5 jenis yang paling biasa perjuangan double dan bagaimana untuk mengelakkan mereka - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

Tidak mempunyai sebarang hubungan adalah "katil bunga ros" dan yang akan dating atau berkahwin sudah tahu bahawa! Dari semasa ke semasa perbincangan sedikit timbul, dengan pelbagai isu, dan mungkin mencetuskan perjuangan yang lebih besar. Dan ini adalah tanpa mengira masa yang wanita dan lelaki bersama-sama, sekalipun mereka suka antara satu sama lain dan secara sedar tidak mahu dalam apa jua cara, dapat bermusuh antara satu sama lain!

Menurut Ceci Akatmatusu, tenaga ahli terapi personare dan pengarang buku "For Love yang berlaku," kesukaran komunikasi dan masalah dengan harga diri adalah cabaran utama, bukan sahaja untuk pasangan, tetapi dalam apa-apa hubungan. "Di antara dua orang yang berkaitan cara yang lebih intim, cabaran-cabaran ini adalah lebih jelas," katanya. Supaya ia boleh dianggap punca utama pergaduhan antara pasangan.

Ia adalah sukar untuk umum, kerana setiap pasangan mempunyai sifat-sifat, tetapi, meninggalkan mengetepikan kisah peribadi, hubungan masa masing-masing, antara lain, terdapat beberapa isu yang bercanggah yang menjana perbincangan di kalangan kebanyakan pasangan. Di bawah anda boleh melihat apa yang mereka dan juga tip bagaimana untuk mengelakkan isu-isu daripada menjadi satu perjuangan yang besar:

1. pergaduhan cemburu

5 jenis yang paling biasa perjuangan double dan bagaimana untuk mengelakkan mereka - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

Ada orang yang mengatakan bahawa tanda-tanda bahawa cemburu boleh perkara-perkara rempah sehingga. Ramai orang masih percaya bahawa adegan cemburu adalah tidak lebih daripada kenyataan cinta ... Tetapi apa yang had untuk ini? Sejauh mana ia sihat mahu tahu segala-galanya tentang kehidupan pasangan anda? Dari saat itu syarikat itu dengan sikap ia menjadi keterlaluan, merosakkan hubungan?

Yang benar adalah bahawa terdapat satu garis halus antara cemburu dan pemilikan, ramai pasangan yang membawa kepada membincangkan sering, atas pelbagai sebab: ia tidak meluluskan pakaian yang dipakai oleh teman wanitanya; dia mempersoalkan yang adalah pautan bahawa teman lelakinya telah menerima sel; satu mahu untuk mengakses rangkaian sosial di pihak yang lain untuk melihat jika terdapat "apa-apa yang mencurigakan" dan lain-lain

Ya, kebanyakan orang bersetuju bahawa "ciumezinho" membuat dengan baik untuk hubungan, ia adalah tanda kasih sayang, penjagaan. Tetapi apabila lelaki atau perempuan menghabiskan terlalu banyak untuk mengawal kehidupan yang lain, berdasarkan berhak kepadanya, keadaan rumit dan hubungan cenderung menjadi semakin sukar.

Ceci Akatmatusu menunjukkan bahawa cara terbaik untuk bekerja adalah cemburu memastikan harga diri. "Apabila ia menjadi terlalu banyak bahaya pasangan dan hubungan, yang ideal adalah untuk mendapatkan bantuan terapeutik. Satu latihan bagi mereka yang berasa cemburu memohon untuk membawa rujukan kembali kepada dirinya setiap kali kepala mula berfikir yang lain, untuk memutuskan bagaimana untuk bertindak di pihak yang lain. Ia adalah penting untuk mempertimbangkan sama ada ia adalah bernilai berterusan dengan cara itu, "jelas beliau.

"Satu lagi pilihan bagi mereka yang berasa agak cemburu adalah untuk mendapatkan aktiviti yang membantu mengukuhkan harga diri, yang tidak bermakna hanya menjaga kecantikan fizikal, tetapi juga merujuk kepada penjagaan emosi, mental dan rohani," tambah terapi.

2. Pergaduhan kerana persahabatan di pihak yang lain

5 jenis yang paling biasa perjuangan double dan bagaimana untuk mengelakkan mereka - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

terdapat kes-kes yang jarang wanita yang mengadu tentang kawan-kawan teman lelakinya itu, dan bukan orang-orang yang sedang diganggu oleh sikap beberapa rakan-rakan teman wanitanya ...

Ungkapan-ungkapan seperti "kawan-kawan anda yang jerks dan memanggil anda keluar sepanjang hari," "rakan-rakannya tidak suka saya dan melakukan segala-galanya supaya kita pergi," "anda lebih suka bergaul dengan mereka daripada menjadi dengan saya", " anda memberi perhatian yang lebih kepada mereka daripada kepada saya ", antara caj lain, mereka adalah biasa di kalangan sesetengah pasangan dan menjana pertelingkahan yang berterusan di antara mereka.

