besi rata: kesilapan yang sama anda boleh membuat - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

Pengering, besi yang rata adalah sekutu yang besar kecantikan feminin. Ia superprática dan menawarkan hasil yang dikehendaki wanita dalam beberapa minit!

Malah, wanita yang mempunyai cukup banyak rambut lurus mungkin digunakan sekurang-kurangnya sekali dalam hidup mereka, besi rata untuk mencapai licin lebih sempurna.

Walau bagaimanapun, seperti adalah alat yang dalam hubungan secara langsung dengan wayar, penggunaannya memerlukan penjagaan khas. Tetapi ia akan menjadi bahawa anda menggunakan dengan betul? Haba besi rata tidak merosakkan wayar anda?

Di bawah anda boleh melihat beberapa kesilapan biasa ramai wanita membuat apabila menggunakan besi yang rata. Dan ia adalah perhatian kepada, jika perlu, menghapuskan apa-apa tabiat ini dalam hidup anda!

1. Menjadikan rambut besi panjang rata pada huruf a

Menurut Luiz Cintra, hairstylist Emilia Borges Broklin dewan, wanita Kesilapan yang biasa dalam masa untuk membuat besi dibiarkan untuk masa yang lama peralatan yang pada satu ketika rambut. "Biasanya ini berlaku di hujung, oleh itu, niat untuk model wayar, ia berakhir meninggalkan untuk masa yang lama, cuba untuk menjadikan rambut," jelas beliau.

2. Lulus besi sekali lagi dan sekali lagi pada wayar

Satu lagi kesilapan yang sama, menurut Luiz Cintra, adalah hakikat bahawa wanita menghabiskan berulang kali sloshing dalam bebenang yang sama. "Ini dan prosedur di atas sangat meningkatkan suhu dawai, mempercepatkan proses pengeringan dan kadang-kadang pecah rambut," tambah beliau.

3. Membuat besi rata setiap hari

Menurut hairstylist Luiz Cintra, yang ideal adalah untuk melakukan berus yang baik dan hanya dalam kes-kes minimum, besi rata ditunjukkan. "Seperti, sebagai contoh, dalam keadaan wanita yang mempunyai rambut kerinting, mereka kehilangan kesan licin sangat cepat. Untuk semua pengering rambut lain dan berus mendapatkan cara mereka. Dalam senario ini, besi itu boleh digunakan hanya untuk memberi retouched di rambutnya pada hari yang lain, "katanya.

4. Lupakan pelembab

"Apa yang penting adalah bahawa lebih banyak kita menggunakan besi rata, lebih kerap perlu melembapkan wayar dalam usaha untuk memastikan mereka dipelihara dan lebih fleksibel," katanya hairstylist.

5. Beli mana-mana besi rata

Ia adalah penting untuk memilih besi rata yang baik dan juga sesuai untuk jenis rambut anda. "Hari ini kita mempunyai beberapa pilihan instrumen itu. Plat seramik mengekalkan suhu panas lebih stabil, yang membantu dalam cahaya wayar, "kata Luiz Cintra." Indico juga pili dengan paparan suhu, yang membantu untuk memilih suhu yang tepat untuk pelbagai prosedur yang boleh kita lakukan " tambah beliau.

Profesional menguatkan besi rata hanya perlu digunakan dalam wayar kering (lihat di bawah). "Keringkan wayar dengan bantuan besi tidak dinyatakan, kecuali besi rata khusus untuk jenis pengeringan digunakan," katanya.

Berbanding dengan saiz besi, orang-orang yang lebih besar adalah yang paling sesuai untuk rambut panjang lebih besar dan wayar lebih berdisiplin. "The papan rata paling rendah, sesuai untuk lebih pendek rambut, pinggiran dan sesuai untuk anjakan dan boleh diambil di mana sahaja dalam beg itu, kerana mereka menggunakan ruang yang sedikit," tambah Luiz Cintra.

6. Buat seterika dengan rambut yang basah

Menurut hairstylist, sana dalam besi rata pasaran sesuai untuk kering dan meluruskan rambut pada masa yang sama. "Tetapi dengan tahun pengalaman saya, saya lebih suka untuk membuat proses pada rambut yang sudah benar-benar kering. Masalah kita bergerak besi yang rata di atas helai lembap adalah bahawa suhu yang tinggi instrumen akan berakhir mendidih air dalam wayar dan pengeringan tersebut akan menjadi tidak dapat dielakkan, dan boleh dalam beberapa kes walaupun dari berwayar sepenuhnya, "tambah beliau.

