10 kegunaan luar biasa bagi bawang - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

digunakan secara meluas dalam makanan, sebagai rempah dan untuk melengkapi yang paling pelbagai jenis masakan, bawang mempunyai banyak antioksidan, menjadikannya sekutu yang kuat dalam melawan penyakit seperti kanser. Sifat-sifat kekacang ini, bagaimanapun, pergi jauh di luar kegunaan masakan semata-mata.

1 - Repellent

Penghalau dijual di farmasi dan pasar raya tidak selalu bekerja seperti yang diharapkan. Juga, sesetengah orang mungkin alah kepada mana-mana komponen formula. Mengapa tidak mencuba sesuatu yang lebih semula jadi? Menggosok kulit bawang adalah satu cara yang berkesan untuk menjaga serangga jauh, selagi anda tidak keberatan bau.

2 - gatal Anti

Jika gigitan serangga yang telah berlaku, tidak ada sebab untuk panik. Gosokkan bawang pada kulit juga boleh membantu mengurangkan gatal-gatal disebabkan oleh haiwan. Dalam kes ini, menyekat aplikasi di kawasan yang terjejas.

3 - Remedi untuk leher

Jika anda tidak pernah mendengar tentang teh bawang, anda mungkin boleh mengambil antibiotik untuk apa-apa. Minuman yang amat disyorkan untuk rawatan kesakitan dan sakit tekak. Untuk menyediakan, hanya menggunakan kulit bawang setengah untuk setiap cawan air, rebus dan keluarkan kulit itu sebelum makan teh.

4 - penggosok logam

tip adalah untuk semua jenis logam daripada perak dapur untuk barang kemas atau perhiasan beliau. Hanya memotong bawang dan kemudian menghancurkan ia dengan sedikit air. Selanjutnya, gunakan kain yang bersih, kering untuk memohon misturinha pada permukaan yang hendak digilap oleh menggosok. Akhir sekali, lulus kain lain bersih dan kering.

5 - gril bersih dan grill

Menggosok keping bawang di panggangan daripada barbeku atau walaupun pada plat grill dapur adalah sangat berkesan untuk membuang kotoran. Anda boleh melakukan prosedur dengan menggunakan kain atau garpu, yang akan berkhidmat untuk gosok bawang di tempat-tempat yang dikehendaki.

6 - Ubat untuk buasir

Bagi mereka yang mengalami buasir ditakuti, bawang boleh membawa kelegaan kesakitan dan untuk meningkatkan rangka kerja Flash. Dalam kes ini, kita mesti menyediakan tab mandi sitz dengan sayur-sayuran meletakkan beberapa keping bawang dalam mangkuk dengan air masak sebelum ini. Biarkan selama beberapa minit dan membuat mandi sitz, sentiasa berhati-hati dan menunggu air sejuk untuk mengelakkan kebakaran.

7 - Ubat untuk bengkak karena mewah

Jika anda tidak tahu bagaimana untuk berurusan dengan bengkak karena mewah, cuba sapukan beberapa keping bawang pada luka. Kesakitan serta-merta dan, pada beberapa hari, bengkak karena mewah kering.

8 - "Penyelamat" beras dibakar

Untuk tidak perlu buang yang periuk nasi yang telah terlalu lama dalam api, potong bawang pada separuh dan meletakkan satu setengah beras dengan badan kapal ke atas. bawang menyerap semua rasa terbakar dan anda boleh berkhidmat beras biasa.

9 - Pengawet untuk alpukat

Selepas memotong alpukat, jika anda mahu untuk mengelakkan ia menjadi gelap, hanya letakkan di dalam plastik dengan setengah bawang dan menutup pakej. Tip ini berfungsi paling baik dengan bawang merah.

10 - Resipi Pantas untuk bawang dengan telur

Potong bawang menjadi kepingan, untuk mendapatkan cincin. Selepas meletakkan mereka dalam kuali minyak dengan wayar hingga warna perang satu pihak, memecahkan telur melalui cincin. Tuang sedikit air di bahagian bawah kuali dan tutup, menunggu sehingga telur pada masa pilihan mereka.