Bagaimana untuk merawat rambut tumbuh - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

Hampir setiap wanita menderita dengan mereka bulu yang tidak dikehendaki, sama ada dalam pangkal paha, ketiak atau kaki. Tetapi, walaupun begitu biasa ... Tiada kaedah yang baik penyingkiran rambut tidak boleh menyelesaikan! Sesetengah wanita, sebenarnya, walaupun menggunakan slaid untuk menyelesaikan masalah ini. Hanya sentiasa memberi perhatian untuk pertumbuhan rambut, dan apabila mereka menjadi kenyataan yang boleh dilihat dan / atau mula mengganggu, menghalang mereka!

Keadaan ini adalah lebih rumit, bagaimanapun, apabila jamming sering menyebabkan, selain daripada penampilan yang tidak diingini di kawasan tertentu kulit, kesakitan.

Tetapi mengapa masalah ini berlaku? Apa yang sesungguhnya adalah rambut tumbuh? Bagaimana untuk merawat mereka? Dan di atas semua, bagaimana untuk menghalang mereka? Di bawah anda boleh melihat semua maklumat ini:

Apakah punca utama rambut tumbuh?

apa-apa tumbuh lebih dari satu yang mempunyai kesukaran memecahkan kulit dan dengan itu kerana gagal muncul, selekoh di bawah kulit, mendapat tersekat. Masalahnya biasanya menyebabkan kesakitan di tapak, serta penampilan yang tidak diingini pada kulit, terutama apabila dengan kehadiran nanah.

Ia adalah bernilai menambah jem boleh pergi melalui peringkat yang berbeza. Yang pertama adalah di bawah kulit; dalam kedua, ia menjadi radang, telah menyebabkan beberapa bengkak dan kemerahan.

Pada peringkat ketiga, ia menyebabkan kemunculan rembesan kekuningan. Dan pada tahap keempat, sering bertukar sista, meninggalkan kawasan kulit ketat dan sakit juga.

Sara Bragança, perubatan di Rio de Janeiro, selepas menamatkan pengajian pada Dermatology, ahli Persatuan Brazil Aesthetic Medicine, menunjukkan bahawa jamming halangan folikel rambut, yang boleh berlaku atas sebab-sebab yang berbeza. Di bawah anda boleh melihat beberapa daripada mereka:

 • sebum berlebihan;
 • lipatan kawasan atau dimpling kulit;
 • dengan sunat (di mana kemudian ia kehilangan sifatnya mempunyai titik nipis untuk menyeberangi halangan kulit).
 • Ciri-ciri seperti ketebalan, bentuk dan saiz liang;
 • Penggunaan pakaian sangat ketat.

Dalam pengertian ini, ia adalah diperhatikan, kawasan geseran yang tinggi, seperti pangkal paha dan ketiak adalah yang paling terdedah kepada komplikasi ini. rambut tumbuh pada kaki adalah lebih jarang berlaku tetapi boleh berlaku, sebagai contoh, pada musim sejuk apabila orang memakai pakaian yang lebih ketat untuk melindungi daripada suhu rendah.

Sara Bragança juga jelas menunjukkan bagaimana setiap orang oleh ciri-ciri boleh mempengaruhi penampilan yang lebih besar rambut tumbuh. "Bagi kebanyakan banyak tebal denda atau mempunyai kecenderungan yang lebih besar untuk jamming. Dan oleh pesakit hitam mempunyai kecenderungan untuk 'lingkaran' dan ini menjadikannya sukar untuk keluar dari kulit, "katanya.

Tidak dapat dinafikan: mengambil dengan bilah adalah praktikal dan kos murah, tetapi ini adalah satu kaedah penyingkiran rambut yang banyak boleh merangsang kemunculan rambut tumbuh. Ini kerana, seperti yang anda mencukur kawasan tertentu sering, rod wayar cenderung untuk berkembang dan mendapati sukar untuk memecahkan kulit, melengkung di bawahnya dan berbuat demikian, kesesakan.

