haiwan, menunjukkan bahawa terdapat baka anjing cenderung untuk melarikan diri. "Bagaimanapun, terdapat kes-kes haiwan yang lebih aktif yang, seterusnya, mempunyai pemilik yang tidak boleh atau tidak melakukan tunggangan diperlukan untuk memastikan ia seimbang dan sihat.

Jadi mereka mungkin akan mencari jalan untuk melarikan diri dan bersiar-siar bersendirian, "kata profesional yang membuat perundingan dan latihan di rumah, menunjukkan, pertama, kepentingan pemilik untuk menempah beberapa masa hari untuk mengambil anjing anda berjalan dengan selamat.

Selain menaiki haiwan, tindakan lain, agak mudah, boleh membuat semua perbezaan dan menghalang anjing anda lari atau dicuri. Mendaftar keluar:

1. Letakkan haiwan pada pengenalan rantai

Pemilik perlu sentiasa meninggalkan haiwan kolar tetap dengan papan nama dengan nama dan nombor telefon haiwan (s) pemilik.

2. Opt untuk mikrocip

Satu lagi kemungkinan ialah mikrocip. "The mikrocip diimplan dalam anjing itu sebagai aplikasi vaksin. Dalam kes kebocoran, haiwan itu dikenal pasti boleh dikembalikan kepada pemilik, "jelas Cris Viviani.

Tetapi yang sesuai sudah tentu adalah bahawa haiwan itu tidak mendapat untuk menjalankan! "Ia perlu diambil berhati-hati untuk mengelakkan perkara ini daripada berlaku. Selain kehilangan anjing itu masih boleh memukul, menderita penganiayaan, tercedera, menderita dalam pergaduhan dengan haiwan lain dan lain-lain, "kata doktor haiwan.

3. Ikuti perhatian kepada kualiti dan keadaan kolar

Anda perlu berhati-hati dengan kolar digunakan untuk mengambil berjalan kaki anjing itu. "Sentiasa bertanya jika ia tidak sangat dipakai atau dengan membuka slot (yang sangat biasa)," kata Cris Viviani.

Apabila membeli item ini, pastikan ia adalah berkualiti baik dan saiz yang disesuaikan dengan ukuran anjing anda.

4. Jangan sekali-kali meninggalkan pintu terbuka

Ini adalah penjagaan asas yang menghalang anjing anda daripada dicuri atau hilang di jalan-jalan.

"Jangan sekali-kali meninggalkan pintu terbuka, walaupun ia digunakan untuk berjalan-jalan di sekitar blok sahaja. Dia boleh mencari perempuan dalam haba, sebagai contoh, dan pergi lebih jauh daripada digunakan. Dan apabila anda sedar, mungkin tidak akan tahu lagi, "kata doktor haiwan. "Berbeza dengan apa yang banyak berfikir, anjing itu kehilangan, ya, rujukan rumah anda dan tidak dapat mencari jalan belakang," katanya.

"Sehingga ada latihan yang betul boleh menghalang anjing anda melarikan diri melalui pintu, tetapi bagi kes-kes yang lebih khusus, ia adalah perlu untuk berunding dengan pakar (jurulatih) untuk membantu beliau," kata Cristiane.

Iaitu, jika anjing anda tidak terlatih, ia tidak dimaksudkan untuk meninggalkan pintu terbuka dan pintu!

5. Jangan biarkan anjing anda keluar sahaja

Ramai orang mendakwa bahawa haiwan kesayangan anda tahu "berjalan-jalan" sahaja, tetapi dalam kes-kes risiko ia dicuri atau hanya sesat adalah sangat besar (seperti yang dipetik di atas).

"Cadangan saya ialah: tidak pernah membiarkan anjing anda pergi untuk berjalan kaki sahaja, walaupun dia 'biasa' kepadanya," kata Cris veterinar.

"Anda tidak tahu jika ia akan mencari penyerang untuk lawatan ini. Di samping itu, anda bertanggungjawab untuk tindakannya, apa-apa yang berlaku kepada anjing lain (pergaduhan) atau kepada seseorang (santapan anda, sebagai contoh) adalah tanggungjawab anda, "kata Cris Viviani.

