keluar cecair kekuningan: tahu punca dan rawatan - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

keputihan adalah masalah yang merunsingkan ramai wanita. Ini adalah nama yang sesuai untuk keputihan meningkat, yang boleh atau tidak boleh menjadi tanda masalah sakit puan.

Pertama, kita harus ingat bahawa tidak semua keputihan membayangkan penyakit. Rembesan fisiologi adalah perkara biasa dan mungkin berbeza-beza mengikut pengaruh hormon tempoh kitaran haid, dan juga organik psikologi. Kelenjar mukus serviks menghasilkan yang jelas, cecair dan tidak berbau, dan rembesan ini boleh menjadi putih atau kuning dalam hubungan dengan udara.

Tetapi jika anda perasan apa-apa perubahan dalam warna rembesan biasa, ini mungkin tanda masalah sakit puan. Apabila beberapa faktor adalah tidak seimbang, ia adalah proses keradangan biasa berlaku, dan pelepasan menunjukkan bahawa terdapat proses berjangkit di tempat.

Secara umum, keputihan kekuningan kelihatan dikaitkan dengan gejala-gejala lain seperti gatal-gatal, pembakaran dan ketidakselesaan. Jika anda mendapati apa-apa perubahan atau kehadiran gejala-gejala ini, ia adalah penting untuk mendapatkan bantuan perubatan.

Punca Tanah Runtuh

Dr. Alessandra Bedin, Einstein Hospital Albert menjelaskan bahawa jika pelepasan adalah fisiologi (dalam tempoh pra-haid, kehamilan, cuaca panas), rembesan adalah tidak lebih daripada pertahanan semula jadi badan, jadi tidak memerlukan rawatan .

Terdapat juga kemungkinan trauma tempatan (selepas hubungan seks, sebagai contoh). Dalam kes ini, keperluan untuk rawatan berbeza-beza bergantung kepada kes itu. Kerana setiap keadaan adalah Khususnya, ia adalah penting untuk berunding dengan pakar sakit puan bila-bila masa apa-apa perubahan, sama ada dalam warna, bau atau aliran keputihan.

Jika masalah ini adalah benar-benar patologi, ada dapat banyak sebab: penghantaran melalui hubungan seks, imuniti rendah, pakaian yang ketat dan kekurangan pengudaraan di tempat, antara faktor lain.

masalah biasa

Dalam hal keluar cecair kekuningan, antara masalah yang paling biasa adalah vaginosis bakteria. Ia adalah ketidakseimbangan dalam flora faraj normal dengan kepekatan menurun lactobacilli dan penguasaan spesies bakteria berbanding dengan yang lain. Masalahnya bukan sentiasa gejala, tetapi secara umum mempunyai ciri-ciri keputihan kekuningan, putih atau kelabu dengan bau yang tidak menyenangkan, membakar semasa membuang air kecil dan gatal-gatal. Ia bukan satu jangkitan daripada penghantaran seksual, tetapi boleh dicetuskan selepas hubungan di kalangan wanita terdedah.

Satu lagi punca yang biasa keluar cecair kekuningan adalah trichomoniasis, jangkitan yang disebabkan oleh protozoa yang mempunyai manusia sebagai tuan rumah tunggal. Pada lelaki, masalah ini biasanya asimptomatik, manakala wanita biasanya menyebabkan pelepasan kuning atau kuning-hijau yang banyak dengan bau yang tidak menyenangkan. Juga biasa ialah gejala radang dalam faraj seperti kemerahan dan terbakar. penghantaran itu berlaku melalui hubungan seks tanpa perlindungan.

Akhir sekali, kandidiasis vulvovaginal adalah satu lagi masalah biasa yang boleh memaparkan keluar cecair kekuningan atau keputihan. Penyakit ini adalah jangkitan kelamin yang disebabkan oleh kebangkitan kulat yang adalah sebahagian daripada flora normal kawasan intim wanita. Gejala biasanya muncul apabila imuniti yang rendah dan, sebagai tambahan untuk melaksanakan, antara tanda-tanda yang gatal-gatal sengit, membakar dan kerengsaan pada alat kelamin.

Bagaimana untuk mengelakkan masalah ini

. Dr. Alessandra memberikan beberapa tip bagaimana untuk mengelakkan masalah ini:

  • Mengelakkan pakaian terlalu ketat dan tebal pada musim panas ini.
  • Sebaik-baiknya, seluar dalam kapas dan bukannya kain sintetik.
  • Tidur tanpa seluar dalam.
  • Elakkan menggunakan terlalu banyak sabun di tapak.
  • Tidak melakukan douches faraj.
  • Dan yang paling penting: sentiasa menggunakan kondom.

rawatan

Jika, walaupun langkah-langkah pencegahan muncul keluar cecair kekuningan, berjumpa dengan doktor. Sebagai masalah mungkin timbul atas sebab-sebab yang berbeza, ia adalah mustahil untuk menentukan rawatan yang sesuai tanpa diagnosis perubatan.

Antara bentuk yang paling biasa rawatan ubat-ubatan oral, antibiotik dan krim antikulat dan salap. Dos dan ubat-ubatan khusus untuk setiap jenis masalah.