Progesteron: apa yang ia dan bagaimana ia berkaitan dengan kehamilan - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

Mungkin, progesteron tidak bunyi seperti "nama biasa" untuk anda. Tetapi tahu bahawa ini adalah hormon yang sangat penting dalam kehidupan wanita, yang terlibat dalam kitaran haid mereka dan kehamilan.

Marcello Valle pakar dalam Pembiakan Manusia dan Pengarah Origen Klinikal menjelaskan bahawa progesteron dihasilkan oleh luteum corpus di ovari, selepas ovulasi, adrenal dan plasenta semasa mengandung. "Progesterone molekul berasal dari kolesterol. Beliau mengambil bahagian dalam penyediaan endometrium untuk implantasi (implantasi telur disenyawakan di dinding rahim) embrio dan endometrium menegaskan bahawa sehingga akhir kehamilan, "katanya.

"Progesteron juga berupaya memberikan kesan pada lendir hadir pada serviks dan sistem saraf," doktor.

Untuk semua itu, progesteron dianggap penjaga hormon kehamilan dan seterusnya, tahap tidak normal ia boleh mengurangkan peluang untuk wanita hamil.

X estrogen progesteron

Untuk memahami peranan penting progesteron adalah perlu untuk mengetahui juga tindakan hormon yang dipanggil estrogen.

Marcello Valle menunjukkan bahawa kedua-dua dipanggil hormon seks. "Dalam kitaran haid, estrogen mengambil bahagian secara lebih aktif dalam 15 hari pertama - iaitu, fasa ovulasi pra - penebalan endometrium. Selepas ovulasi, corpus luteum mula menghasilkan progesteron, yang akan matang endometrium ini, memihak implantasi "jelas beliau.

Jika tiada persenyawaan berlaku, endometrium (lapisan dalam rahim) dan runtuh saluran membekalkan berdarah selama beberapa hari (haid) dan kemudian hipotalamus (kawasan otak) akan memerintahkan untuk memulakan kitaran haid yang seterusnya.

Ambil perhatian bahawa estrogen dan progesteron bukan satu-satunya hormon seks boleh mempengaruhi tingkah laku perempuan, tetapi yang paling penting. Secara umum, ia boleh dikatakan bahawa tindakan estrogen - dikeluarkan pada separuh pertama kitaran - sedang bersedia untuk seks; sejak tindakan progesteron pada separuh kedua, adalah untuk memastikan integriti kehamilan.

Penguasaan progesteron X perubahan dalam tingkah laku wanita

Progesteron: apa yang ia dan bagaimana ia berkaitan dengan kehamilan - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

Marcello Valle menunjukkan bahawa beberapa kajian berkaitan progesteron dengan gejala kemurungan dan perubahan mood.

Dalam masa dua minggu sebelum haid, juga disebabkan oleh penguasaan progesteron, kulit wanita menjadi kurang terang, tidak pengekalan cecair, sakit payudara, menurun pelinciran faraj, kesukaran mencapai orgasme, selera makan meningkat dan suhu badan, antara perubahan lain.

Apakah progesteron rendah?

Jika paras progesteron adalah rendah, lapisan rahim tidak boleh bersedia untuk implantasi berlaku. Dan walaupun ia berlaku, progesteron rendah boleh menyumbang kepada keguguran, ovulate, atau microaborto, dan boleh menyebabkan masalah kesihatan yang lain wanita.

Marcello Valle menjelaskan bahawa punca-punca pengeluaran miskin progesteron tidak difahami dengan baik, "tetapi ada mungkin berkaitan dengan pemakanan yang buruk dan tekanan, selain daripada penyakit anovulatory ovari, iaitu, apabila perempuan itu tidak ovulate dengan betul."

Pakar dalam Pembiakan Manusia menekankan bahawa beberapa gejala progesteron rendah ialah:

  • Perubahan dalam selera makan;
  • Perubahan dalam mood;
  • kebimbangan;
  • ketidakteraturan haid;
  • Kehilangan libido;
  • Insomnia.

Juga mengikut Valle, diagnosis boleh dibuat oleh sejarah klinikal pesakit dan dos darah progesteron.

rawatan progesteron untuk gangguan

Progesteron: apa yang ia dan bagaimana ia berkaitan dengan kehamilan - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

Marcello Valle menjelaskan bahawa rawatan bergantung kepada tujuan pesakit. "Bagi mereka yang ingin hamil atau mempunyai penyelewengan haid boleh diberikan penggantian hormon melalui tablet, krim atau gel faraj," katanya.

Sekarang anda tahu pentingnya peranan progesteron dalam kehidupan seorang wanita, terutama dari saat dia memutuskan untuk hamil.

Semua ini menguatkan lagi bahawa sangat penting untuk sentiasa bersaing dengan pertanyaan kepada pakar sakit puan, supaya dalam kes masalah dengan pengeluaran progesteron, sebagai contoh, atau apa-apa yang boleh menjejaskan kehamilan, peniaga boleh menunjukkan rawatan yang terbaik.