Rawatan untuk rambut tumbuh

Bagaimana untuk merawat rambut tumbuh - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

Pada masa ini terdapat beberapa pilihan rawatan untuk rambut tumbuh. Antara yang utama ialah penyingkiran rambut yang pasti, seperti laser dan cahaya berdenyut. Memahami bagaimana setiap alternatif:

Laser penyingkiran rambut: adalah pilihan yang baik untuk merawat rambut tumbuh dan folliculitis (apabila terdapat kemunculan jerawat kecil di laman web di luar tersekat) begitu juga dengan penyingkiran secara kekal dengan peranti yang mengeluarkan laser. Sebagai haba laser memusnahkan matriks - di mana dia dilahirkan - ia tidak tumbuh semula dengan pantas. jumlah yang lebih rendah oleh, jem kurang.

Photoepilation: serta penyingkiran rambut laser adalah alternatif yang baik untuk mereka yang mengalami rambut tumbuh dan folliculitis. Ia dilakukan melalui peranti yang menghantar dipanggil Intense Pulsed Light, yang "memusnahkan" sel-sel kuman dengan menyebabkan ia hanya dilahirkan semula apabila sel-sel ini tumbuh semula.

pengelupasan: cara terbaik untuk mengelakkan jamming ini adalah untuk scrub, tetapi teknik ini juga boleh digunakan sebagai rawatan untuk membersihkan rambut yang lebih cetek. Mereka boleh dilakukan di klinik atau di rumah dengan "penyelesaian buatan sendiri," tetapi mereka tidak sesuai untuk kes yang paling teruk atau apabila terdapat keradangan.

Produk yang membantu membersihkan rambut: Satu lagi alternatif yang boleh ditunjukkan oleh doktor kulit adalah penggunaan produk yang mengandungi urea aktif, asid salisilik, benzoyl peroksida, asid retinoic atau asid Glycolic.

Salap antibiotik: bergantung kepada kes, ahli dermatologi boleh menetapkan penggunaan salap antibiotik untuk merawat kawasan yang terjejas dengan lebih lama (s) tersekat (s).

pemindahan perubatan oleh: mengikut tahap masalah ini, ia mungkin perlu untuk mengeluarkan tersekat oleh insisi kecil. Jangan cuba ini di rumah, peluang semakin teruk jem atau mempunyai keradangan teruk hebat.

Ambil perhatian bahawa ini adalah beberapa alternatif untuk merawat rambut tumbuh, tetapi hanya doktor kulit boleh menunjukkan penyelesaian yang terbaik untuk setiap kes. profesional perlu dicari secepat mungkin supaya notis orang yang jem adalah kerap dan / atau untuk satu tersekat dan aspek agak radang dan menyakitkan.

resipi buatan sendiri untuk mencegah rambut tumbuh

Bagaimana untuk merawat rambut tumbuh - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

Pengelupasan adalah salah satu langkah yang paling penting untuk mengelakkan kesesakan. Terdapat produk khusus untuk pasaran ini, tetapi anda juga boleh membuat pengelupasan buatan sendiri dengan produk semula jadi yang biasanya anda mempunyai rumah. Lihat beberapa cadangan:

1. gula dan madu. Sara mencadangkan Braganca untuk gosok dengan gula dan madu 3 hingga 4 hari sebelum waxing dan sekali lagi 10 hari kemudian.

2. tepung beras dan susu. Campurkan 1 sudu (sup) tepung beras, 1/2 sudu teh (sudu teh) kunyit dan 2 sudu (sup) susu (keseluruhan atau skim). Gosok perlahan-lahan pada kawasan badan yang anda mahu untuk terkelupas untuk melicinkan pergerakan.

3. cornmeal dan minyak zaitun. Campurkan 1 sudu besar () gula, 1 sudu teh (sup) daripada cornmeal, minyak 2 sudu besar () dan 1 sudu teh (sudu teh) sabun cecair. Terpakai bagi kawasan yang dikehendaki badan ketika mandi.

4. Gula dan minyak badam. Campurkan sedikit gula kristal minyak badam. Lulus penyelesaian ketika mandi, urut perlahan-lahan dan bilas.

