6 tips untuk menjaga hubungan seks panas di menopause - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

Menopaus tidak pernah (dan mungkin tidak akan) fasa mudah untuk wanita. Ini adalah akhir kitaran pembiakan wanita, yang biasanya berlaku selepas 50 tahun. wanita berhenti haid dan tidak lagi subur kerana perubahan hormon yang kuat, tetapi ia tidak bermakna bahawa ia kehilangan keupayaan untuk merasa keseronokan seksual. Sebaliknya.

"Mayat perempuan disediakan untuk jangka berdasarkan kewujudan bahan-bahan tertentu. Apabila putus haid bermula, terdapat perubahan dalam pengeluaran pelbagai hormon dan ini membawa wanita untuk mengalami emosi yang berbeza dan sensasi yang membawa persepsi yang berbeza daripada yang pernah ada, "kata Oswaldo M. Rodrigues Jr., psychotherapist seksual dan pengarah Paulista Institut Seksualiti.

Secara fizikal, apa yang berlaku dalam fasa ini adalah tahap jatuh pengeluaran estrogen dan peredaran, salah satu daripada hormon wanita utama. Pengurangan ini adalah bertanggungjawab untuk sebahagian besar tanda-tanda biasa menopaus: panas, ketidakstabilan emosi, insomnia dan kebimbangan, menjelaskan Maria Celeste Osorio Wender, profesor ginekologi di Universiti Persekutuan Rio Grande do Sul.

Di samping itu, androgen (hormon yang, walaupun biasanya lelaki, juga hadir di kalangan wanita) juga berkurangan. Masalahnya ialah bahawa bahan ini memainkan peranan yang penting dalam keinginan seksual wanita. Di samping itu, estrogen menyebabkan kejatuhan lagi tindak balas lain yang banyak merosakkan kehidupan seks wanita: penurunan ketara dalam pelinciran faraj.

Berita baik adalah bahawa terdapat rawatan hebat superindicados penggantian hormon untuk memerangi perubahan fizikal yang disebabkan oleh menopause. Hanya mencari pakar sakit puan dan semua isu-isu ini akan diselesaikan. Dari sana, cabaran besar bagi wanita untuk mengekalkan kualiti kehidupan seks anda menjadi psikologi.

"Pada peringkat ini, wanita itu boleh dilihat kurang seksi. Menganggap perubahan dalam badan, dan menghentikan haid, ambil perhatian bahawa adalah penuaan. Sebaliknya, jika dia bermain fasa ini jika tidak, boleh berlaku sebaliknya: Meningkatkan melihat keinginan seksual, "ponders Marlon Mattedi, ahli psikologi dan pakar dalam seksualiti manusia.

Selain keselamatan matang, satu lagi faktor yang boleh menyumbang kepada peningkatan keinginan seks selepas menopause adalah akhir kebimbangan mengenai kehamilan mungkin. "Ini membolehkan anda untuk mendedahkan keinginan seksual tanpa kebimbangan yang timbul daripada dekad mengelakkan kehamilan yang tidak diingini," tambah Oswaldo

Supaya mengatasi halangan-halangan fizikal kepada kekurangan keinginan untuk melakukan hubungan seks, serigala mempunyai lebih banyak kelebihan ialah peringkat ini kehidupan untuk menikmati pengalaman seksual yang lebih sengit dan riang. Untuk ini, ia adalah bernilai beberapa petua untuk memecahkan kunci psikologi:

1. Memperbaharui hubungan anda

Terutama jika hubungan yang terlalu panjang, ia mungkin masa yang baik untuk mendapatkan udara segar, mencadangkan Maria Celeste. "Tetapi itu tidak bermakna rakan dagangan. Membuat perjalanan dan mendapatkan aktiviti-aktiviti sosial yang melibatkan hanya pasangan itu, "tambah beliau.

2. Nikmati hari ke hari

Vale minyak wangi pertukaran dan pergi membeli-belah untuk pakaian baru, termasuk pakaian dalam. "Cari keseronokan, kegembiraan dan banyak sebab untuk menikmati hari itu akan pergi," mencadangkan Marlon.

3. Jaga diri

Tiada apa-apa yang lebih baik untuk harga diri daripada mengikuti diet yang seimbang dan bersenam secara tetap. Keputusan fizikal adalah jelas, apatah lagi manfaat kesihatan. Menjaga juga daripada kulit, rambut dan seluruh badan dengan pelembap yang dinyatakan umur anda.

4. Melawat kedai fri

Tip ini pergi ke dua atau semata-mata. Terdapat pelbagai produk yang disasarkan untuk merangsang keinginan wanita di menopaus, tidak mengira pelbagai model penggetar yang boleh membantu (banyak) dalam penemuan semula seksual mereka. Ia boleh menjadi satu program menyeronokkan untuk membuat rakan-rakan yang berada di peringkat yang sama.

5. Fikirkan seks lebih

Mencadangkan untuk berfikir tentang kali lebih seks hari. Mencari buku dan filem yang perangsang. "Fantasizing tentang seks adalah pemikiran yang diarahkan, menggunakan kenangan atau idea yang anda ingin untuk dimasukkan ke dalam amalan," jelas Oswaldo.

6. Amalan bersendirian

Kepentingan bermain pada peringkat ini dalam kehidupan sehebat penemuan seksual pertama belia. Lagipun, ini adalah tetap permulaan yang baru, yang baru belajar tentang badan anda dan apa yang memberi anda keseronokan.