Photo: Getty Images

Photo: Getty Images

Semakin ramai orang telah mengambil berat untuk mengikuti tabiat yang sihat. Dan apabila ia datang kepada kuasa, giliran dan langkah datang sesuatu yang baru: ia adalah makanan yang baik untuk kesihatan secara umum; teh yang membantu anda menurunkan berat badan; bahan yang perlu dimasukkan dalam penyediaan hidangan dan lain-lain

Semua ini berakhir meninggalkan beberapa orang ragu-ragu. Lagipun, apa yang benar-benar berkesan? Apa yang harus dimasukkan dalam menu?

Ia adalah benar bahawa terdapat banyak makanan yang kuat, terdapat konsensus bahawa kesihatan dan pemakanan yang baik pergi bersama-sama. Tetapi kadang-kadang, sesetengah makanan / bahan-bahan / minuman yang dinyatakan sebagai "ajaib" - terutamanya apabila matlamatnya adalah penurunan berat badan - mendapat yang "dibesar-besarkan" kemasyhuran.

Tetapi satu jenis minuman yang sudah berjaya untuk jangka masa yang panjang dan bahawa, sebenarnya, layak terang merupakan jus yang dipanggil hijau. Dan jika anda mempunyai keraguan tentang hal itu, anda akan suka untuk tahu sedikit lebih lanjut mengenainya dan, terutamanya, memberi resipi yang lazat untuk membuat di rumah!

Lagipun, apa yang jus hijau?

Photo: Getty Images

Photo: Getty Images

"Jus hijau bukan hanya sebahagian bergaya dan tidak daripada rawatan ajaib, ia adalah persediaan dengan ciri-ciri tertentu, yang melibatkan konsep nutrigenomik - yang bertujuan untuk menggalakkan pembaharuan fungsi fisiologi saluran penghadaman, meningkatkan daya hidup dan tenaga, meningkatkan peredaran darah, mengukuhkan pertahanan badan dan melambatkan proses penuaan, "kata Karyna Pugliese, pasukan Bride pakar pemakanan dalam bentuk.

Baca juga: ais berperisa meninggalkan minuman yang paling indah dan lazat

"Sumber serat, vitamin, mineral, kaya dengan klorofil, asid fenolik, glikosida dan flavonoid, jus hijau bertindak pemangkin berkuasa untuk penghapusan toksin dan mempunyai objektif untuk menyediakan tubuh dengan banyak nutrien, mengaktifkan metabolisme dan membantu agensi seperti secara keseluruhan, "jelas pakar pemakanan Karyna.

Thaianna Velasco, Klinik pakar pemakanan berfungsi Helena Costa, di Rio de Janeiro, menunjukkan bahawa jus hijau adalah mereka yang bercampur daun hijau gelap dengan buah-buahan dan makanan lain dianggap berfungsi. "Oleh kerana ini jenis jus menumpukan nilai pemakanan yang tinggi, makanan ini bersama-sama membentuk minuman yang kaya dengan vitamin, mineral dan antioksidan, mampu membawa banyak faedah kesihatan," katanya.

24 cadangan jus hijau

Photo: Getty Images

Photo: Getty Images

Sesungguhnya ia adalah bernilai termasuk jus hijau dalam diet anda dan di bawah anda resipi yang baik dan tips untuk itu!

1. jus kubis hijau dengan lemon: 1 + ½ daun lemon kubis + 200 ml air. Meletakkan jus lemon bersama-sama dengan daun kubis dalam pengisar dan beransur-ansur menambah air kepada beberapa. Apabila jus adalah tekstur dan warna seragam, akan siap.

2. jus hijau tradisional: 2 oren + 3 + 1 kubis daun sekeping halia + 1 liter air. Peel limau, potong mereka ke dalam keping, mengeluarkan benih; tempat dalam pengisar bersama-sama dengan daun kubis juga dibasuh dan tangkai. Masukkan halia dan air. Mengalahkan semua. Coe hanya jika perlu.

Juga membaca: 10 jus dengan kuasa perubatan

3. Jus kubis dengan epal: 2 epal kubis daun + 2 + ½ lemon + 200 ml air. Potong epal pada separuh dan keluarkan biji, dimasukkan ke dalam pengisar dengan bahan-bahan lain. Coe hanya jika perlu.