Tetapi bagaimana untuk menyelesaikan masalah ini? Orientasi utama adalah untuk menghormati pendapat orang lain! Bukannya mengkritik tingkah laku dan sikap rakan teman lelakinya, sebagai contoh, cuba untuk memikirkan alasan yang baik yang membuat kedua-dua adalah kawan baik. Fikirkan sekali, dua kali, tiga kali sebelum memulakan perbincangan mengenainya. Ingat bahawa anda juga mempunyai rakan-rakan anda dan mungkin tidak akan mahu mendengar pasangan anda bercakap mereka sepanjang masa.

Kita harus ingat bahawa orang yang anda dating atau berkahwin sebelum menjadi "teman lelaki" atau "suami" adalah seseorang yang perlu ada individu yang dihormati, yang mempunyai pendapat sendiri, suka dan kebebasan untuk memilih jenis persahabatan yang suka mempunyai / memelihara.

Dan sebaliknya adalah benar: anda juga mesti mempunyai keperibadian mereka, mengekalkan persahabatan dengan orang yang penting kepada anda dan cuba untuk bercakap dengan sebaik mungkin tanpa pertempuran, jika pasangan anda berkeras untuk bercakap buruk mengenai rakan-rakannya.

3. Pergaduhan atas wang

5 jenis yang paling biasa perjuangan double dan bagaimana untuk mengelakkan mereka - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

Satu tinjauan yang dijalankan oleh ahli psikologi dan profesor di University of Michigan (USA), Terri Orbuch, dan diterbitkan pada tahun 2012, menunjukkan wang sebagai punca utama konflik antara pasangan. Professional sejajar 373 pasangan pengantin (tahun pertama perkahwinan), mengumpul maklumat lebih 25 tahun. Dalam kajian itu, 49% daripada orang yang bercerai melaporkan yang berjuang banyak dengan rakan-rakan mereka kerana profil ekonomi yang berbeza dan terletak kira-kira perbelanjaan.

Ia adalah benar bahawa, dari masa ini bahawa dua orang memilih untuk tinggal bersama-sama (berkahwin atau hanya akan tinggal di rumah yang sama), isu-isu seperti "perbelanjaan", "potensi penjimatan", "bahagian perbelanjaan," antara lain, adalah berbicara kerap. Rahsia untuk isu-isu ini tidak menjadi perbincangan sebenar adalah untuk mengekalkan dialog yang baik, di mana lelaki dan wanita mempunyai giliran mereka untuk bercakap, dan juga mengambil masa untuk berhenti dan mendengar kepada yang lain.

Tetapi ia adalah benar bahawa perbincangan tentang wang boleh bermula apabila lelaki dan wanita adalah masih beberapa pencinta. Ini adalah kerana setiap orang berpendapat satu cara: ada yang menganggap ia penting untuk menyelamatkan dan meninggalkan sentiasa duit disimpan untuk "masa depan"; yang lain berpendapat bahawa wang itu boleh digunakan untuk perjalanan, lawatan, keinginan peribadi ...

Dan setelah dua orang menghabiskan sebahagian besar masa mereka bersama-sama (seperti dalam kes kekasih), isu-isu seperti ini pasti datang salah faham sering menyebabkan.

Tetapi sama ada pencinta berkahwin atau hanya, ia adalah penting bahawa pasangan tahu bercakap dalam cara yang bertamadun, bersedia untuk mendengar dan "berunding", supaya keputusan yang melibatkan wang yang diambil dengan cara yang terbaik mungkin. Dan, sudah tentu, bahawa pergaduhan tersebut dielakkan.

4. Pergaduhan untuk "kurang perhatian"

5 jenis yang paling biasa perjuangan double dan bagaimana untuk mengelakkan mereka - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

"Saya dan teman lelaki saya tidak mempunyai tabiat membincangkan selalu bergaul dengan baik, tetapi beberapa kali kita berjuang, saya berlari bahawa dia tidak memberi perhatian yang cukup kepada saya," kata Talita Fernanda Martins, 27, bank.

Laporan seperti Talita adalah biasa di kalangan sesetengah pasangan. Pada satu peringkat hubungan (sama ada dating atau perkahwinan), perempuan atau lelaki itu mungkin merasa tidak selesa dengan apa yang mereka anggap "kurang perhatian" oleh (a) rakan kongsi (a).

Kadang-kadang aduan itu adalah tidak berasas dan orang yang mendapatkan ini "tuduhan" duduk di sebelah kanan untuk mempertahankan dirinya, yang boleh berakhir menjana perbincangan dan juga perjuangan yang lebih serius.

Dalam kes lain, aduan juga boleh masuk akal, dan ia adalah dari masa ini bahawa pasangan itu perlu duduk berbincang dengan cara yang bertamadun mengenai subjek ini, mengelakkan ia menjadi perbincangan sebenar.

"Saya cuba untuk mengelakkan seberapa banyak bergaduh dengan teman saya, tetapi apabila anda merasakan bahawa dia sedikit 'sejuk' dengan saya, saya akan bercakap ... Saya rasa saya perlu melakukan ini demi hubungan kita. Saya tidak tahu berpura-pura Saya tidak melihat apa-apa. Sudah tentu ia adalah penting bahawa perbualan itu berlaku dengan cara yang aman, tanpa perbincangan banyak, tetapi ini tidak selalu mungkin ... Saya rasa saya perlu berusaha lebih gigih untuk berbuat demikian, walaupun untuk mengelakkan pergaduhan lanjut, "kata Talita.

