Photo: Getty Images

Photo: Getty Images

Topeng rawatan rambut produk dengan sebatian yang bertujuan untuk merawat rambut yang rosak, mengekalkan kecantikan dan kesihatan dan juga mengelakkan kerosakan. Adakah produk yang boleh digunakan di rumah dan dalam kebanyakan kes-kes yang mudah dan praktikal digunakan, yang merupakan faktor yang menjamin banyak kejayaan untuk barang-barang ini.

Terdapat beberapa jenis topeng rambut yang terdapat di pasaran, tetapi secara keseluruhan, dibahagikan kepada tiga fungsi: penghidratan, pemakanan dan pemulihan. Ketiga-tiga jenis topeng mungkin mempunyai bahan-bahan yang berbeza dan menggunakan mereka berbeza dengan keperluan khusus setiap rambut. Kekerapan penggunaan rawatan ini juga harus diukur mengikut jenis rambut.

Topeng tempoh penginapan pada wayar biasanya berbeza-beza mengikut jenis topeng. topeng pelembab boleh menjadi kesan yang lebih pendek, kerana pemakanan dan pembinaan semula mempunyai masa penggunaan lebih lama kerana keamatan rawatan. Setiap jenama boleh hadir satu cara atau menggunakan masa secara berbeza, jadi berhati-hati arahan pada label.

Untuk mengetahui jenis topeng yang terbaik untuk rambut anda dan lebih memahami bagaimana untuk menggunakan produk-produk ini, lihat hari di bawah:

Apa yang topeng yang terbaik bagi setiap jenis rambut?

Photo: Getty Images

Photo: Getty Images

Seperti yang dinyatakan, setiap rambut mempunyai keperluan yang berbeza untuk rawatan. Secara umumnya, anda boleh menyemak label yang fungsi topeng (penghidratan, pemakanan atau memulihkan) dan membaca senarai bahan anda boleh tahu jika topeng yang memenuhi fungsi pemakanan dalam rambut anda, sebagai contoh. Kami bercakap dengan pendandan rambut Carolina Leone klinikal tandingan, yang menunjukkan bahawa topeng setiap jenis rambut perlu digunakan. Mendaftar keluar:

rambut kering

kekeringan adalah masalah yang memberi kesan kepada bukan sahaja rambut yang dirawat secara kimia, bertentangan dengan apa yang anda fikirkan. "Semua jenis mengeringkan rambut, anda perlu sentiasa melembapkan rambut anda seperti matahari, kolam renang, dengan pewarna kimia, pelunturan dan meluruskan boleh merosakkan dan kering wayar," panduan Carolina.

Topeng jenis: cuba menggunakan topeng dengan kuasa pelembab yang tinggi, kerana ia akan bertindak mengembalikan lipid untuk wayar dan menutup kutikula serat rambut, jadi rambut menjadi seperti sutera dan lembut.

Apa bahan-bahan yang perlu diperhatikan: anda perlu mencari topeng yang mengandungi mentega semula jadi seperti berhenti dan kacang shea yang boleh dikaitkan dengan minyak kelapa, macadamia dan minyak argan.

Kekerapan penggunaan: menggunakan dua kali seminggu untuk merealisasikan peningkatan dalam kering kemudian melakukan penyelenggaraan setiap dua minggu.

rambut tidak bersemangat

Kekurangan cahaya dalam rambut boleh menunjukkan beberapa masalah, yang paling biasa ialah "kering, warna pudar, dan kekurangan nutrien," kata Carolina. Ia adalah penting untuk mengetahui punca dan ia mungkin perlu untuk berunding dengan profesional.

Topeng jenis: topeng pemakanan akan kembali kecerahan dan daya hidup kepada wayar.

Apa bahan-bahan yang perlu diperhatikan: anda perlu mencari topeng yang mengandungi rumpai laut, Panthenol, lidah buaya dan lanolin.

