Roaccutane: memahami bagaimana isotretinoin berfungsi untuk melawan jerawat - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

Jika anda mengalami atau telah mengalami beberapa peringkat hidupnya, dengan kemunculan jerawat pasti mendengar tentang Roacutan® - salah satu daripada nama-nama perdagangan bahan aktif Isotretinoin. Ini kerana ubat tersebut dianggap, secara umum, rawatan yang paling berkesan untuk memerangi jerawat.

Tetapi, ia perlu diberi perhatian, penggunaan isotretinoin ditunjukkan hanya dalam kes-kes yang teruk jerawat, dan memerlukan perhatian perubatan, dan dedikasi pesakit supaya rawatan yang sebenarnya memberikan hasil yang positif.

Di bawah anda boleh melihat semua maklumat tentang rawatan dengan Roaccutane dan boleh menjawab soalan anda mengenainya.

Apa yang Accutane? Apakah arahan anda?

Accutane adalah jenama ubat yang Bahan aktif adalah Isotretinoin. Ia dihasilkan oleh Roche.

"Isotretinoin adalah bahan dadah yang diperolehi daripada vitamin A, yang paling biasa digunakan untuk rawatan jerawat yang teruk, tetapi ia juga boleh digunakan dalam rawatan penyakit kulit yang lain," jelas Elisabete Dobao, lepasan ijazah perubatan di Dermatology, Dermatology profesor kesihatan Santa Casa de Misericordia di Rio de Janeiro dan ahli Akademi Eropah Dermatology.

The Isotretinoin sangat dinyatakan dalam kes-kes yang teruk jerawat, terutamanya apabila terdapat pembentukan nodul, sista dan abses. Walau bagaimanapun, dalam beberapa bingkai jerawat sederhana yang tidak bertindak balas kepada rawatan yang lain, ia boleh menunjukkan penggunaan Roaccutane.

Elisabete Dobao menjelaskan bahawa isotretinoin boleh ditunjukkan untuk kedua-dua jantina, termasuk remaja, umur intim untuk dinilai oleh doktor yang merawat. Keputusan untuk menggunakan isotretinoin sentiasa perlu diambil bersama-sama dengan doktor kulit dan ahli keluarga pesakit ketika ia masih di bawah umur.

Seperti isotretinoin perbuatan terhadap jerawat?

Roaccutane: memahami bagaimana isotretinoin berfungsi untuk melawan jerawat - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

Elisabete Dobao menjelaskan bahawa perbuatan isotretinoin dasarnya munasabah mengurangkan saiz kelenjar sebaceous dan lebih kuat jumlah minyak yang dihasilkan. "Sebagai bakteria jerawat hidup dalam rembesan berminyak ini, bilangan mereka juga mengurangkan banyak," katanya.

"Dadah ini juga melambatkan pengeluaran sel-sel kulit dalam liang, supaya mereka tidak disekat, dan mempunyai ciri-ciri anti-radang", menonjolkan doktor.

Kesan-kesan sampingan rawatan

"Sisi utama dan kesan yang paling ditakuti adalah teratogen (kecacatan dalam embrio), jadi larangan mengandung semasa dan selepas beberapa kali rawatan," kata Elisabete Dobao.

Juga mengikut doktor, kesan-kesan sampingan yang paling biasa ialah:

 • kulit kering;
 • kekeringan mata;
 • kekeringan bibir;
 • kehilangan rambut;
 • pendarahan hidung;
 • Pendarahan gusi.

Mereka juga antara kesan sampingan yang mungkin, mengikut perubatan Elisabete:

 • sakit kepala;
 • kesakitan otot;
 • dinaikkan enzim hati dan lipid darah;
 • kemurungan, antara lain.

Bagaimana untuk berurusan dengan kesan sampingan?

Elisabete Dobao menunjukkan beberapa langkah-langkah yang membantu seseorang menghadapi kesan sampingan Isotretinoin:

 • Menggunakan kontrasepsi mantap dan 100% boleh dipercayai;
 • Penggunaan penghidratan badan, bibir dan oftalmik;
 • Gunakan pelindung matahari.

"Semua gejala-gejala lain akan dinilai dengan teliti oleh doktor untuk menetapkan tahap kepentingan dan keperluan untuk pemberhentian rawatan," kata ahli dermatologi.

Penjagaan semasa rawatan dengan Roaccutane

Roaccutane: memahami bagaimana isotretinoin berfungsi untuk melawan jerawat - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

Elisabete Dobao menunjukkan bahawa, bagi wanita, penjagaan utama ialah: mempunyai kaedah kontraseptif mantap dan 100% berkesan, serta melakukan ujian serologi bulanan untuk diagnosis kehamilan mungkin.

