8 produk kecantikan yang boleh anda lakukan di rumah - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

Ia biasanya apabila mereka membersihkan rumah, atau menyediakan beg itu untuk lawatan yang wanita menyedari jumlah yang besar produk-produk kecantikan yang mempunyai! Syampu, perapi, pelembap muka, losyen badan, minyak wangi, dan banyak lagi.

Dan ia adalah untuk menyelamatkan, adalah cadangan untuk mengurangkan jumlah barangan kecantikan di rumah, ramai wanita mencari idea-idea produk buatan sendiri yang boleh menggantikan asal - yang dibeli di kedai-kedai kosmetik, farmasi, pasar raya dan lain-lain

Di bawah anda boleh melihat resipi sebahagian daripada buatan sendiri produk-produk kecantikan yang paling popular. Ia boleh dilakukan di rumah, dengan cepat dan mudah:

1. produk pra-obat menghilangkan rambut

Wanita yang mempunyai tabiat bercukur di rumah tahu: terdapat banyak produk yang bertujuan semata-mata untuk mereka! Pengelupasan pangkal paha, losyen pra-obat menghilangkan rambut, selepas obat menghilangkan rambut dan lain-lain yang menenangkan losyen.

Tetapi produk-produk boleh lancar digantikan dengan perkara yang anda sudah mempunyai di rumah. Daripada membeli krim pra-obat menghilangkan rambut, sebagai contoh, hanya memohon talkum biasa sebelum memohon lilin untuk melindungi kulit.

2. Keluarkan lilin

Selepas penyingkiran, penyingkiran keping lilin yang biasanya tinggal di dalam tubuh boleh dibuat dengan bantuan minyak badam atau minyak.

3. Post-pencabutan Produk

Selepas bercukur, kulit kebanyakan wanita biasanya mendapat jengkel dan merah. Tetapi tidak perlu untuk membeli semestinya krim selepas cukuran. Untuk menenangkan dia ke bawah, selepas prosedur, anda boleh menggunakan memampatkan sejuk dengan teh chamomile.

4. Body Scrub

Dalam mangkuk, campurkan 1/4 cawan minyak (jenis yang terpulang kepada anda), 1/8 cawan gula perang, garam 1/8 cawan dan tambahan dengan minyak penting yang anda suka yang mencukupi (misalnya , vanila) - ini untuk campuran mempunyai bau yang menyenangkan.

Tetapi berhati-hati, jika anda mempunyai kulit kering, elakkan jenis ini pengelupasan. Atau, kurang kulit, tidak termasuk campuran garam dan dua kali ganda jumlah gula. Tetapi pilihan yang terbaik adalah sentiasa untuk bercakap dengan doktor kulit anda tentang produk terbaik untuk kes anda.

5. Basuh muka dengan madu

Menggabungkan satu sudu teh madu tulen dengan satu sudu besar natrium bikarbonat. Terikan campuran pada kulit lembap. Madu adalah pilihan yang baik untuk menenangkan kulit, manakala natrium bikarbonat bertindak sebagai exfoliant lembut yang tidak menyakitkan muka.

6. Perfume

Anda ingin minyak wangi anda sendiri? Menggabungkan minyak pati anda suka - sebagai contoh, vanila, lavender dan lain-lain - dengan alkohol sedikit dan campuran dalam bekas kedap udara.

7. Bercukur Oil

hujung adalah untuk lelaki! Daripada membeli krim bercukur, mereka boleh memilih minyak anda pilihan - kelapa, jojoba, argan dan lain-lain - dan berbelanja di kawasan yang hendak dicukur. Tetapi berhati-hati, lelaki yang mempunyai kulit berminyak harus mengelakkan ini jenis produk.

8. Mask Moisturizing

Menggabungkan periuk yogurt dengan setengah cawan oatmeal tidak segera, campuran dan sapukan pada muka, berhati-hati dengan kawasan mata. Membenarkan campuran untuk bertindak bagi kira-kira 15 minit dan bilas.

pendapat profesional

Tetapi adakah ini "produk rumah" benar-benar berkesan? Atau pilihan yang terbaik adalah sentiasa untuk memilih produk yang asal?

Walaupun produk buatan sendiri praktikal dan berkesan pada pendapat sesetengah orang, Persatuan Brazil Dermatologi berkata melalui hubungan akhbar, yang bertentangan dengan jenis ini produk. Ini kerana tidak ada bukti saintifik bahawa penyelesaian buatan sendiri benar-benar berkesan dan tidak tahu sama ada baik atau tidak untuk kulit.

Oleh itu, dalam kes keraguan, penyelesaian terbaik adalah sentiasa bercakap dengan (air) doktor kulit anda mengenai campuran dan penggantian produk. Dengan cara itu, anda mengelakkan masalah kulit mungkin dan keselamatan apabila membuat pilihan anda.