Photo: Getty Images

Photo: Getty Images

sinar UV yang dipancarkan terutamanya oleh matahari adalah bahaya untuk rambut kulit dan juga. Sama seperti anda perlu mengambil beberapa penjagaan kulit, anda perlu untuk melindungi rambut anda daripada kerosakan matahari boleh menyebabkan setiap hari dan terutama apabila terlalu terdedah kepada keadaan ini, kerana pada zaman pantai dan kolam.

Sering terdedah kepada cahaya matahari berlaku tanpa ia ditanggap hanya dengan berjalan tanpa sebarang perlindungan. Untuk ahli dermatologi di Jerez Clinic, Dr Tatiana Jerez, rambut mengalami sinar UV.

"Yang sangat terdedah kepada rambut matahari menjadi kasar dan kusam, oleh kerosakan langsung radiasi ke atas bahan-bahan yang mengikat cuticles, kerana ceramides. Di samping itu, ia menjadi rapuh dan rapuh oleh perubahan dalam keratin, "kata doktor tentang kerosakan matahari.

Untuk melindungi daripada sinaran ini, hari ini terdapat banyak produk yang berfungsi. "Pada masa ini, pelbagai produk dan bilas dengan penapis UV boleh didapati. Juga, topi dengan perlindungan matahari adalah sekutu yang sangat baik, "kata Dr. Tatiana. rambut dicelup layak penjagaan khas, sejak pendedahan dan kerosakan pada wayar, anda juga boleh menukar warna.

7 tips praktikal untuk penjagaan rambut dari matahari

Photo: Main semula / Tuula Vintage

Photo: Main semula / Tuula Vintage

Rambut memerlukan penjagaan dan perlindungan daripadanya. "Seperti kulit, sinaran UVA dan UVB yang dapat menembusi benang dan menyebabkan kerosakan kepada komposisi struktur mereka," Dr. butiran. Tatiana. Menurut pakar dermatologi, kerosakan ini berlaku apabila anda mendedahkan terlalu banyak matahari. "Tidak perlindungan harian perlu, kerana wayar tidak bertahan lama (berbanding dengan kulit kita, sebagai contoh), dan tidak mempunyai risiko mendapat luka malignan oleh pendedahan kumulatif," jelas beliau.

Juga membaca: 10 produk yang tidak boleh ketinggalan dalam nécessaire musim panas anda

Untuk detik-detik pendedahan hebat untuk matahari, dermatologi dan Thailand Tatiana Jerez disenaraikan tujuh tips untuk membantu melindungi wayar daripada kerosakan yang disebabkan oleh matahari:

  1. Menggunakan produk tanpa membilas dengan penapis UV: untuk Dra. Tatiana, apabila terdedah kepada cahaya matahari berpanjangan atau teruk, anda perlu mengambil lebih berhati-hati dengan wayar. "Gunakan produk bilas dengan penapis UV. blok ini penembusan sinaran berbahaya pada rambut ", menentukan.
  2. Mengamalkan halangan terhadap cahaya matahari: perlindungan daripada matahari apabila mungkin membantu menjaga rambut daripada sinaran UV. "Ini termasuk pengawal matahari, topi yg berpinggir lebar, tudung. perlindungan fizikal sentiasa yang paling berkesan terhadap kerosakan matahari, "kata pakar dermatologi, Dr Tatiana.
  3. Memegang rambut dalam bun yang: kawasan yang kurang untuk mencapai matahari, lebih kecil kerosakan yang disebabkan olehnya dan oleh itu kok adalah alternatif terbaik untuk melindungi wayar daripada cahaya matahari. "Kawasan terdedah menjadi lebih kecil dan anda masih menang dengan penuh bergaya," tambah Dr. Tatiana.
  4. Sentiasa keluarkan klorin dan garam: masa yang kurang bahan-bahan ini kekal pada rambut, lebih kecil kerosakan, jadi jangan biarkan rambut kering dengan klorin dan garam pada wayar. "Bahan-bahan ini membuka cuticles rambut, meninggalkan mereka lebih sensitif. Setiap kali anda meninggalkan laut atau kolam renang mengambil mandi air tawar tanpa klorin, "mengajar doktor, Dr. Tatiana.
  5. Jangan sikat rambut basah: tip yang agak mudah membantu rambut anda untuk memastikan ia cantik dan sihat. "Menyikat rambut yang basah menyebabkan wayar kerosakan. Meluruskan jari anda hanya lulus antara wayar-wayar, "menunjukkan Dr. Tatiana.
  6. Menggunakan payung apabila boleh: apabila wayar terdedah untuk masa yang lama untuk UV sinar, walaupun dalam persekitaran bandar, ini menyebabkan kerosakan kepada rambut. "Payung sambil melindungi kunci, membantu dalam perlindungan muka", menguatkan dermatologi Dr. Tatiana itu.
  7. Membuat penghidratan untuk mendapatkan semula wayar: bagi mereka sangat terdedah kepada matahari dan telah merosakkan rambut, tanda-tanda adalah untuk penghidratan. "Produk pendingin mengembalikan penghidratan, kelembutan batang rambut," kata Dr. Thai.