4. Green jus nanas dan timun: 1 medium + 1 keping nanas kubis daun besar + 1 keping kecil nipis keping timun + 1 + halia 200 ml air kelapa (atau air). Meletakkan semua barang-barang dalam pengisar dan kemudian gaul rata untuk mengelakkan ketegangan.

5. kubis dan epal hijau jus: 1 epal hijau + 1 + daun kubis besar 1 keping kecil Adas segar + 200 ml air kelapa (atau air). Meletakkan semua barang-barang dalam pengisar dan kemudian gaul rata untuk mengelakkan ketegangan.

6. jus hijau diuretik (Dr. resipi Karyna Pugliese.): 1 helai besar brokoli + 1/2 keseluruhan lemon (pulpa dan kulit) + 1/2 timun Jepun dengan kulit, potong saderi tangkai + 1 + 1 + keping tembikai besar + 1 segelintir pasli 200 ml air kelapa. Pukul semua bahan dalam pengisar. Minum tanpa meneran.

7. jus hijau tenaga (Dr. resipi Karyna Pugliese.): 1 sekumpulan selada air + 1 kecil potong lobak merah menjadi kepingan 1 + keping (2 cm) halia + 1 sudu teh (sudu teh) maca + 1 + jus lemon 200 ml jus oren. Pukul semua bahan dalam pengisar. Minum tanpa meneran.

Juga membaca: Kuasa jus pink

8. detoksifikasi jus hijau (Dr. resipi Karyna Pugliese.): 1 daun kale + 1 medium epal dengan kulit dan berbiji, potong menjadi ketulan + 1 Adas tangkai + 1 tandan pasli dan pudina 1/2 + lemon jus + 200 ml air. Pukul semua bahan dalam pengisar. Minum tanpa meneran.

9. Anti-radang jus Green (Dr. resipi Karyna Pugliese.): 1 cawan campuran teh daun hijau gelap (kecuali bayam mentah kerana ia kaya dengan oxalate) + 1 cawan (kopi) Aloe Vera + 1 epal dengan kulit + 1 sudu besar (penuh) flaxseed emas + 1 tandan + mint 1 segelintir rosemary. Pukul semua bahan dalam pengisar. Minum tanpa meneran.

10. Green jus gajus: 1 gajus lembaran pulpa beku + 1 besar kubis segelintir kecil + 1 + 1 saderi keping nipis halia + 200 ml air kelapa (atau air). Pukul semua bahan dalam pengisar dan cuba untuk minum tanpa meneran.

11. jus pir Green dengan pasli (resipi Dr. Carla Cotta.): Pertama menyediakan kiub pasli (ketuk 1 tandan pasli dengan 500 ml atau air alkali lebih atau air kelapa semula jadi dalam pengisar sehingga air dan kehijauan. Ambil tanpa meneran untuk mengisi bentuk ais dan membekukan sehingga satu minggu) . Untuk kegunaan jus 2 hingga 3 batu kiub pasli + 1 pir dengan kulit dan tanpa ketulan halia daun + 6 pudina + 1 cip segar atau kunyit segar dibuang kulit + 200 ml air yang ditapis dan alkali atau air kelapa semula jadi. Campuran bersama-sama semua bahan-bahan sehingga semua menggabungkan dan mengambil seterusnya.

12. jus hijau dengan pic: 1 pic pulpa beku + 1 daun kubis besar + 1 sudu teh (sudu teh) + 1 pasli keping nipis halia + 200 ml air kelapa (atau air). Pukul semua bahan dalam pengisar dan cuba untuk minum tanpa meneran.

Juga membaca: jus kubis: mengapa menambah kepada diet anda?

13. jus hijau dengan acerola: 1 beku lembaran acerola pulpa + 1 kubis besar + 1 keping kecil Adas segar + 1 + halia keping nipis 200 ml air kelapa (atau air). Pukul semua bahan dalam pengisar dan cuba untuk minum tanpa meneran.