7. Lupakan perisai haba

pelindung haba yang besar untuk melindungi wayar dan superindicados bagi mereka yang membuat besi rata. "Produk jangka Diaktifkan memerlukan haba besi supaya asetnya dilepaskan. Selain melindungi wayar, memberi kemasan dan tekstur kepada mereka. Jadi, sentiasa mencari produk akhir pada atau pelindung haba dan menggunakannya sebelum pengering dan seterika rata, "jelas Luiz Cintra.

Semburan perlindungan haba Dove untuk R $ 14.58 dalam Panvel Pharmacy

Semburan perlindungan haba Dove untuk R $ 14.58 dalam Panvel Pharmacy

Haba pelindung CHI 44 untuk $ 76,90 dalam Web Beauty

Haba pelindung CHI 44 untuk $ 76,90 dalam Web Beauty

Kerastase Nutritive Nectar Thermique Termoprotetor untuk R $ 204,06 di Sweet Beauty

Kerastase Nutritive Nectar Thermique Termoprotetor untuk R $ 204,06 di Sweet Beauty

Haba pelindung Aussie haba Melindungi Spray Shine untuk $ 49.90 Masuk Pesanan Bellatrix

Haba pelindung Aussie haba Melindungi Spray Shine untuk $ 49.90 Masuk Pesanan Bellatrix

Redken Smooth Lock Heat Glide Tinggalkan masuk untuk US $ 99.90 dalam Megasalão

Redken Smooth Lock Heat Glide Tinggalkan masuk untuk US $ 99.90 dalam Megasalão

Haba pelindung L'anza por R$79,90 na Beleza na Web

pelindung haba L'Anza oleh R $ 79.90 dalam Web Beauty

8. Tinggalkan wayar sepenuhnya lurus

Ini bukan satu kesilapan sendiri. Tetapi ia adalah benar bahawa jika rambut dilicinkan oleh sloshing sepenuhnya lurus, selari dengan muka, rupa wayar tidak adalah seperti semula jadi. silap mata, maka, adalah untuk bergerak rambut rata besi, "berikutan berbentuk C", yang akan membawa pada akhirnya, hujung untuk berpatah balik.

Video: bergolek dan melicinkan rambut dengan besi yang rata

Melindungi haba daripada wayar besi

Carolina Marçon, dermatologi dan ahli Persatuan Brazil Dermatologi menjelaskan bahawa haba adalah sumber yang sama kerosakan kepada rambut. "Ia menghasilkan keadaan yang dikenali sebagai 'rambut gelembung", yang berlaku apabila hadir di dalam air benang, bertanggungjawab untuk fleksibiliti itu, saringan dan menyejat, yang membawa kepada pembentukan buih dalam rod dan kawasan akibat kehilangan kulit luar, "katanya. "Ada tanda-tanda yang menunjukkan berlakunya jenis kerosakan adalah: rambut yang berbau bakaran, keriting halus hujung rapuh dan wayar, "tambah beliau.

Oleh itu, acara kemuncak doktor kulit yang melindungi rambut daripada haba yang berlebihan adalah penting untuk memastikan ia sihat. "Perlu diperhatikan bahawa rambut haba rosak tidak boleh dibaiki, kawasan yang rosak perlu dipotong," katanya memberi amaran.

Tetapi mengetahui bahawa pengering dan papan rata berguna dan digunakan secara meluas oleh kebanyakan wanita, ahli dermatologi Carolina memberikan beberapa tip bagaimana untuk mengelakkan kerosakan haba:

  • Sentiasa membenarkan kemungkinan bahawa rambut kering secara semula jadi;
  • Apabila menggunakan pengering, untuk mengelakkan haba persekitaran yang lebih tinggi. Mulakan dengan suhu yang lebih rendah dan meningkatkan secara beransur-ansur;
  • Untuk meluruskan rambut dengan "sloshing" tembikar, meletakkan tuala basah pada peranti untuk melindungi rambut daripada haba langsung;
  • Melembapkan rambut anda secara tetap membantu dalam beberapa cara, untuk memperbaiki rupa wayar rosak oleh haba, tetapi menghentikan sumber kerosakan yang kritikal, jika perlu.

Sekarang anda tahu: penggunaan besi rata tidak dilarang, tetapi meminta penjagaan khas tidak merosakkan rambut. Berjaga-jaga dan menggunakan peranti ini hanya memihak kepada anda!