"Satu lagi perkara yang kita fikirkan adalah kotoran yang haiwan kesayangan anda boleh berhenti di kaki lima di pihak yang lain. Adakah jiran anda yang memilih untuk tidak mempunyai anjing suka untuk membersihkan selepas anjing anda? Apabila dia berjalan bersendirian, anda tidak mempunyai kemungkinan untuk mengumpul najis mereka dan melupuskan dengan betul, "jelas doktor haiwan.

6. Memerlukan penjagaan dalam lawatan

Membiarkan anjing anda dibawa ke bilik mandi atau berjalan-jalan dengan orang lain, sentiasa meminta untuk pergi dan telah mengenal pasti penuh teliti.

"Hanya biarkan ia pergi mandi haiwan amanah anda. Sudah terdapat banyak kes anjing yang telah kehilangan cara mereka di kedai haiwan peliharaan, jadi ia bernilai meminta orang yang bertanggungjawab sentiasa membawa ia di dalam kotak yang sesuai dan menjadi perhatian kepada beliau setiap pergerakan dalam laman ini, "kata Cris.

Satu lagi bentuk biasa anjing baka kecurian, menonjolkan veterinar, terutama di bandar-bandar besar, berlaku ketika berjalan di jalan dengan pekerja, pejalan kaki anjing atau pengendali. "Selalunya diminta untuk menyelamatkan penculikan anjing itu, tetapi yang paling sering mereka dipasarkan," katanya memberi amaran.

Dalam pengertian ini, adalah penting juga menyerahkan haiwan kesayangan anda profesional sentiasa dipercayai dengan pengalaman yang telah terbukti dalam kerja. Walaupun penculikan anjing adalah kemalangan (tidak berlaku untuk pengendali kesalahan pekerja atau pejalan kaki anjing), Ia adalah selamat untuk tahu bahawa haiwan kesayangan anda adalah dalam tangan yang baik dan, sudah tentu, orang yang akan melakukan apa sahaja untuk perjalanan dengan sebaik mungkin.

7. Ikuti perhatian kepada pintu gerbang

"Jika anda tinggal di rumah dan anjing anda mempunyai akses kepada pintu yang membawa kepada jalan, pastikan ia tidak boleh lulus antara bar, atau bahkan jika anda tidak boleh membukanya. Ada orang yang berniat jahat yang mencuri anjing, terutamanya perlumbaan untuk memasarkannya, "kata Cris.

8. Berhati-hati dalam perjalanan kereta

Anjing itu sebaik-baiknya harus diangkut dalam kes dibawa, menonjolkan Cristiane veterinar. "Ia adalah lebih selamat untuk dia dan juga untuk penumpang. Tetapi jika tidak mungkin, haiwan itu perlu sentiasa berada di kerusi dan tempat duduk tali pinggang belakang yang sesuai untuk saiz haiwan. Satu juga perlu berhati-hati untuk menjaga tingkap ditutup, terutamanya untuk menghentikan kereta berkuasa pada lampu isyarat dan lain-lain "katanya.

"Apabila menurun atau mendaki haiwan itu di dalam kereta, tidak pernah melakukan tanpa kolar dan tali, seperti mana yang boleh pergi pada pusingan pemilik," kata profesional.

9. Melabur dalam keselamatan di seluruh rumah

Pada masa kini ia adalah mustahil untuk menutup mata kepada banyak kes kecurian dan penculikan yang berlaku di dalam rumah.

"Dalam kes rompakan rumah, sebagai contoh, jika anjing adalah rumah sahaja dan terutamanya jika perlumbaan, ia boleh menjadi mangsa dan dirompak. Adalah untuk dijual atau pencuri boleh meminta pemilik menyelamatkan mereka, "kata doktor haiwan itu.

Dalam pengertian ini, ia adalah penting untuk memberi perhatian kepada keselamatan di seluruh rumah.

Lagipun, setiap hati untuk haiwan-haiwan ini merupakan salah ... Hanya mereka yang mempunyai anjing di rumah tahu makna bahawa ia mempunyai dalam lingkungan keluarga. Dan dengan tindakan kecil dan penjagaan anda boleh mencegah kejadian satu hari mengambilnya dari dekat dengan orang yang anda suka!