6 makanan yang sihat yang boleh menyebabkan jerawat - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

Apa makanan seperti makanan goreng, gula dan alkohol bahaya dan merosakkan kulit, jadi anda bosan tahu. Apa yang mungkin kelihatan mengejutkan adalah bahawa beberapa item sihat dianggap juga boleh menjadi punca kemunculan jerawat yang tidak diingini.

Jika anda mengikuti diet yang sihat, mungkin makanan yang disenaraikan di bawah adalah sebahagian daripada rutin anda. Adakah perkara-perkara yang, walaupun mengharapkan nutrien yang baik dan mempunyai manfaat kesihatan jika diambil secara berlebihan boleh membahayakan kesihatan kulit anda.

Ini tidak bermakna anda perlu untuk menghapuskan mereka dari semasa makanan anda, hanya ia perlu memberi perhatian dan menambah mereka kepada diet yang sederhana.

Lihat di bawah 6 makanan yang kelihatannya sihat yang anda tidak boleh bayangkan apa yang mungkin menjadi punca jerawat anda!

1. Yogurt Greek

Siapa yang tidak suka yogurt Greek? Selain menjadi lazat, ia kaya dengan protein, kalsium, kalium, magnesium, vitamin B6 dan vitamin B12. Oleh itu, adalah makanan yang sangat sihat. Masalahnya ialah bahawa ia juga merupakan bekalan susu. No tenusu, tidak kira berapa sihat mereka, boleh menyebabkan jerawat, kerana mereka dikaitkan dengan hormon badan dan kaya dengan estrogen. Bagi sesetengah orang yang tidak melakukan apa-apa bahaya, tetapi jika anda mengalami jerawat, mendapatkan diuji dan mengurangkan penggunaan.

2. Algae

Alga, serta tumbuhan lain laut, adalah sumber yang kaya dengan iodin. Iodin adalah penting untuk berfungsi dengan tiroid, dan alga juga boleh menjadi makanan yang enak bagi mereka yang mempunyai kulit cerah. Walau bagaimanapun, apabila sumber yang kaya dengan iodin dimakan secara berlebihan, boleh memburukkan lagi masalah jerawat. Tidak ada salahnya memakan makanan ini, hanya mengelakkan makan kerap.

3. Udang

makanan laut adalah antara makanan yang menyebabkan paling alahan, tetapi ramai orang tidak sedar yang sensitif kepada mereka. Jika anda salah seorang daripada mereka, makanan seperti udang, ketam dan makanan laut yang lain boleh menyebabkan jerawat. Di samping itu, mereka juga merupakan sumber iodin. Tidak seperti makanan ini, ikan yang kaya dengan omega 3 seperti salmon, trout dan halibut, membantu mengurangkan masalah kulit, maka mereka adalah lebih disyorkan.

4. roti gandum

Ini sentiasa hadir dalam setiap hari makanan yang mengikuti suapan yang baik. Tetapi jika jerawat yang degil untuk muncul, menganggap bahawa ia boleh menjadi punca. Ini kerana roti gandum adalah sumber gluten, bahan yang menyebabkan sensitiviti dalam ramai orang, dan jerawat boleh menjadi tanda intoleransi kepadanya. Apabila toksin tidak dapat dikeluarkan dari tubuh melalui usus, mereka pergi ke dalam aliran darah dan mencari jalan keluar, yang boleh melalui kulit. Dan jika anda tidak mempunyai sikap tidak bertoleransi, gluten, dari masa ke masa, boleh menyebabkan masalah kulit dan masalah penghadaman. Ia juga boleh menyebabkan kekejangan perut dan kembung, kedua-duanya juga tanda-tanda sikap tidak bertoleransi. Jika anda biasanya makan dan tidak melihat kesan sampingan, jadi tidak perlu bimbang. Tetapi jika anda perasan banyak jerawat, cuba menggantikannya dengan roti bebas gluten.

5. Strawberi

Mereka yang lazat, dan boleh menjadi sangat sihat. Tetapi buah-buahan ini adalah salah satu daripada sumber terbaik vitamin C, yang, walaupun mencegah kedutan, boleh menjadi punca masalah dengan jerawat. buah-buahan berasid seperti strawberi atau tomato, mungkin menghadapi masalah pada kulit, dan juga tablet vitamin C Perhatikan!

6. Peanut paste

Pes kacang lazat, tetapi juga boleh menyebabkan jerawat. Ini berlaku kerana beberapa sebab. Bagi sesetengah minyak semula jadi dan lemak kacang tanah boleh menyumbat liang. Untuk orang lain ia mungkin disebabkan oleh bahan-bahan kacang tanah yang menyebabkan alahan pada ramai orang dan menyebabkan keradangan pada individu yang mudah kepada mereka. Apa pun alasannya, sekali lagi ini tidak bermakna anda perlu mengurangkan sekali makanan ini, hanya mengurangkan penggunaan. Anda juga boleh mencari alternatif seperti mentega dijadikan asas biji bunga matahari, vitamin E yang mengandungi lebih banyak serat dan lemak tepu daripada kacang mentega.

Sekarang bahawa anda membaca tips ini, anda tahu: ia adalah penting untuk mengekalkan keseimbangan. Tidak ada yang lebih baik daripada diri anda untuk melihat apa yang dimakan dan mengetahui apa yang boleh menyebabkan jerawat menjengkelkan. nasib baik!