Bagaimana untuk mengelakkan pencemaran bunyi di rumah - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

Pencemaran bunyi adalah salah satu faktor yang memburukkan keadaan emosi tekanan. Malangnya ia semakin biasa dalam kehidupan seharian, terutamanya bagi orang-orang yang tinggal di pusat-pusat bandar besar.

Bunyi seperti kereta dan juga kereta api, tanduk, ambulans dan kereta polis, serta apa-apa gangguan bunyi disebabkan oleh kedudukan berhampiran dengan lapangan terbang dan heliports bergerak, menjadi gangguan yang besar kerana mereka lebih berterusan dalam kehidupan sehari-hari keluarga.

Dalam bunyi rumah atau bangunan boleh datang dari pelbagai sumber, yang menyebabkan mereka untuk diklasifikasikan kepada tiga kumpulan yang paling biasa: bunyi luaran, hingar dalaman, dan bunyi mekanikal. bunyi luaran dijana oleh pergerakan kereta, kapal terbang atau helikopter, sebagai contoh.

Dalaman, lebih terpakai kepada kes pangsapuri, adalah disebabkan oleh perbualan yang berlaku di persekitaran yang lain (seperti apartmen jiran, sebagai contoh) dan untuk situasi seperti objek jatuh, penggunaan kasut tumit tinggi atau memecahkan sesuatu.

Akhirnya, bunyi dianggap mekanik yang dihasilkan oleh peralatan seperti peti sejuk, televisyen dan komputer, dan penggunaan lif dan air dan sistem kumbahan.

sikap yang betul untuk mengelakkan kesulitan yang disebabkan oleh gangguan bunyi adalah untuk menggalakkan layanan dan penebat akustik kediaman yang sudah dalam fasa pembinaan. Walaupun langkah-langkah rawatan akustik bertanggungjawab untuk tidak membenarkan gema bunyi dalam persekitaran tertentu, mengekalkan kesan "eco" jauh, penebat bunyi sebuah bilik atau pun keseluruhan kediaman menghalang bunyi daripada merebak antara persekitaran, memastikan lebih tenang dan privasi dalam persekitaran dalaman.

Untuk menghabiskan bunyi luaran, yang ideal adalah untuk melabur di pintu dan tingkap kalis bunyi. Ini boleh digunakan tanpa pintu asal dan tingkap perlu semestinya dikeluarkan. Bingkai aluminium tingkap, hanya untuk contoh, boleh "diisi" dengan busa kalis bunyi, manakala cermin mata mula mempunyai lapisan dua, tiga atau empat, menurut betapa seriusnya masalah ini.

Jika anda telah memperoleh bangunan bersedia dan tidak mempunyai peluang untuk mempromosikan rawatan dan penebat akustik yang sama, beberapa perubahan dalam hiasan dalaman boleh membantu menyelesaikan masalah ini, terutamanya jika ia adalah gema yang berlebihan. Dalam kes-kes yang dinyatakan penggunaan unsur-unsur bunyi-menyerap seperti permaidani dan kerusi-kerusi, sebagai contoh. Susunan perabot dan objek dalam persekitaran mempunyai pengaruh yang sangat kuat pada penyebaran bunyi dan bunyi bising. Ingat bahawa apabila anda menghiasi.