Photo: Thinkstock

Photo: Thinkstock

Cystitis boleh memberi kesan kepada lelaki dan juga kanak-kanak, tetapi dalam 90% kes mencapai penonton wanita, terutamanya semasa mengandung, menopaus dan / atau bermulanya aktiviti seksual.

Tidak ramai yang, bagaimanapun, sebenarnya tahu mengapa cystitis berlaku, mengapa ia adalah lazim di kalangan wanita, yang risiko diwakilinya, apakah gejala sebenar anda dan bagaimana ia boleh dirawat. Di bawah akaun anda untuk ini dan semua soalan-soalan lain mengenai subjek ini.

Apa yang cystitis?

Cystitis adalah keradangan / jangkitan pundi kencing. "Ia biasanya disebabkan oleh bakteria yang memasuki urethra dan sampai ke pundi kencing atau flora bakteria sendiri air kencing, menyebabkan keradangan dan gejala," kata José Antonio Longo, daripada pakar urologi Hospital Albert Einstein.

doktor menunjukkan bahawa kebanyakan jangkitan berlaku hanya dalam pundi kencing. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, mereka boleh merebak ke buah pinggang, dan ini adalah apa yang mereka takut kebanyakan profesional dalam bidang ini, sejak gambar itu itu lebih serius dan boleh menyebabkan pyelonephritis dan juga septisemia (jangkitan umum).

Lelaki, wanita dan kanak-kanak adalah tertakluk kepada masalah ini. Tetapi cystitis lebih lazim di kalangan wanita (hampir 90% kes). "Salah satu sebab untuk ini adalah hakikat bahawa uretra wanita adalah lebih pendek daripada lelaki, berdiri di atas alat kelamin perempuan dan bersebelahan dengan dubur," pakar urologi Panjang.

Perhatikan bahawa terdapat dua jenis cystitis: cystitis akut, yang boleh lebih mudah dikendalikan dan tidak cenderung untuk berulang kerap; dan cystitis kronik, yang boleh berlaku 4-5 kali setahun atau lebih, dan memerlukan rawatan yang lebih lama.

punca cystitis

Photo: Thinkstock

Photo: Thinkstock

Wanita cenderung mempunyai lebih banyak jangkitan pundi kencing berbanding lelaki kerana mereka mempunyai uretra yang lebih pendek dan bersebelahan dengan dubur. Oleh itu, ia boleh dikatakan bahawa keunikan sangat anatomi saluran kencing wanita sudah salah satu punca masalah.

Menurut pakar urologi José Longo, terdapat beberapa peringkat di mana ia adalah perkara biasa berlaku cystitis dalam kehidupan wanita: pada permulaan aktiviti seksual; semasa mengandung dan menopause. "Kanak-kanak mungkin mempunyai keabnormalan anatomi seperti refluks air kencing dari pundi kencing ke buah pinggang dan perlu sentiasa dinilai oleh pakar kanak-kanak" katanya.

"Dalam hubungan, flora faraj berubah. Seorang wanita menerima air mani dan lain-lain dan perubahan flora, yang boleh menyebabkan kuman kenaikan ke dalam uretra dan mencapai pundi kencing menyebabkan jangkitan, "jelas doktor.

"Sudah semasa mengandung, terdapat kehadiran lebih bakteria. Bagi wanita hamil, cystitis sering asimptomatik (tanpa simptom). Jadi ia adalah penting yang profesional kesihatan sedar bahawa jangkitan yang serius juga boleh membawa kepada keguguran atau pra-matang, "kata José Longo.

"Dalam kes menopause, penurunan hormon berlaku, tisu lebih terdedah dan di samping itu, umur menyebabkan imuniti cek menurunkan. Semua ini menjadikan wanita menopaus lebih terdedah kepada jenis ini jangkitan, "pakar urologi.

Tetapi faktor-faktor lain juga meningkatkan peluang untuk membangunkan cystitis, seperti yang dinyatakan oleh pakar urologi yang jauh:

 • Kewujudan kalkulus (batu, struktur pepejal) dalam saluran kencing - yang menyebabkan saluran flora kencing diubah dan kekal dengan jumlah yang lebih tinggi daripada bakteria.
 • Kewujudan keputihan (keputihan, kulat, bakteria dan lain-lain).
 • Kehadiran ketuat genital yang mengubah flora faraj (= ketuat dari HPV condyloma acuminata).
 • imuniti rendah, yang menawarkan peningkatan risiko jangkitan. imuniti yang rendah boleh berlaku, contohnya, disebabkan oleh tekanan, kenyanyukan, jangkitan, neoplasms, penyakit seperti diabetes, radang paru-paru, AIDS, kanser, hepatitis kronik, leukemia.
 • pengambilan cecair sedikit.
 • Air kencing ditindas untuk masa yang lama (seperti dalam kes orang yang tinggal terlalu lama tanpa pergi ke bilik mandi di tempat kerja atau dalam perjalanan), kerana "stop air kencing" menyumbang kepada bakteria untuk berkembang maju.
 • Penggunaan lampin (dalam kes wanita yang lebih tua), yang meninggalkan kawasan yang panas dan lembap, yang boleh menyebabkan jangkitan.

Tanda-tanda utama masalah ini

Photo: Thinkstock

Photo: Thinkstock

José Longo menjelaskan bahawa kadang-kadang, dalam hal wanita dengan kira-kira 70 atau 80 tahun, mereka mempunyai jangkitan berulang kronik, tetapi tidak mempunyai gejala. "Ada orang lain yang akhirnya menyedari, kerana mereka adalah lebih senyap, tidak lapar, lesu, pucat, dengan penurunan tekanan darah, rasa sejuk melampau, kadang-kadang hanya bau air kencing adalah berbeza dan lain-lain" katanya.