Juga mengikut dermatologi Elizabeth untuk kedua-dua wanita dan lelaki, ia adalah penting untuk mengawal ujian darah untuk menilai kadar lipid, ujian hati dan kiraan darah dalam tempoh yang ditunjukkan oleh doktor yang mengiringi rawatan.

"Ia juga sangat penting untuk menggunakan pelembap badan, bibir, ubat titis mata, perlindungan matahari dan menahan diri daripada alkohol," kata doktor.

Kontra isotretinoin

Elisabete Dobao menjelaskan bahawa penggunaan Roaccutane / Isotretinoin sememangnya contraindicated pada wanita yang sedang hamil atau yang ingin untuk tidak menggunakan kaedah-kaedah perancang dengan 100% keberkesanan.

"Ia juga contraindicated pada pesakit di mana ujian tambahan menunjukkan kegagalan untuk menyesuaikan diri dengan ubat," tambah doktor.

Testimoni dari orang-orang yang mempunyai rawatan dengan Roaccutane

Roaccutane: memahami bagaimana isotretinoin berfungsi untuk melawan jerawat - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

Stephanie Noelle, 24, wartawan dan blogger Chez Noelle, lakukan rawatan dengan Roaccutane pada tahun 2012, selama lima bulan. "Ini kerana saya alah kepada asid salisilik dan tidak boleh berbuat rawatan yang lebih kuat dengan krim tertentu untuk jerawat, jadi doktor kulit saya mencadangkan ubat. Saya perlu menggunakan antibiotik juga, tetapi mempunyai reaksi ... Jadi saya Roaccutane apabila saya adalah 22, "katanya.

Untuk Stephanie, hasilnya amat positif. "Hari ini, ia adalah amat sukar untuk muncul jerawat pada muka saya, dan tekstur kulit juga bertambah baik," katanya.

Mengenai kesan sampingan, wartawan itu berkata dia mempunyai kulit kering secara keseluruhannya. "Rambut, bibir, badan, segala-galanya adalah sangat kering dan saya terpaksa menggunakan banyak produk untuk mengurangkan rasa kekeringan," kata.

"Hati adalah juga sangat beban, jadi anda tidak boleh makan lemak atau goreng lebih banyak perkara-lamanya. Dan apabila saya makan kadang-kadang saya berasa loya. Tetapi saya sangat bertanggungjawab, tidak semua doktor dihantar: tidak minum, tidak meninggalkan rumah tanpa pelindung matahari, dan benar-benar agak hidratava badan saya dan muka saya, "kata Stephanie.

Dalam video di bawah, Ana, saluran Youtube yang vanite101 laporan mengapa mula mengambil Roaccutane dan pengalaman awal mereka dengan dadah:

Di bawah, Nina, blogger Niina Rahsia, bercakap tentang pengalamannya dengan Roaccutane:

Jerawat boleh kembali selepas rawatan?

Ini adalah satu soalan yang sangat biasa di kalangan orang-orang yang akan memulakan rawatan dengan Isotretinoin.

Elisabete Dobao menjelaskan bahawa mungkin ada beberapa berulang (berulangnya penyakit atau gejala) dalam 30% daripada kes-kes - dan dengan kadar yang lebih tinggi di kalangan wanita yang mempunyai jerawat kerana beberapa masalah hormon yang tidak dirawat.

X Roaccutane generik

Satu lagi soalan yang sama berkenaan pembelian dadah Accutane generik. Adakah mereka juga berkesan?

Elisabete Dobao menjelaskan bahawa Roaccutane adalah ubat rujukan, iaitu, semua generik perlu biasanya dibandingkan dengan dia. "Tetapi menjadi ubat generik dari makmal terkemuka, dengan kebimbangan untuk kualiti, tiada masalah dalam memilih untuk itu," katanya.

Harga Roaccutane (20 mg), dengan 30 kapsul, boleh mendapatkan sehingga 180 reais, bergantung kepada farmasi di mana dibeli. Sudah generik boleh meninggalkan "akaun" sedikit (tempat sekitar 100 reais).

Dalam kes-kes keraguan bahawa jenis pembelian perubatan (asal atau generik), yang ideal adalah untuk berbincang dengan doktor anda yang akan membimbing anda kepada pilihan yang terbaik.

Sekarang anda mempunyai maklumat yang baik tentang Roaccutane. Ingat bahawa ini adalah satu ubat yang sangat mujarab, oleh itu, menunjukkan hanya dalam kes-kes yang teruk jerawat. Penggunaannya hendaklah sentiasa ditunjukkan oleh doktor kulit yang juga harus mengikuti keseluruhan rawatan, lulus semua maklumat yang diperlukan supaya keputusan memang positif.

Akhirnya, ia adalah diperhatikan bahawa kejayaan rawatan juga bergantung kepada dedikasi pesakit perlu mengikut ketat garis panduan yang diluluskan oleh doktor anda.