14. jus hijau dengan Passionfruit dan klorofil (hasil Dr. Thaianna Velasco): ½ keghairahan buah-buahan + 100ml air kelapa + 1 epal + klorofil beku. Campuran bersama-sama.

15. jus hijau dengan tembikai dan strawberi (Dr. hasil Thaianna Velasco): 2 cawangan pudina sepotong tembikai + 1 + 4 + 1 strawberi sepotong halia (kecil) + 1 secubit kayu manis. Puri dalam pengisar atau centrifuge.

16. jus Green dengan bayam dan blueberry (Dr. hasil Thaianna Velasco): Kiub (ais) + bayam dan kale 150 ml air kelapa + blueberry + 1 sudu chia. Campuran bersama-sama.

17. jus hijau dengan limau (dari hasil Dr. Thaianna Velasco): 2 kubis daun epal + 1 + 1 + 1 lemon Sicilian sekeping kecil halia akar. Centrifuge. Menambah kaca selepas ia dilakukan satu sudu sup flaxseed atau tepung pisang hijau.

18. jus hijau dengan kiwi: 1 kiwi daun besar kubis + 1 + 1 + sekeping kecil tangkai timun pudina segar 3 + 200 ml air kelapa (atau air). Pukul semua bahan dalam pengisar dan cuba untuk minum tanpa meneran.

19. jus Green dengan brokoli: Jus lemon 1 + 2/3 cawan (teh) + brokoli tangkai pudina segar 3 + 200 ml air kelapa (atau air). Pukul semua bahan dalam pengisar dan cuba untuk minum tanpa meneran.

20. jus hijau dengan Markisa: 1 + 1 semangat daun kubis besar + 1 keping kecil nipis keping timun + 1 + halia 200 ml air kelapa (atau air). pertama membuat jus dengan air kelapa (atau air) dan buah-buahan semangat, kemudian ketik dengan bahan-bahan lain dan cuba untuk minum tanpa ketegangan.

21. jus Green dengan tembikai: 1 keping tembikai purata + 2/3 cawan (teh) selada air + 1 keping kecil Adas segar + 1 + halia keping nipis 200 ml air kelapa (atau air). Pukul semua bahan dalam pengisar dan cuba untuk minum tanpa meneran.

22. Jus epal dengan timun: 1 biji epal + 1 + 1/2 daun kubis timun Jepun + 1 keping nipis halia + 1 sudu teh (sudu teh) chia + 400 ml air kelapa. Pukul semua bahan dalam pengisar dan cuba untuk minum tanpa meneran.

23. jus Green detoksifikasi dengan tembikai: 2 keping tebal tembikai + 1 sekumpulan kecil pasli + 2 epal + 2 batang saderi dengan tangkai daun + 3 Adas + 1 lobak merah + 2 + 2 oren kubis daun +1 seluruh timun. Pukul semua bahan dalam pengisar. Coe hanya jika perlu.

24. jus Green dengan buah-buahan merah: 1 + 1 daun kubis dan setengah cawan buah-buahan merah (strawberi, raspberi, blackberry) + 150 ml jus oren + 1 segelintir daun pudina. Pukul semua bahan dalam pengisar. Minum tanpa meneran.

Ambil perhatian bahawa ini adalah hanya beberapa daripada banyak resipi jus hijau yang boleh anda lakukan! Memilih bahan-bahan yang baik anda boleh membuat lazat dan supersaudáveis ​​jus!

Manfaat jus hijau

Photo: Getty Images

Photo: Getty Images

Carla Cotta, berfungsi Clinic essendi pakar pemakanan di Rio de Janeiro, menjelaskan bahawa vitamin dan mineral di dalam gabungan buah-buahan hijau gelap dan sayur-sayuran menyediakan kenyang dan daya hidup. "Manfaat yang berkaitan dengan potensi alkali sayur-sayuran hijau gelap dan vitamin dan mineral seperti magnesium dan kalsium, yang hadir dalam buah-buahan dan sayur-sayuran, dengan 'bioavailability' yang sangat baik untuk nutrisi sel," katanya.

