Photo: Thinkstock

Photo: Thinkstock

Selepas hari yang sibuk, apa-apa seperti mendapat ke rumah anda untuk berehat dan / atau berdiri di sebelah kepada keluarga anda! Tetapi perasaan yang lebih baik daripada ini adalah untuk membuka pintu dan merasakan bahawa bau bersih rumah, melihat segala-galanya kemas di tempat mereka ...

Tetapi, sudah tentu, ia tidak sentiasa begitu. Kadang-kadang objek atau lain hanya walaupun keluar dari tempat; anda sedar bahawa tingkap bilik ini atau bahawa bilik bimbit berkumpul debu sedikit ...

Lagipun, tidak kira orang yang membuat penyelenggaraan hampir setiap hari di bilik-bilik, lambat laun, rumah yang memerlukan pembersihan yang lebih menyeluruh.

Dan tidak ada melarikan diri: anda perlu mengupah seseorang (atau beberapa syarikat khusus) untuk melakukan kerja atau mengambil masa beberapa minit hari anda untuk itu!

Juliana Bellini, pengarah operasi bersih jelas, menjelaskan di bawah bagaimana untuk membuat pembersihan kemas di dalam bilik utama rumah. Ia adalah bernilai check-garis panduan!

Juga membaca: 10 tempat-tempat yang kita lupa untuk membersihkan dalam masa untuk musim bunga pembersihan

Langkah demi langkah untuk membersihkan bilik

Photo: Thinkstock

Photo: Thinkstock

 1. Menguruskan atau, jika perlu, menggantikan tempat tidur.
 2. Selepas tugas ini, adalah penting untuk membahagikan pembersihan bahagian: tingkap mula membersihkan bingkai tingkap. Dengan pembersih vakum mengeluarkan pengumpulan habuk di antara retak.
 3. Kemudian gunakan kain lembap dengan bersih untuk kegunaan am dan lap bingkai dari atas ke bawah.
 4. Langkah seterusnya adalah membersihkan kaca. Gunakan kain yang dibasahkan dengan pencuci untuk kegunaan am dan lap seluruh permukaan luar dan dalam.
 5. Supaya kaca tidak mendapat berwarna, lap kering selepas menggunakan kain lembap.
 6. Menyingkirkan habuk dari semua perabot dan objek, bergerak tapakbina dan membersihkan semua bahagian: atas, sisi, belakang dan bawah.
 7. Juga ingat untuk mengambil footer serbuk, soket dan suis.
 8. Akhir sekali, keluarkan debu dari tanah. Sebaik-baiknya, gunakan pembersih vakum dan bergerak kain yang dibasahkan dengan pencuci untuk kegunaan am.

Langkah demi langkah untuk membersihkan tandas

Photo: Thinkstock

Photo: Thinkstock

 1. Sebelum anda mula membersihkan bilik mandi, keluarkan tuala, permaidani, sampah dan objek.
 2. Mula membersihkan kawasan tandas: sapu, pertama, menggunakan jubin dan kotak span dengan bahan pencuci untuk membuang lemak terkumpul.
 3. Kemudian membersihkan lantai kawasan bilik mandi.
 4. Membersihkan tandas dengan disinfektan dan berus / span hanya untuk tujuan ini. (Jangan gunakan span atau kain yang sama untuk membersihkan lokasi lain mengelakkan pencemaran bakteria).
 5. Membersihkan kabinet, objek, cermin dengan kain yang dibasahkan dengan pencuci untuk kegunaan am.
 6. Dalam cermin lap kering selepas basah untuk mengelakkan pewarnaan.
 7. Membersihkan lantai keseluruhan kawasan bilik mandi.
 8. Meletakkan segala-galanya kembali di tempatnya (sampah, permaidani dan lain-lain).

Langkah demi langkah untuk membersihkan bilik

Photo: Thinkstock

Photo: Thinkstock

 1. Dalam tetingkap mula membersihkan bingkai tingkap. Dengan pembersih vakum, keluarkan pengumpulan habuk di antara retak.
 2. Kemudian gunakan kain lembap dengan bersih untuk kegunaan am dan lap bingkai dari atas ke bawah.
 3. Meneruskan untuk membersihkan kaca: menggunakan kain yang dibasahkan dengan pencuci untuk kegunaan am, lap seluruh permukaan luar dan dalam.
 4. Supaya kaca tidak menjadi berwarna, gunakan kain kering selepas menggunakan kain lembap.
 5. Menyingkirkan habuk dari semua perabot dan objek, bergerak tapakbina dan membersihkan semua bahagian: atas, sisi, belakang dan bawah.
 6. Mengambil juga footer serbuk, soket dan suis.
 7. Gunakan pembersih vakum untuk membuang habuk daripada sofa, kusyen kerusi dan permaidani.
 8. Akhir sekali, keluarkan debu dari tanah. Sebaik-baiknya, gunakan pembersih vakum dan bergerak kain yang dibasahkan dengan pencuci untuk kegunaan am.