Kekerapan penggunaan: digunakan seminggu sekali atau setiap kali anda perlu

rambut keriting dan kerinting

rambut keriting, kerinting mungkin memerlukan penjagaan yang lebih kerana kesukaran untuk menerima minyak semula jadi yang dihasilkan oleh kulit kepala. "Rambut dengan struktur ini cenderung kering lagi. Tekstur yang menghalang minyak yang dihasilkan di akar (penghidratan semula jadi kami) melincirkan keseluruhan wayar, meninggalkan cukup kering "kata Carolina.

Topeng jenis: Topeng pelembab dan pembaikan secara langsung, biasanya topeng khusus untuk jenis rambut.

Apa bahan-bahan yang perlu diperhatikan: topeng yang mengandungi minyak kelapa, koko, vitamin B5, protein gandum, protein soya, menyediakan penghidratan sengit dan menetapkan pembaikan terbaik dan membuang rambut ikal keriting itu.

Kekerapan penggunaan: digunakan di mana basuh.

rambut pirang

Rambut yang diluluskan berdarah, terutama berambut perang dalam nada jelas memerlukan penjagaan yang berbeza untuk membaiki kerosakan dan mencegah masa depan. "Rambut pirang kehilangan banyak ciri-ciri dan juga boleh memecah, yang memerlukan banyak rawatan untuk pemulihan," mencadangkan pendandan rambut.

Topeng jenis: topeng rekonstruktif berselang dengan topeng pelembab.

Apa bahan-bahan yang perlu diperhatikan: topeng yang mengandungi keratin, arginine, omega-6, Panthenol, silikon, polimer acrylate, kafein, dan niacinamide.

Kekerapan penggunaan: memohon dua kali seli minggu dengan masker pelembap.

Rambut dengan bahan kimia

Penggunaan berterusan bahan kimia yang boleh memberi kesan kepada struktur rambut, jadi ia adalah penting untuk melibatkan penggunaan bahan kimia untuk digunakan bahawa nutrien pulangan yang membentuk serat rambut.

Topeng jenis: topeng berkhasiat, pelembap, dan pembentukan semula.

Apa bahan-bahan yang perlu diperhatikan: topeng yang mengandungi keratin, kolagen, polisil, sericin, Argenina, glycine, cystine, alanine, histidine dan lain-lain.

Kekerapan penggunaan: memohon dua kali seminggu seli topeng berkhasiat, pembentukan semula dan pelembab.

Rambut mewarna dengan

Penggunaan warna boleh membahayakan wayar serta bahan kimia lain. Satu lagi masalah ialah bahawa "wayar berwarna adalah tertakluk kepada kehilangan pigmen apabila tertakluk kepada pencerobohan luar seperti pendedahan matahari dan panas," jelas Carolina. Penggunaan topeng boleh menggabungkan penjagaan dengan penyelenggaraan warna untuk jenis rambut.

Topeng jenis: topeng yang menjamin ketahanan pigmen warna dalam perbuatan itu melindungi wayar.

Apa bahan-bahan yang perlu diperhatikan: topeng mengandungi gluconate zink, dan antioksidan seperti vitamin E, ekstrak kaviar dan protein sutera.

Kekerapan penggunaan: seminggu sekali hendaklah digunakan.

Ingat rambut yang walaupun dari jenis yang sama mungkin mempunyai ciri-ciri yang berbeza dan keperluan rawatan. Dalam kes keraguan, ia adalah menarik untuk mencari sesuatu (a) profesional yang akan menilai baik keadaan rambut anda dan nyatakan rawatan yang terbaik mengikut topeng.

topeng menakjubkan ditunjukkan oleh penulis blog

Melabur dalam topeng tidak boleh menjadi satu tugas yang mudah dan sering meminta arahan kepada rakan-rakan dan keluarga topeng yang mereka telah diuji dan diluluskan. Mengikuti garis arah, lihat pendapat blogger boleh menjadi pilihan yang hebat untuk memilih naungan yang betul untuk anda. Lihat apa yang mereka kata tentang topeng pemulihan, pemakanan dan penghidratan:

topeng pemulihan

Photo: Pengeluaran semula

Photo: Pengeluaran semula

1. Mask Restorative Surya (R $ 20.00) dengan Nicole Gonçalves: "Surya tidak menguji ke atas haiwan, Cruelty Free dan produk ini tidak mengandungi bahan-bahan yang berasal dari haiwan, iaitu vegan / vegan! rambut saya adalah cahaya yang sangat halus dan lembut. Jangan sarat dalam mana-mana kali saya menggunakannya. Walaupun saya ditarik produk rambut halus. ". [Ulasan penuh]