Karyna sebagai manfaat utama jus hijau:

 • Ia detoxication;
 • Ia antioksidan;
 • Dan anti-radang;
 • Ia adalah termogenik;
 • Menguatkan sistem imun;
 • Ia membantu dalam merawat anemia;
 • Membantu sistem kardiovaskular;
 • Membantu proses penurunan berat badan;
 • Menggalakkan fungsi usus;
 • Ia adalah menyegarkan;
 • Ia adalah pelembap;
 • Ia adalah bertenaga dan menyegarkan;
 • Menghalang penyakit.

Apa yang tidak boleh ketinggalan dalam pendapatan?

Photo: Getty Images

Photo: Getty Images

Thaianna menunjukkan bahawa jus hijau mesti mengandungi daun hijau gelap, sebagai contoh, kubis, pasli, bayam, klorofil, pudina.

Karyna bercakap di bawah tentang "superfoods" yang membuat semua perbezaan dalam jus hijau:

daun hijau: mempunyai magnesium, mineral, mempunyai kepentingan dalam pengecutan otot dan bersantai, berfungsi enzim tertentu di dalam tubuh, pengeluaran dan pengangkutan pengeluaran tenaga dan protein dan membantu dalam meningkatkan hormon adiponectin yang bertanggungjawab untuk kenyang. "Saya tidak heme besi, yang menjadikan pengangkutan oksigen dan peraturan pertumbuhan sel dan pembezaan. Nitrat yang mengaktifkan contratabilidade gastrik dan kelonggaran otot, mempunyai tindakan antioksidan membantu mencairkan darah dan platelet ketawa, membantu dalam pembersihan hati dan fungsi, "tambah pakar pemakanan Karyna.

halia: Akar digunakan dalam masakan dan perubatan diiktiraf sebagai makanan termogenik, dapat mempercepatkan metabolisme dan menggalakkan pembakaran lemak badan. "Ia mempunyai tindakan bakteria, detoksifikasi, meningkatkan prestasi penghadaman, pernafasan dan sistem peredaran darah. Halia juga melegakan loya. Bertindak secara langsung pada hati membantu dalam pembersihan dan metabolisme nutrien, "tambah Karyna.

apple: buah-buahan yang kaya dengan pektin yang membantu dalam kenyang, gelling intragastric dan keseimbangan kolesterol. "Ia juga mempunyai inulin, yang parabiotic kuat (makanan untuk bakteria usus yang baik)," pakar pemakanan Karyna itu.

lemon: sumber terbaik vitamin C, membantu mengekalkan pH gastrik mengelakkan asidosis metabolik, "di samping mempunyai antioksidan yang kuat yang menguatkan sistem imun, melambatkan penuaan, blok radikal bebas, dengan itu menawarkan perlindungan terhadap kanser dan penyakit-penyakit lain "kata Karyna.

jus hijau: tidak ketegangan atau tekanan?

The pemakanan Thaianna menjelaskan bahawa untuk mengambil kesempatan daripada semua faedah jus hijau dan juga mengurangkan indeks glisemik, yang ideal adalah bahawa ia tidak tegang. "Walau bagaimanapun, orang-orang dengan usus dengan kecenderungan untuk dilepaskan boleh mengurangkan amaun meneran gentian jus" katanya.

Tips utama adalah untuk sentiasa mengalahkan bahan dengan baik dalam pengisar untuk tidak mempunyai keperluan untuk ketegangan jus.

Bagaimana untuk mengambil jus hijau?

Photo: Getty Images

Photo: Getty Images

Karyna menjelaskan bahawa segelas 300 ml jus hijau adalah satu jumlah yang memuaskan untuk dimakan setiap hari. "Penggunaan perlu berlaku dalam tempoh 10 minit selepas penyediaan, dan sebaik-baiknya di negeri ini berpuasa. Oleh itu, peluang untuk mengoksidakan dan merangsang penyahkodan hati, menghapuskan toksin dan lebihan terkumpul, membantu untuk mempercepatkan metabolisme dan menyediakan badan untuk menerima nutrien dari hari. Maka ia adalah disyorkan untuk menunggu 15 hingga 30 minit untuk makan akan datang, "katanya.

Thaianna menunjukkan bahawa berpuasa dan pada waktu pagi adalah masa terbaik untuk mengambil jus hijau. Tetapi itu tidak bermakna ia tidak boleh diambil pada masa yang lain. "Dalam puasa, manfaat hanya diburukkan lagi" katanya.