10 cara untuk mencegah rambut tumbuh

Bagaimana untuk merawat rambut tumbuh - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

Sara dermatologi menunjukkan bahawa cara terbaik untuk mengelakkan jamming ini adalah untuk gosok 3-4 hari sebelum dan 10 hari selepas pencabutan, untuk unclog folikel rambut. Di bawah anda boleh melihat senarai langkah-langkah lain yang boleh membantu dalam hal ini:

 1. Selepas melakukan penyingkiran rambut, jangan dedahkan diri kepada matahari. ideal adalah menunggu kira-kira 48 jam untuk itu;
 2. Gunakan pisau untuk mengambil hanya dalam kes-kes kecemasan (iaitu apabila anda tidak memberi masa untuk menggunakan kaedah penyingkiran rambut);
 3. Jika mengambil anda dengan pedang itu, tidak digunakan semula masa-masa lain. Ini membantu mencegah jangkitan dalam hal luka;
 4. Jika menggunakan foil, gunakan juga tajam; dengan itu rambut dipotong sekali gus, yang bukan perlu untuk mengulangi geseran pada kulit;
 5. Jangan gunakan krim berminyak atau losyen dengan alkohol selepas bercukur (melainkan ini adalah satu petunjuk daripada doktor kulit anda);
 6. Menjaga kelembapan kulit anda, tetapi sentiasa menggunakan pelembap yang sesuai dengan jenis kulit anda (kering, normal, berminyak);
 7. Dalam kes ketiak, pilih deodoran yang juga hidrat;
 8. Elakkan memakai pakaian ketat (contohnya, gym) panjang;
 9. Elakkan penggunaan fabrik yang mengekalkan peluh, sentiasa memberi keutamaan kepada kapas;
 10. Elakkan daripada menyimpan sesuai mandi basah anda (bikini, baju renang) panjang.

Terbaik untuk mengelakkan rambut tumbuh

Di bawah, anda boleh melihat produk yang dibuat khas untuk membantu mengelakkan masalah dalam badan:

Nivea Scrub Badan untuk R $ 17.90 dalam NetFarma

Nivea Scrub Badan untuk R $ 17.90 dalam NetFarma

Pengelupasan Granado Calendula untuk $ 44,90 di The Beauty Box

Pengelupasan Granado Calendula untuk $ 44,90 di The Beauty Box

Reducer DepiRoll tumbuh oleh R $ 10.99 dalam Qperfumaria

Reducer DepiRoll tumbuh oleh R $ 10.99 dalam Qperfumaria

Reducer DepiRoll tumbuh untuk R $ 16.90 di Amerika Syarikat

Reducer DepiRoll tumbuh untuk R $ 16.90 di Amerika Syarikat

Body Scrub Ikove oleh R $ 46 dalam NetFarma

Body Scrub Ikove oleh R $ 46 dalam NetFarma

bulu rapat Lotion tumbuh oleh R $ 8.78 dalam Pasaran Percuma

bulu rapat Lotion tumbuh oleh R $ 8.78 dalam Pasaran Percuma

krim Depil Line emolien untuk selepas bercukur oleh R $ 41.80 Shop dalam Vitalité Aesthetics

krim Depil Line emolien untuk selepas bercukur oleh R $ 41.80 Shop dalam Vitalité Aesthetics

Akhirnya, doktor kulit Sara Bragança yang menunjukkan bahawa, untuk mengelakkan rambut tumbuh, yang ideal adalah untuk mengetahui apa kaedah yang paling berkesan untuk anda dengan tidak jem. "Sesetengah orang melakukan waxing, tetapi lebih sesuai untuk bilah lain-lain," jelas beliau.

Cuba untuk mengetahui kaedah yang terbaik untuk anda! Juga pastikan anda mengambil langkah-langkah mudah yang disenaraikan di atas untuk mengelakkan kesesakan.

Tetapi jika masalah dengan rambut tumbuh adalah berulang, tidak teragak-agak untuk mendapatkan doktor kulit yang akan menunjukkan pilihan rawatan yang terbaik untuk kes anda.