2. Mask Restorative Pantene (R $ 15.35) bagi setiap Tallita Lisbon: "Beliau mengambil terhidrat yang baik dan jelas berdisiplin dalam wayar, kesannya adalah cukup sejuk dalam wayar saya, tidak meninggalkan berminyak. Saya suka dan mengesyorkan kepada sesiapa yang mencari topeng yang berpatutan dan hasil yang baik. " [Ulasan penuh]

3. Restorative Mask Keune (R $ 137.00) dengan Ju Lopes: "Dia adalah pilihan yang sangat baik untuk rambut berliang dan rosak dengan prosedur kimia, seperti lampu, berdarah dan bersantai. Kelebihan besar, dan bertindak cepat, adalah bahawa melembutkan helai cukup dan daun dan lembut seperti sutera, anda tahu? Dan kerana ia adalah sangat pekat juga menghasilkan banyak. " [Ulasan penuh]

4. Mask Restorative La Roche-Posay (R $ 75.11) bagi setiap Pamella Santos: "Tidak seperti topeng biasa yang lain perlu turun ke bawah pertengahan rambut, yang anda lulus dari akar, maka anda melembapkan todinho rambut tanpa kehilangan apa-apa. " [Ulasan penuh]

topeng pelembab

Photo: Pengeluaran semula

Photo: Pengeluaran semula

1. Penghidratan Mask Clay Mines (R $ 23.90) dengan Simone: "Betul-betul di salah satu bilasan sudah boleh melihat rambut terhidrat. rambut saya sentiasa sangat seperti sutera, berkilat, berdisiplin dan terhidrat. Sesungguhnya krim ini mempunyai tempat yang tetap di hati yang murni saya sedikit. " [Ulasan penuh]

2. Mask Kematian secara tiba-tiba Lola (R $ 46.80) bagi setiap Bia Munstein: "The wayar dirawat penampilan, lebih selaras dengan" berat "tetapi dalam erti kata yang baik. Ia benar-benar adalah sangat lembut dan terhidrat penampilan rambut. Ie Recomendadissimo untuk mengeringkan rambut. " [Ulasan penuh]

3. Penghidratan Mask Phytoervas (R $ 25.90) ​​dengan Lucy Viana: "Ia mempunyai spreadability baik, hasil dan telah menjadikan rambut halus. Walaupun ia adalah pelembap, tidak meninggalkan rambut terbang penghidratan, tetapi juga tidak memberikan pertimbangan kepada rambut. aset topeng adalah perbezaan, ditambah minyak kelapa dan kapas, linen mempunyai lagi, quinoa dan gandum. " [Ulasan penuh]

4. Penghidratan Mask Pada Boé Crece (R $ 59.90) dengan Julia Penjaga: "topeng putih tekstur tebal, mempunyai tindakan 15 minit yang muiiiito berbau, bau yang di rambut. terlalu melembapkan dan boleh digunakan apabila perlu. Kaya dengan ekstrak aktif semulajadi dan pelembab, boleh digunakan setiap minggu. Ia mempunyai yang kesan pelembap mega dan pengsan benang yang saya suka. " [Ulasan penuh]

topeng pemakanan

Photo: Pengeluaran semula

Photo: Pengeluaran semula

1. Meminda Mask Amarula (R $ 28,72) dengan Sabrina Olivetti: "Hasilnya adalah rambut lembut, seperti sutera dan tanpa apa-apa rupa resected. Menyebabkan saya tidak dapat melihat sebelum atau menghitamkan wayar. Saya suka topeng, bagaimana ia meninggalkan rambut saya, cara ia menjadikan dan bau lazat Amarula ". [Ulasan penuh]