The pemakanan Thaianna menonjolkan bahawa seseorang itu tidak perlu mengambil jus hijau bersama-sama dengan waktu makan utama. "Ini kerana, semasa makan, kita perlu keasidan untuk pencernaan dan jus hijau adalah sangat beralkali, menukar keasidan yang diperlukan untuk masa ini," jelas beliau.

Bagi siapa jus hijau ditunjukkan?

Thaianna menjelaskan bahawa jus hijau adalah sesuai untuk semua orang, terutama bagi mereka yang mencari reeducation makanan dan meningkatkan kesihatan usus dan kesihatan secara keseluruhan.

The pemakanan Carla menunjukkan bahawa ini jenis jus ditunjukkan untuk kesihatan tulang, daya hidup, dalam beberapa kes-kes anemia dan detoksifikasi proses - seperti kale dan lain-lain sayur-sayuran hijau gelap memihak kepada penghapusan toksin di dalam hati terutamanya.

Tips untuk membantu dalam penyediaan dan penggunaan jus hijau

Photo: Getty Images

Photo: Getty Images

Dengan tergesa-gesa hari ke hari ramai orang berkata mereka tidak mempunyai masa untuk menyediakan jus hijau anda. Walau bagaimanapun, beberapa petua boleh membantu dalam hal ini. Mendaftar keluar:

1. jus hijau beku

Karyna menunjukkan bahawa jus hijau beku adalah pemudah cara bagi mereka yang mahu mengambil ia, tetapi tidak mempunyai masa untuk menyediakan setiap hari. "Sebaik-baiknya menyediakannya setiap tiga hari," katanya. Nota resipi:

 • 1 sekumpulan kubis daun mentega
 • 3 epal
 • 1 keseluruhan nanas (dikupas)
 • 1 kecil seluruh halia (dikupas)
 • 3 batang saderi atau Adas
 • 1 salsas sekumpulan
 • 1 paket mints
 • air mineral yang diperlukan.

Penyediaan: semua rentak dalam pengisar untuk membentuk pes tebal dan masukkan ke dalam acuan ais atau secara terus dalam botol 200 ml dan membekukan tidak mengoksidakan pesat. Keluarkan malam sebelum menyimpan dalam peti sejuk. Keesokan harinya menambah 150 ml air atau air kelapa.

2. kubis ais

Apabila anda membeli pucuk pack, biasanya tidak menggunakannya sepenuhnya. Satu tip yang besar untuk menjaga daun dan juga untuk memudahkan penyediaan jus adalah menjadikan mereka ais.

Letakkan daun dalam pengisar dengan sedikit air (hanya untuk mendapatkan melanda). Memindahkan kandungan ke dulang ais. Kemudian hanya menggunakan batu-batu kecil kubis ais untuk membuat jus hijau anda.

3. Potong makanan pada malam sebelumnya

Untuk mempercepatkan penyediaan jus, anda boleh meninggalkan buah-buahan dan sayur-sayuran sudah dibersihkan dan potong dadu kecil di dalam peti sejuk pada malam sebelumnya.

Tetapi yang ideal, menurut pakar pemakanan Carla, untuk mengelakkan kehilangan vitamin, seperti vitamin C yang sangat sensitif, adalah bahawa persiapan yang dilakukan pada masa penggunaan, juga mengelakkan pengoksidaan nutrien. "Kaedah yang mengekalkan lebih nutrien adalah yang menggunakan menekan sejuk. Tip: Gunakan air alkali, sebaik-baiknya untuk menyediakan kiub sayur-sayuran hijau gelap dan kubis atau meninggalkan beku sehingga satu minggu, "katanya membuat kesimpulan.

Akhir sekali, tip berharga adalah untuk sentiasa berbeza resipi! Cuba pelbagai kombinasi jus hijau untuk mendapatkan walaupun sakit dan tidak dapat mengekalkan rutin mengambilnya. Menggantikan buah-buahan, tambah air kelapa dalam satu atau satu lagi resipi, cuba menambah rempah ... Segala-galanya adalah sah!