Penuaan kulit: sebagai membendung dan mengurangkan kesan masa - Wanita Tips

Masa berlalu untuk semua orang, malangnya ini adalah hakikat. dan kulit (Sama seperti organ-organ badan yang lain), mengalami perubahan dan peringkat umur. Kehilangan keanjalan dan bersinar semula jadi, beberapa kedutan dan flaccidity adalah isyarat paling ciri. Tetapi bukan sahaja cuaca yang menyebabkan perubahan ini berlaku.

Pergi melalui banyak tekanan, mempunyai tabiat buruk seperti merokok dan berlebihan minuman dan terutamanya penyalahgunaan pengaruh matahari dan mempercepatkan penuaan kulit, menyebabkan kemunculan ia tidak lama lagi berubah, dengan kemunculan tempat, scabs, sentuhan kekasaran dan kedutan lebih daripada biasa.

Walaupun kita tidak boleh membuat masa untuk taman, penjagaan meninggalkan kulit yang lebih muda. Memahami lebih lanjut dan tahu apa yang perlu dilakukan untuk menghentikan melambatkan masalah ini.

Apa yang berlaku kepada kulit?

Kulit mempunyai tiga lapisan: epidermis (Luar), yang Derm (Yang menyokong epidermis dan terdiri daripada kolagen, keratin dan gentian lain) dan hypodermis (Yang lemak dan berfungsi sebagai takungan tenaga, ia membantu untuk menetapkan organ-organ lain dan juga merupakan penebat haba).

dalam epidermis, dari masa ke masa, sel-sel mula mengelupas, dan bagaimana hormon kehilangan kekuatan dan akan tidak lagi dihasilkan, kulit mula menunjukkan lebih kering. sudah Derm mula menunjukkan penurunan dalam kuantiti dan kualiti gel koloid, iaitu, ia boleh air tidak lagi dan menghasilkan kolagen dan elastin gentian, yang memberi dan mengekalkan kulit udara muda.

yang hypodermis Ia cenderung menurun, semakin kurus dan lemah. Oleh itu, mengekalkan ketegasan dan keanjalan kulit menjadi lemah. Saluran darah kehilangan keupayaan untuk mengeluarkan toksin dari badan dan juga membekalkan oksigen dan menyuburkan sel-sel kulit. Moral cerita: pembaharuan sel, yang begitu mudah dalam anak-anak muda, dengan teruk.

Dari dekad ke dekad

Apabila anda seorang remaja, salah satu yang pertama tanda-tanda kulit penuaan Ia adalah kemunculan jerawat. Selepas 20 tahun, muncul baris ungkapan yang sangat halus, terutama di sekitar mata dan mulut.

Untuk mencapai 30, anda mula untuk mendapatkan kedutan pertama, kerana gentian elastin diubah dan oleh itu, yang berlaku kepada menurun ketumpatan kulit, dengan kehilangan ketegasan dan keanjalan, memberi kesan kepada muka kontur keseluruhan. Pembaharuan sel dan penghidratan semula jadi kulit mula juga berkurangan, tetapi perlahan-lahan.

Antara 40 dan 50 tahun kolagen dan elastin gentian tidak dikeluarkan seperti sebelum ini dan mengganggu gentian, meninggalkan pembaharuan sel yang tidak teratur dan menyebabkan kehilangan kulit meningkatkan penghidratan. Penurunan semula jadi dalam pengeluaran hormon membawa kerosakan yang lebih teruk, seperti kehilangan ketumpatan, ketegasan dan keanjalan.

Selepas 60, kedutan sudah muncul dengan jelas, kehilangan keanjalan dan ketegasan dengan cara yang jelas diperhatikan dan ia menjadi lebih nipis dan kering. Penurunan berterusan dalam tahap hormon menghalang pemulihan semula jadi kulit. Dalam tempoh ini, lebih daripada biasa, ia adalah perlu untuk berurusan dengan produk yang sesuai untuk tidak descame dan tidak begitu kering.

Bahaya dari matahari

yang penuaan kulit disebabkan oleh pendedahan yang tidak wajar kepada cahaya matahari dipanggil photoaging. Dari 30, sel-sel yang warna permukaan kulit (melanosit) mengurangkan lebih sedikit setiap tahun. Oleh itu, sel-sel ini lebih berwarna (membentuk-tempat gelap). Sinaran berbahaya meningkatkan bilangan sel-sel ini dengan cara yang salah, menyebabkan tompok penuaan, satu lagi tanda penuaan kulit.

Kulit yang telah mengalami banyak terdedah kepada cahaya matahari yang tidak mencukupi akan memperkenalkan, dari masa ke masa, kehilangan keanjalan, kedut, bintik gelap atau cahaya dan perubahan permukaan dan boleh menjadi kasar, dan kupasan lebih kerap. Sudah kulit tua kerana hanya masa mempunyai penampilan yang lebih nipis dan keanjalan rendah, tetapi tanpa banyak tempat-tempat.

Untuk melambatkan kesan masa

Beberapa faktor adalah musuh nombor satu kulit, seperti merokok dan alkohol berlebihan. Perokok mempunyai kedutan yang mendalam di sekitar mata, mulut dan pipi. Pada kulit perokok, fasa kedutan hampir tidak pernah wujud. Tanda-tanda awal sudah lipatan tebal. Sudah terlalu banyak alkohol menyebabkan badan untuk melepaskan lebih banyak radikal bebas, yang pengoksidaan dan mempercepatkan penuaan.

Di samping itu, berjemur dalam jam tidak sesuai (dari 10 hingga 16 jam) tanpa pelindung matahari juga menyebabkan kerosakan. matahari mempunyai kesan kumulatif, iaitu, pada masa anda penyalahgunaan, hasilnya adalah kemudian kemerahan mengelupas, tetapi selepas 30 tahun, seperti yang anda lihat, kedutan dan kecacatan meningkat. Jangan merokok, gunakan pelindung matahari awal dan sesuai untuk kulit anda adalah tabiat yang hanya meninggalkan mereka kulit yang lebih muda.

kuasa juga kekuatan. Anda perlu berada di lot jadual salad, buah-buahan dan makanan yang kaya dengan serat, dan minum banyak air dan makan makanan antioksidan (lobak merah, teh hijau, buah-buahan sitrus, flaxseed, seluruh jus anggur adalah beberapa contoh), yang melawan radikal yang dipanggil percuma , yang secara semula jadi yang dihasilkan oleh pernafasan dan memberikan kesan negatif terhadap badan, yang membawa kepada penuaan pra-matang.

Selain itu, selepas 20 dan 25 tahun, ia adalah bernilai bertanya doktor kulit anda untuk menunjukkan anda krim kedutan atau gel.

Bagi menangani kesan masa

Kulit mengelupas dan rawatan berasaskan asid lain cenderung untuk menjadi yang paling sesuai, tetapi perubatan berkembang berkali-kali, banyak bahan-bahan aktif telah digunakan untuk mengurangkan kesan masa pada kulit. vitamin antioksidan seperti vitamin C dan vitamin E memberi manfaat kedua-dua sistemik dan topically sebagai, selain daripada kesan antioksidan dan mempunyai tindakan photoprotective diskret, yang, sebagai tambahan kepada manfaat pelindung matahari juga meningkatkan pembentukan kolagen.

Jadi, bercakap dengan doktor kulit anda. Dia akan mengarahkan anda untuk rawatan yang terbaik untuk anda untuk lulus tidak melarikan diri dari cermin, okay?