2. Rawatan Mask Dove Minyak Pemakanan (R $ 17.89) dengan Carla Lopez: "Ia agak menenangkan, mudah untuk memohon dan sarung tangan. Saya meninggalkan pada rambut selama 20 minit dan sentiasa suka hasilnya, rambut saya adalah lebih lembut dan lebih berkilat. Membuat pemakanan yang sangat baik untuk rambut, ia mempunyai minyak argan, kelapa dan badam, gabungan itu memberikan keputusan yang baik yang tidak berat pada wayar. " [Ulasan penuh]

3. Mask sumsum dan ceramides Bio Extratus (R $ 39.90) dengan Julia Penjaga: "Bagi komposisi, topeng boleh digunakan setiap kali anda merasa perlu untuk penghidratan atau pemakanan. Dia meninggalkan mereka benang sangat lembut, seperti sutera dan terlalu terang. " [Ulasan penuh]

4. Mask penyembuhan kelembapan Lanza (R $ 179.90) dengan Karina Viega: "Rawatan masker rambut hanya sempurna! Bertindak dengan berkesan pada penyakit kapilari yang paling biasa (kekeringan, keliangan, kehilangan keanjalan dan penipisan wayar). Soon permohonan 1 untuk meningkatkan aspek wayar begitu hebat dan terkenal yang mencapai menakutkan ". [Ulasan penuh]

topeng buatan sendiri: 4 resipi untuk anda cuba di rumah

Topeng buatan sendiri adalah praktikal, lebih semula jadi dan satu penyelesaian yang bagus untuk mereka yang mempunyai alahan kepada komponen industri, dan adalah lebih menjimatkan daripada membeli. Dari carian pantas dapur anda boleh mencari bahan-bahan untuk membuat topeng rambut yang besar dan sebagai fungsi kerana mereka perindustrian. Anda juga boleh juga meningkatkan kesan topeng dibeli dengan bahan-bahan semula jadi. Lihat beberapa tips dan bagaimana untuk membuat:

1. Penghidratan dengan tepung jagung

, Resipi ini menyeru sesuai untuk rambut yang kering untuk tepung jagung, air dan minyak badam ditambah kepada topeng penghidratan pilihan dan Bepantol anda. Kesan ini dipertingkatkan dengan cap haba selama 30 minit. Hasilnya adalah rambut kembang dan rambut ikal bebas.

2. Penghidratan / pemakanan buatan sendiri dengan alpukat

Alpukat kaya dengan vitamin dan lipid, menjadikan rambut berkilat dan sejajar. Bahan-bahan yang digunakan adalah alpukat, madu dan minyak zaitun, yang boleh digantikan dengan 100% minyak sayuran lain.

3. Mask Restorative dengan telur

Topeng ini ditunjukkan untuk rambut dengan bahan kimia yang juga rosak, anjal dan membosankan. Ia dibuat dengan telur, madu dan minyak zaitun. Hasilnya adalah rambut yang lebih berkilat, lembut dan sejajar. Ia boleh digunakan sebulan sekali.

4. Moisturizing Mask lobak merah

Untuk melakukan topeng ini anda perlu madu, lobak merah dan topeng pelembab pilihan anda. Selain penghidratan, topeng berjanji untuk mengukuhkan lembar dan mengelakkan kerosakan.

Melabur dalam naungan yang betul untuk keadaan anda, sama ada buatan sendiri atau perindustrian, membantu mengekalkan keindahan wayar dan menghalang mereka daripada rosak, bagaimanapun, ia adalah penting untuk berhati-hati. "Topeng berlebihan boleh merosakkan wayar jika terdapat diagnosis tegas, jadi ia adalah sangat penting bahawa anda dipandu oleh seorang profesional," kata Carolina. Dengan penjagaan yang betul rambut anda akan kekal sihat dan cantik selama-lamanya.