Photo: Thinkstock

Photo: Thinkstock

Untuk membeli kulit yang cantik dan sihat, anda perlu mengambil beberapa langkah berjaga-jaga. Tergesa-gesa hari sehari-membuatkan kita lupa bagaimana penting ia meletakkan diri sekurang-kurangnya beberapa minutinhos untuk menjaga kita.

Selain topeng pelembab untuk kulit yang cantik, ia adalah penting untuk mempunyai diet yang sihat dan seimbang, menggunakan pelindung matahari setiap hari walaupun ia tidak matahari dan minum air yang banyak, yang sentiasa mengalu-alukan pada "menu" kesihatan.

Terdapat pelbagai jenis resipi buatan sendiri untuk membuat masker pelembap sesuai untuk jenis kulit anda. Ramai daripada mereka adalah praktikal, ekonomi dan permohonan seminggu yang cukup untuk menjaga kulit anda cantik. Jadi tidak ada sebab untuk mengadu telinga, tulang dan letih-cari.

Apa yang masker pelembap yang sesuai untuk jenis kulit saya?

Jika anda mempunyai kulit normal, dengan hanya $ 0.50 anda boleh membuat topeng pelembab mudah dan menghasilkan keputusan yang baik. Yang anda perlukan:

- 1 pisang masak; 2 sudu besar () dan 1 sudu madu (sup) yogurt. Selepas meneliti bahan-bahan, pisang mash dan campurkan dengan madu dan yogurt. Sapukan pada muka selama 30 minit dan bilas.

Untuk kulit kering, anda perlu 1 alpukat dan sudu (sup) madu. Mash alpukat dengan madu dan sapukan pada kulit, meninggalkan ia bertindak selama 20 minit. Bilas dengan air suam.

Wanita yang mempunyai kulit berminyak memerlukan 3 sudu (sup) serbuk bayi atau tepung jagung; 1 sudu (sup) madu oren dan masam, untuk membuat topeng penghidratan. Campurkan bahan-bahan, kacau sehingga batang krim dengan ubat gigi konsisten. Memohon satu jam dan kemudian keluarkan dengan span. Bilas dengan air sejuk.

kulit campuran hanya memerlukan 100g nanas dihancurkan dibuang biji dan 1 helai gelatin putih. Pukul nanas dalam pengisar dan bercampur dengan gelatin dibubarkan. Memohon topeng sejuk pada muka dan biarkan selama 15 minit. Bilas dengan air suam.

Untuk kulit dengan jerawat, terdapat juga resipi yang membantu dan rawatan. Resipi ini pelembap memerlukan: 1 paket pasli; 2 sudu besar () ekstrak rosemary dan 1 kain kasa. Menguli baik pasli, menambah ekstrak rosemary. Sapukan campuran ini pada kain kasa. Kemudian lap muka dan tutup dengan kain kasa. Biarkan selama setengah jam.

Apabila mengambil sisa, menggunakan air dan sabun sesuai untuk jenis kulit anda.

Semua topeng muka menghidratkan yang disebut di atas boleh digunakan seminggu sekali.