7 fakta tentang faraj bahawa setiap wanita harus tahu - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

Tidak lebih biasa pada masa kini bahawa wanita telanjang, bukan? Dalam majalah, filem, foto, pantai dan juga di televisyen, bogel perempuan telah menjadi benar-benar semula jadi. Namun, lelaki (dan wanita) terus merawatnya "faraj" sebagai pantang larang.

Maklumat yang ada di internet sering berbeza dan sahaja meningkatkan kontroversi. Untuk menjelaskan keraguan tentang badan, kita menyerlahkan tujuh fakta mengenai faraj yang semua orang perlu tahu.

1 - The "pussy" hanya sekeping organ seksual wanita

Apa yang kita panggil faraj sebenarnya hanya sebahagian daripada organ seksual wanita, yang terdiri daripada bahagian-bahagian lain sama penting. Bahagian luar badan, sebagai contoh, dipanggil vulva. Ia termasuk bibir dalaman dan luaran, selain daripada kelentit dan pembukaan faraj itu sendiri, yang merupakan bahagian dalam badan bersama-sama dengan rahim, tiub dan ovari.

2 - Terdapat latihan ke faraj

Apa yang dipanggil "latihan Kegel," dikenali untuk membantu wanita mencapai orgasme, bersenam otot-otot faraj dan boleh dilakukan oleh mana-mana wanita, di mana sahaja. Malah, senaman yang berkesan juga untuk menguatkan otot lantai pelvik, yang boleh menjadi berguna untuk orang yang mengalami masalah lemah kawalan kencing atau gas, sebagai contoh.

3 - Probiotik membantu untuk menghindari jangkitan

"Probiotik" adalah organisma yang mempunyai kesan yang baik ke atas baki bakteria hidup. Terdapat bukti, sebagai contoh, mereka membantu melawan cirit-birit dan membantu penghadaman.

Walau bagaimanapun, ia masih perlu lebih banyak bukti saintifik bahawa probiotik adalah dianggap berkesan dalam melawan jangkitan faraj, tetapi beberapa profesional telah mengesyorkan mereka rawatan sebagai adjunctive dalam kes ini.

4 - pelepasan tidak selalu normal

pelepasan adalah normal kerana faraj adalah fungsi organ kering sendiri. Namun, jika anda merasa sakit, kerengsaan, kegatalan, bau yang tidak normal atau sedar bahawa dia akan datang jumlah dibesar-besarkan, perlu mendapatkan rawatan perubatan. Ia hanya boleh menjadi jangkitan yang mudah, tetapi pendapat profesional yang sentiasa penting untuk menolak kemungkinan penyakit yang lebih serius.

5 - Seks adalah baik untuk kesihatan faraj

Estrogen adalah hormon yang membantu menjaga vagina sihat dan dilincirkan. Apabila tahap mereka jatuh, ia boleh menjadi kering dan wanita itu mungkin mengalami sakit. Seks membantu mengekalkan tahap ini dikawal selia, terutamanya di kalangan wanita yang telah melalui menopaus.

Bagi mereka yang merasakan banyak kesakitan atau tidak selesa, ia adalah bernilai melabur dalam pelincir sintetik atau rawatan berdasarkan hormon, sentiasa di bawah pengawasan perubatan.

6 - Terdapat bakteria baik

Apa yang kita tahu sebagai "lactobacilli" adalah bakteria yang membantu walaupun untuk menjaga tahap keasidan vagina seimbang. Kadang-kadang keseimbangan antara bakteria "baik" dan "jahat" pecah dan wanita itu mungkin mengalami tanah runtuh yang disifatkan oleh bau yang kuat atau perasaan terbakar.

Untuk mengelakkan ini, gunakan sabun khas ke kawasan itu dan mengelakkan pancuran intim.

7 - The kelentit, tertanya-tanya ini

Mengapa kelentit begitu kuat? Kerana ia mempunyai lapan ribu hujung saraf bertujuan semata-mata untuk keseronokan seksual. zakar, menurut pakar, hanya separuh.

Di samping itu, kajian menunjukkan bahawa ia memanjangkan ke dalam faraj dengan panjang kira-kira tiga inci, dengan menyambung kepada kontroversi "G-spot". Walaupun bahagian yang boleh dilihat itu adalah kecil, seluruh kelentit adalah kira-kira empat inci.