15 resipi rumah kecantikan dengan natrium bikarbonat

Photo: Thinkstock

Jika anda masih percaya bahawa natrium bikarbonat hanya berguna untuk memasak atau pembersihan, berita baik adalah bahawa bahan ini begitu serba boleh dan berguna yang boleh digunakan walaupun untuk menjaga kecantikan kulit, rambut dan juga gigi .

Ini silap mata buatan sendiri sudah digunakan secara meluas di Eropah, terutamanya di Perancis, di mana wanita bikarbonat cekap sebagai sekutu kecantikan. Di Amerika Syarikat, industri pembuat bikarbonat melabur dalam pengguna persembahan mereka serba boleh bikarbonat dan pelbagai yang kemungkinan penggunaan.

Salah satu kelebihan menggunakan baking soda untuk menjaga kecantikan adalah bahawa walaupun produk adalah ajaib, ia adalah murah - pakej kos 100g mengenai R $ 3.

Juga, satu lagi kelebihan adalah bahawa baking boleh mudah didapati di pasar raya dan kedai runcit.

Sekarang untuk bahagian praktikal - menyemak receitinhas dan cuba mereka yang anda suka.

Resipi dan helah kecantikan dengan natrium bikarbonat

 1. pembersihan yang mendalam rambut: menambah bikarbonat sedikit syampu anda untuk membuat pembersihan yang mendalam dan membuang sisa-sisa yang masih berada dalam wayar.
 2. Penjagaan cuticles: Letakkan satu sudu teh baking soda dalam segelas air suam dan menggunakan penyelesaian untuk mengurut cuticles.
 3. Siku dan lutut lembut: campuran baking soda sedikit pelembap dan urut dalam pergerakan bulat lutut dan siku untuk meningkatkan penghidratan.
 4. Pembersihan hairbrushes dan berus solek: rendam dalam campuran air suam dan 3 sudu teh baking untuk menghapuskan sisa yang berkumpul dalam aksesori ini.
 5. gigi bersih: campuran dalam ubat gigi berus gigi sedikit dan baking dan jangan memberus, jadi gigi yang bersih dan putih.
 6. berbau dan mulut sejuk: membuat pencuci mulut dengan penyelesaian satu sudu teh bikarbonat dalam setengah gelas air untuk mengelakkan bau busuk.
 7. gigi mesin bersih: meninggalkan unit dicelup dalam larutan air suam dan 3 sudu teh atau memberusnya menggunakan baking.
 8. lembut, bersih dan wangi tangan: tambah 1 sudu teh dalam 200ml sabun cecair dan menggunakan campuran setiap kali anda mencuci tangan anda.
 9. Sebagai ganti garam mandi: menambah setengah cawan baking soda dalam bilik mandi untuk membuang kekotoran daripada kulit dan menjadikannya lebih lembut.
 10. mandian kaki dengan penaik: Tambah 3 sudu sup penaik di dalam mangkuk dengan air suam, terkelupas kaki anda menggunakan loofah dan merasakan kulit lebih lembut dan kaki segar.
 11. muka dan scrub badan bikarbonat: 3 untuk membuat campuran dan baking langkah 1 bahagian air dan menggunakan folder ini terkelupas muka dan badan dengan pergerakan membulat. campuran adalah terlalu lembut yang boleh digunakan setiap hari.
 12. Deodorant baking buatan sendiri: Campurkan satu sudu teh bikarbonat dalam segelas susu magnesium dan menggunakannya sebagai deodoran. Jika anda lebih suka bahawa deodoran mempunyai aroma, menambah minyak pati pilihan anda.
 13. syampu kering: Apabila rambut yang sangat berminyak dan anda tidak mempunyai masa untuk mencuci biasanya taburkan baking sedikit untuk mengurangkan penampilan kotor.
 14. Selamat tinggal kepada bau kasut: taburkan sedikit soda penaik dalam kasut pada waktu malam apabila ia dikeluarkan. Pada waktu pagi ia akan bebas daripada bau busuk.
 15. Bikarbonat untuk mengelakkan kesan deodoran: taburkan sedikit baking pada kulit selepas menggunakan deodoran, supaya anda akan menghalang pakaian tinggal dengan tompok kekuningan.

Dan kemudian? Bagaimana pula cuba resipi dan memberitahu kami mengenai pengalaman anda? Pastikan anda berkongsi rahsia dengan rakan-rakannya dan komen di bawah untuk memberitahu apa yang anda fikirkan helah buatan sendiri.