Tetapi secara umum, gejala utama yang mungkin berlaku, menurut pakar urologi adalah:

 • Sakit pada kencing (dysuria)
 • Peningkatan kekerapan membuang air kecil (pollakiuria)
 • Mendesak untuk membuang air kecil
 • Menggesa untuk membuang air kecil lebih kerap pada waktu malam (nokturia)
 • Perasaan berada sepanjang masa mahu kencing (tenesmus)
 • Ketidakselesaan di kawasan kemaluan (berat)
 • Pendarahan dalam air kencing (hematuria)
 • air kencing keruh (seolah-olah nanah atau talkum)
 • demam
 • Air kencing bau yang luar biasa
 • sakit pinggang (jika jangkitan telah sampai ke buah pinggang).

Bertemu rawatan untuk jangkitan pundi kencing

Photo: Thinkstock

Photo: Thinkstock

José Longo menjelaskan bahawa cystitis akut dirawat dengan antibiotik dan, bergantung kepada kes itu, dengan analgesik dan antiseptik untuk melegakan dengan cepat kesakitan dan ketidakselesaan yang cystitis menyebabkan pesakit.

"Ia adalah disyorkan bahawa orang yang mengelak daripada melakukan hubungan seksual selama seminggu (sejak uretra masih lebam). Dan juga, mengambil banyak air (supaya meningkatkan bahawa ketidakselesaan awal dan dia sudah dapat membuang air kecil seperti biasa tanpa rasa sakit), "pakar urologi.

jangkitan akut boleh dirawat oleh mana-mana profesional yang terlatih untuk ini.

Dalam kes-kes jangkitan kronik berulang (yang berlaku 4, 5 atau lebih kali setahun), pesakit semestinya dirujuk kepada pakar urologi yang akan cuba untuk mencari punca cystitis. "Ia mungkin disebabkan oleh kehadiran kerikil, refluks air kencing disebabkan oleh penyakit seperti diabetes, sista buah pinggang atau tumor, dan lain-lain Akhirnya, yang baik akan menyiasat kes itu, "kata pakar urologi Long.

Tetapi, ia perlu diberi perhatian, cystitis kronik juga mempunyai penyembuhan. "Dalam beberapa kes antibiotik boleh diberikan dalam dos yang kecil untuk tempoh masa yang tertentu; masih boleh mengesyorkan penggunaan vitamin C, yang meningkatkan imuniti pesakit dan lain-lain, "jelas José Longo.

Doktor juga menunjukkan bahawa walaupun beberapa teh boleh membantu dalam rawatan cystitis. "Teh secara umum boleh membantu kerana mereka meningkatkan penghidratan dan diuretik, mencegah orang itu adalah masa yang lama tanpa membuang air kecil," katanya.

Satu lagi "senjata" penting dalam rawatan dan pencegahan cystitis adalah berry yang dipanggil Cranberry. "Ia mempunyai tindakan bakteria dan juga pundi kencing tindakan penyembuhan (kerana, ia adalah diperhatikan, pundi kencing mungkin mengambil masa 3-6 bulan untuk sembuh sepenuhnya selepas dijangkiti)," jelas José Longo, sambil menambah bahawa ia boleh dimakan dalam sachet atau kapsul sebagai panduan kerjaya, dan boleh dicampur dalam segelas air, jus atau teh.

Anda boleh mencegah cystitis?

Photo: Thinkstock

Photo: Thinkstock

Di bawah ini, pakar urologi José Longo memetik beberapa langkah penting untuk cuba menghalang cystitis:

 • Meningkatkan imuniti (melalui senaman, pemakanan yang baik, bukan tekanan);
 • Sekiranya berlaku tanah runtuh, dapatkan pakar sakit puan untuk merawat secepat mungkin;
 • diabetes kawalan (dalam hal orang-orang dengan penyakit);
 • Mengambil cecair cukup (dewasa 60 hingga 70 kg perlu mengambil 1-1 setengah liter cecair setiap hari);
 • Membuang air kecil setiap 3 jam;
 • Berhati-hati dengan kebersihan diri (sentiasa menjaga kawasan bersih daripada faraj dan dubur);
 • Gunakan sabun yang lembut (yang tidak menyebabkan kerengsaan);
 • Elakkan seluar terlalu ketat atau yang mengekalkan haba dan kelembapan (kerana ia memudahkan penyebaran bakteria);
 • Pertukaran lampin penyerap atau (dalam kes wanita yang lebih tua) kerap untuk mengelakkan pertumbuhan bakteria.

X cystitis jangkitan saluran kencing: apakah perbezaan?

Photo: Thinkstock

Photo: Thinkstock

Tetapi akhirnya, apakah perbezaan antara cystitis dan jangkitan saluran kencing? Ini adalah satu soalan yang agak biasa, malah di kalangan orang-orang yang sudah mempunyai salah satu masalah.

Yang pakar urologi José Longo menjelaskan bahawa cystitis adalah jangkitan pada pundi kencing sahaja (atau rendah saluran kencing bahagian).

Sejak jangkitan saluran kencing adalah satu istilah yang menyatakan jangkitan yang boleh berlaku di mana-mana bahagian sistem kencing, seperti buah pinggang, pundi kencing, salur kencing dan ureter (tidak secara khusus / pundi kencing sahaja).

Sekarang anda telah mendapat semua soalan anda tentang cystitis, ingat: menyampaikan satu atau lebih daripada gejala-gejala yang berkaitan dengan jangkitan, berjumpa doktor untuk memeriksa tahap (atau tidak) masalah dan menganggap ia sebagai secepat mungkin. Lagipun, dengan kesihatan tidak mengejek!