6 produk rambut dengan perlindungan UV

Photo: Getty Images

Photo: Getty Images

Dr. Thailand, yang terbaik produk perlindungan untuk rambut daripada sinaran UV ada bilas dan UV penapis. "Berbeza daripada pelindung matahari pada kulit, yang mengandungi FPS, terdapat adalah ukuran untuk produk rambut. Semua produk mengandungi faktor perlindungan biasanya pembungkusan 'penapis UV' mereka, "jelas untuk membantu mencari produk yang sesuai.

Pada masa ini, terdapat pelbagai produk-produk yang membantu melindungi wayar ray UV. Untuk membantu mencari produk, kami telah menyenaraikan enam pilihan yang mempunyai perlindungan daripada cahaya matahari.

1. Acquaflora pelindung Fluid

Dihasilkan dengan niat untuk melindungi rambut daripada kerosakan yang disebabkan oleh musim panas, matahari, pantai atau kolam renang, cecair pelindung ini dalam komposisi pelindung matahari dan air kelapa. Dia dan melindungi daripada kerosakan matahari, juga membantu dalam menghapuskan terkumpul pada wayar, seperti klorin dan garam.

Juga membaca: Hat: Apakah model yang sesuai untuk anda?

permohonan adalah agak mudah, hanya merebak di seluruh rambut, kerana beliau basah atau kering. Untuk hasil yang terbaik, ia adalah disyorkan untuk memohon semula setiap menyelam. Keputusan menjanjikan rambut dilindungi daripada cahaya matahari, meninggalkan mereka benang lembut dan berkilat.

Anda boleh menemuinya di kedai-kedai dalam talian seperti Beauty Web, harga R $ 29.90.

Membeli produk sekarang

2. Keune Care Line Sun Sublime Oil

Satu lagi produk untuk melindungi wayar anda adalah minyak pelindung matahari UV Keune. Ia mempunyai pelindung matahari dan tahan air, semakin dalam wayar dan melindungi terhadap tindakan klorin, garam dan juga dari cahaya matahari, mencegah kekeringan. minyak berfungsi untuk menyuburkan dan hidrat sambil melindungi warna rambut.

Juga membaca: 10 Rahsia pendandan rambut untuk mempunyai rambut yang sentiasa sihat

Caranya adalah dengan memohon semburan produk ke atas semua rambut yang basah atau kering sebelum pendedahan matahari. Ia juga penting untuk memohon semula ia setiap jam manakala di bawah matahari untuk tindakan yang lebih berkesan. produk menjanjikan rambut lembut, licin dan dilindungi. Kelebihan produk ini ialah ia juga boleh digunakan pada kulit.

Minyak pelindung matahari Keune boleh didapati di Sephora dalam talian dan di kedai-kedai fizikal di seluruh Brazil, untuk R $ 134.

Membeli produk sekarang

3. L'Oréal Professionnel Solar Sublime Spray

Hasil daripada L'Oreal ialah cuti dalam dilakukan untuk melindungi rambut daripada kerosakan sinaran UV. Formula telah direka untuk menjaga wayar dilindungi daripada penuaan gentian rambut yang disebabkan oleh pendedahan kepada cahaya matahari. Ia mengandungi Mexoryl UV-Melindungi S.O yang membantu dalam perlindungan dan mencegah kerosakan matahari.

Baca juga: 5 Cara untuk melegakan selaran matahari

permohonan adalah sama dengan produk sebelum ini dan perlu dilakukan sebelum dan semasa pendedahan kepada matahari, sentiasa memohon semula di seluruh rambut. Sebagai semburan, permohonan adalah mudah dan praktikal. Akibatnya, produk ini menjadikan rambut anda dilindungi daripada cahaya matahari dengan kecerahan dan kelancaran.

Untuk membeli ia hanya mencari beberapa minyak wangi atau kedai kosmetik, seperti dalam tambahan untuk harga R $ 97.90.

Membeli produk sekarang

4. Anti Shock Pink Cheeks

Satu lagi pilihan cuti masuk dengan pelindung matahari untuk melindungi rambut anda daripada sinaran UV. Mengikut konsep itu, ia dibuat bagi mereka yang sentiasa terdedah kepada klorin, garam dan sinaran UV, seperti pengamal aktiviti fizikal di lokasi ini. Formula mengandungi aset yang melindungi dan mendapatkan semula thread kesan matahari, laut dan kolam luar pelindung matahari.

