10 kegunaan luar biasa bagi cuka - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

cuka yang berkesan dan amat diperlukan di dapur, semua orang tahu. Lagipun, ia adalah berguna apabila menyimpan makanan, meningkatkan rasa, sos salad, selain fungsi lain. Tetapi produk juga boleh bersahabat pada masa pembersihan, kerana dengan mempunyai kepekatan yang tinggi asid asetik membantu untuk membasmi, degrease, keluarkan bau dan bersinar.

Ia merupakan produk yang mempunyai banyak kegunaan dan boleh digunakan dengan cara yang berbeza dan banyak kali. Memenuhi beberapa fungsi utama cuka:

1 - membasmi

Cuka adalah antibakteria semula jadi, yang digunakan sebagai asas untuk mana-mana penyelesaian pembersihan. Dan ia bukan toksik. Untuk menyediakan penyelesaian disinfektan di rumah, cairkan 1 bahagian cuka kepada 4 bahagian air dan menggunakan mana-mana sahaja di mana mungkin terdapat kuman seperti meja, bangku, atau barang-barang peribadi seperti papan kekunci, telefon dan kawalan jauh.

2 - Bersihkan bilik air

Masa untuk mengepam tandas, tuangkan segelas cuka di sekitar bahagian dalam tandas dan biarkan selama satu jam. Kemudian gunakan berus untuk membuang sisa dan siram. penyelesaian membantu untuk membasmi dan menghilangkan bau busuk alam sekitar.

3 - longkang unclog

Sebagai parit dan longkang tersumbat, cuka adalah penyelesaian. Tuangkan 1/2 cawan natrium bikarbonat terus ke dalam longkang dan kemudian 1/2 cawan cuka. Tunggu membuat buih. Apabila buih ini mula berkurangan, memainkan liter air mendidih. operasi boleh diulang seberapa kerap yang perlu.

4 - Keluarkan sisa

Mengeluarkan pelekat yang sentiasa meninggalkan permukaan dengan sisa gam. Untuk menghapuskan sisa, hanya lap permukaan dengan kain yang direndam dalam larutan cuka dan air.

5 - Basuh rambut

Ya, betul! Tetapi jangan bimbang, kerana bau busuk yang tidak pada wayar. Seperti syampu dan perapi sentiasa meninggalkan beberapa sisa, yang boleh meninggalkan rambut kusam, penggunaan cuka boleh membantu. Mencairkan dua sudu cuka, dua sudu besar jus lemon dan tiga cawan air, gaul rata dan, selepas mencuci, tuangkan pada rambut. Selepas membilas dengan air biasanya. Campuran ini membantu untuk menghapuskan bahan buangan dan menutup kutikel, menjaga mereka benang lembut dan berkilat.

6 - Keluarkan noda

Beberapa noda sukar untuk membuang. Tetapi menyembur campuran 1/2 cawan cuka putih, 1/4 cawan natrium bikarbonat dan 3 cawan air pada pakaian berwarna sebelum membasuh ia membantu untuk menghilangkan kotoran dari cara yang semulajadi.

7 - Recover daun hijau

Pada masa menyediakan output, disyorkan untuk digunakan cuka untuk pulih daun hijau kadang-kadang layu. Hanya celup dalam mangkuk dengan 2 cawan air sejuk dan 1/2 sudu teh cuka untuk membawa mereka kembali kepada kehidupan.

8 - Keluarkan ketuat

Ketuat adalah gangguan sebenar, dan meninggalkan penampilan yang buruk. Untuk menghapuskan mereka, rendam bola kapas dalam cuka, memakai mereka dan selamat dengan pembalut yang. Perubahan harian bola kapas. asid cuka akan mengakis ketuat dari masa ke masa. Jangan lupa untuk menjaga kulit di sekeliling ketuat dan terhidrat, jadi tidak ada kekeringan di tapak.

9 - Muat semula nafas anda

Ya, cuka, walaupun dengan bau yang kuat dan rasa, membantu menghapuskan nafas berbau. Menggunakan dua sudu cuka dan satu sudu garam dicairkan dalam segelas air untuk membilas mulut. Ia berkesan terutamanya apabila nafas yang buruk datang dari penggunaan bawang dan bawang putih.

10 - Melembutkan berus

Kepada siapa kraf seperti lukisan, tahu bahawa banyak kali berus kaku. Tetapi walaupun demikian mereka perlu dimusnahkan. Jika diletakkan di berendam cuka selama kira-kira satu jam, bulu kembali untuk tinggal lembut. Kemudian hanya mencuci dengan air suam dan sabun, dan dibiarkan kering seperti biasa.

Tip:

Sebelum menguji mana-mana fungsi di atas, ingat bahawa tidak semua cuka adalah sama. Sesetengah memerlukan pengeluaran etanol, etanol yang lain adalah sintetik daripada petroleum. Apabila membeli-belah, semak label untuk memastikan anda membeli produk yang diperbuat daripada sumber semula jadi.