Pas-demi-langkah untuk membersihkan dapur

Photo: Thinkstock

Photo: Thinkstock

 1. Mula membersihkan dapur pinggan mangkuk. Pertama Basuh dan bilas semua perkara.
 2. Mengelap semua hidangan dan menjaga setiap butiran ke atas laman web anda.
 3. Membersihkan tingkap dan kaca dengan kain yang dibasahkan dengan pembersih umum.
 4. Kemudian lap kering kaca untuk tidak meninggalkan kesan.
 5. Membersihkan kabinet menggunakan span / kain dengan bahan pencuci yang lembut. Jika perlu, bilas kain dan lap lebih daripada sekali untuk mengeluarkan produk sisa pembentukan.
 6. Kemudian membuat peralatan pembersihan lengkap: dapur, ketuhar, ketuhar gelombang mikro, peti ais.
 7. Membersihkan lantai dapur, pertama mengeluarkan kotoran dengan pembersih vakum.
 8. Kemudian gosok lantai.
 9. Akhir sekali, lulus kain lembap.

barang keperluan asas untuk pembersihan yang baik

Juliana memetik produk utama yang tidak boleh ketinggalan dalam masa untuk membuat pembersihan kemas di rumah:

 • bersih am / pelbagai guna: Ia memudahkan pembersihan seperti yang digunakan pada pelbagai permukaan.
 • disinfektan: pembersihan tandas mengelakkan pencemaran yang boleh menyebabkan penyakit.
 • Bahan pencuci / mengurangkan minyak: rosak molekul lemak memudahkan penyingkiran kotoran.

Juliana menambah bahawa terdapat produk tertentu dan beberapa jenama pelbagai guna yang boleh digunakan untuk membersihkan pelbagai permukaan. "Produk-produk ini boleh didapati di pasar raya secara umum dan memberikan hasil yang baik," katanya.

"Ia juga adalah mungkin untuk menggunakan campuran 1 sudu sup detergen neutral dicairkan dalam baldi dengan 5 liter air. Penyelesaian ini memudahkan pembersihan porselin dan meningkatkan kecerahan. Tetapi kita membimbing orang ramai untuk sentiasa berhati-hati membaca spesifikasi dan syor-syor pembekal / pengeluar, sekali gus mengelakkan kerosakan mungkin, seperti kesan, "kata Juliana.

"Bagaimanapun, kami di Clear Bersih bekerja dengan produk mesra alam khusus dan disasarkan untuk setiap permukaan, di mana kita akan mendapat hasil yang lebih tinggi dan memulihkan semula bersinar setiap cucian," tambah beliau, mencatatkan bahawa menyewa sebuah syarikat tertentu boleh menjadi cara yang baik apabila masa kekurangan untuk membuat rumah pembersihan "dalam".

Tips untuk membantu bersih

Photo: Thinkstock

Photo: Thinkstock

1. Sebelum anda memulakan pembersihan, mengumpulkan semua bahan yang anda akan menggunakan, sebagai contoh, penyapu, pembersih vakum, kain, kuman dan lain-lain Biarkan mereka bersandar di dinding di belakang pintu atau mana-mana yang tidak mengganggu. Ini memperkemaskan perkhidmatan ini kerana, jika anda perlu meninggalkan bilik yang anda membersihkan sepanjang masa untuk mendapatkan produk tertentu anda menghadapi risiko kehilangan fokus pembersihan.

Baca juga: 17 cara untuk mencegah dan membersihkan debu di rumah

2. Jika boleh, mendapatkan bantuan daripada suaminya, atau anak (a) atau seseorang dalam pembersihan keluarga anda. Anda perlu membahagikan tugas-tugas sebelum ini, sebagai contoh, supaya setiap bertanggungjawab untuk sebuah bilik di dalam rumah.

3. Meletakkan bunyi untuk mengiringi kebersihannya. Ini akan menjadikan pas masa yang lebih cepat dan perkhidmatan akan menjadi secara automatik lebih menyeronokkan.

Seperti garis panduan! Matlamatnya adalah untuk membantu beliau meninggalkan rumahnya lebih bersih dan selesa, tanpa pengorbanan! Lagipun, dengan tips yang baik dan, di atas semua, mengatur dengan baik, anda boleh membuat pembersihan yang lengkap dan kemas tanpa menghabiskan begitu banyak masa!