Untuk digunakan, cadangan produk itu menyikat wayar dan memohon jumlah yang murah hati di seluruh rambut kering mengelakkan pas akar. Dalam pelindung matahari, cuti masuk juga mempunyai perlindungan haba, rintangan kepada kerosakan dan penyelenggaraan warna rambut yang dirawat secara kimia.

Kerana produk yang direka untuk atlet, anda boleh mencari di dalam Netshoes untuk R $ 34,90.

Membeli produk sekarang

5. Kerasilk plastik rambut bersinar semburan

Produk Kerasilk adalah semburan bersinar yang mempunyai tindakan anti-keriting halus, anti-penuaan dan pelindung matahari. komposisinya mengandungi omega 3 dan 6 yang menghalang wayar penuaan, mengembalikan kecerahan, tekstur dan fleksibiliti. Satu lagi komponen adalah beta karotena melawan radikal dan alat bantu dalam proses keratinization wayar.

Kapilari Kerasilk plastik merupakan produk tanpa membilas dan boleh digunakan untuk lembap atau benang kering. Sesuai untuk mereka yang sentiasa terdedah kepada matahari, semburan boleh digunakan untuk menyelesaikan gaya rambut, memberikan rambut yang sihat, lembut, cahaya dan dilindungi daripada kesan berbahaya matahari.

Produk ini boleh dibeli di Walmart untuk $ 17.

Membeli produk sekarang

6. Cadiveu Professional Acai Oil

Bagi mereka yang memerlukan rawatan pelbagai fungsi minyak, selain daripada mengembalikan wayar, mempunyai perlindungan matahari, ini adalah produk yang ideal. Ia mempunyai minyak acai yang menyuburkan, rambut ikal rambut pertempuran dan menyampaikan bersinar sengit. Dengan antioksidan, mencegah minyak dari penuaan wayar dan kehilangan harta mereka.

Produk ini hendaklah digunakan untuk membersihkan, rambut lembap atau kering. Sedikit mencukupi dan anda perlu membentangkannya di tangan anda dan sapukan ke seluruh panjang. Hasilnya ialah dipulihkan rambut keriting halus bebas, berkilat, kelembutan dan mengekalkan warna untuk lebih lama.

Bagi mereka yang ingin membeli, produk boleh memperoleh di Beauty web untuk R $ 107.90.

Membeli produk sekarang

Tips dari blogger untuk melindungi rambut anda pada musim panas

Blogger juga mempunyai penjagaan khas untuk menjadikan rambut dilindungi dan cantik semua musim panas yang panjang. Dalam video di bawah, anda boleh lihat tips mereka memberi untuk mengeringkan rambut dengan indah walaupun di bawah kesan matahari, kolam renang dan laut.

Duda Fernandes: rambut yang cantik pada musim panas

Blogger Duda Fernandes menunjukkan produk musim panas kegemaran anda dan membantu untuk melindungi wayar daripada kerosakan matahari. Produk utama beliau gunakan adalah dari L'Oréal Professionnel talian Solar Sublime. Dalam video itu, dia bercakap tentang syampu, topeng dan semburan dan mempunyai manfaat untuk melindungi rambut dari matahari.

Tatiana Lobo: perlindungan di pantai

Blogger Tatiana Lobo mengajar jagaan mereka untuk mengekalkan rambut yang sihat apabila pantai. Ia memberikan tips mengenai produk dan apa yang perlu dilakukan untuk menjaga rambut dilindungi dengan kecerahan dan terhidrat. Ia mengajar helah dan apa yang perlu dilakukan untuk mengelakkan kerosakan yang disebabkan oleh matahari dan air laut.

Niina Rahsia: bagaimana untuk mendapatkan hijau rambut

Klorin dan garam membuat rambut berambut perang daripada mendapat kehijauan. Dalam video ini, Rahsia blogger Niina mengajar apa yang bekerja untuk mendapatkan rambut hijau. Selain menggunakan susu dan cuka, penulis blog itu juga mencuci rambut anda dengan syampu pembersihan yang mendalam dan syampu ungu untuk meningkatkan berambut perang dan mengambil semua wayar hijau.

Rambut layak penjagaan yang sama yang kita ada dengan kulit semasa pendedahan matahari. rambut kering dan kusam boleh mencerminkan kerosakan yang sinar UV menyebabkan wayar. Untuk melindungi diri anda, sentiasa menggunakan produk dengan perlindungan matahari, mengelakkan pendedahan, memegang rambut, memakai topi atau tudung dan keluarkan, bila mana mungkin, klorin dan garam rambut serta-merta. Dengan tips ini, anda akan menjaga rambut anda lebih cantik sepanjang musim panas.