Oleh itu, hujung adalah: ia adalah sangat penting bahawa anda bercakap dengan teman lelaki atau suami anda jika dia berpendapat bahawa sesuatu dalam hubungan anda tidak betul. Tetapi ia adalah penting bahawa perbualan ini berlaku dalam cara yang bertamadun, tidak ada kesalahan, supaya semuanya sebenarnya boleh diselesaikan dengan cara yang terbaik mungkin.

5. Pergaduhan yang berkaitan dengan perkahwinan

5 jenis yang paling biasa perjuangan double dan bagaimana untuk mengelakkan mereka - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

Sesetengah pasangan sebaik sahaja mereka berkahwin atau walaupun sedikit sebelum itu, dengan membincangkan isu-isu yang - dalam satu bentuk atau yang lain - adalah berkaitan dengan tanggungjawab dan perubahan yang perkahwinan (atau hanya hakikat hidup bersama-sama) menganggap.

"Semasa kami masih terlibat dan muncul beberapa subjek tentang majlis perkahwinan dan / atau anak-anak, saya dan teman lelaki saya sering berperang ... Secara umumnya, satu perlembagaan yang ditinggalkan. Sebagai contoh: Saya berkata, saya akan suka untuk mempunyai wanita pembersihan di rumah selepas kita berkahwin dan dia tidak bersetuju; Saya mahu hidup di sebuah apartmen dan dia lebih suka rumah; antara pandangan yang berbeza lain yang kita telah dan yang menjana perbincangan yang baik, "kata Renata Silva, 33, seorang peguam.

Beberapa pasangan yang masih mengaku manakala main mata, tidak mempunyai pergaduhan besar, tetapi dari saat kita bergerak bersama-sama, perbincangan telah menjadi lebih kerap ... Tetapi mengapa ini berlaku? Bagaimana untuk mengelakkan pergaduhan yang berterusan mengambil kira perkahwinan?

Ceci Akatmatusu menjelaskan bahawa perkahwinan memerlukan komitmen yang lebih mendalam. "Sekiranya ada cabaran peribadi dalam berurusan dengan komitmen, rasa ia sebagai sesuatu yang berat atau memenjarakan, atau sebagai sesuatu yang menyakitkan identiti mereka dan harga diri, sebagai contoh, perkahwinan mewujudkan persekitaran di mana isu-isu ini dibawa ke cahaya. Saya sering mengatakan bahawa masalah ini bukan perkahwinan, tetapi cara orang melihat dan pengalaman, "kata ahli terapi.

Oleh itu, jika pergaduhan antara pasangan itu menjadi biasa, penyelesaian yang baik adalah untuk mencari terapi yang menjadikan manusia dan mencerminkan wanita tentang pemikiran, sikap, supaya bersama-sama kita boleh berusaha untuk hubungan mengikuti cara yang lebih sihat dan bahagia.

Bagaimana untuk "lari" dari pergaduhan besar yang berlaku antara pasangan?

5 jenis yang paling biasa perjuangan double dan bagaimana untuk mengelakkan mereka - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

Ia menekankan bahawa tiada pasangan adalah sama dengan lain. Tetapi secara umum, kebanyakan konflik yang dinyatakan di atas - dianggap cara juga umum - boleh dielakkan jika terdapat dialog yang baik antara lelaki dan wanita.

The Ceci terapi berdiri untuk berjuang terlalu banyak, sebenarnya, tidak sihat, tetapi jika tiada pergaduhan boleh menjadi sama bahaya dengan lebihan itu. "Escape pergaduhan tidak sentiasa satu perkara yang baik, kerana ia biasanya bermaksud hanya kelewatan dan meningkatkan kualiti negatif yang perlu dihadapi. Pergaduhan menunjukkan kepada kita bahawa ada sesuatu yang diharmonikan dalam perhubungan, serta sakit dalam badan menunjukkan bahawa sesuatu yang perlu sembuh. Kadang-kadang ia 'suka bertengkar sikap yang sangat yang perlu ditangani, "katanya.

Ceci Akatmatusu berpendapat bahawa pergaduhan adalah sihat dan juga perlu, sebagai sebahagian daripada hubungan manusia yang berpengalaman hari ini. "Tetapi kita tidak perlu menghormati, keganasan, penipuan, manipulasi, marah, sakit hati, dan apa-apa lagi seumpamanya untuk membincangkan itu. Belajar untuk berhujah dan juga melawan secara membina, dengan kepentingan terbesar dalam membuat kerja-kerja hubungan di atas semua adalah tip yang besar untuk lebih harmoni berkaitan "katanya. "Untuk mengelakkan meminta pertengkaran yang tidak perlu diri: apa sikap yang akan menunjukkan yang terbaik daripada keinginan sebenar saya untuk membuat kerja-kerja hubungan," menyimpulkan terapi.