Photo: Getty Images

Photo: Getty Images

Nama ini agak rumit, tetapi hysterosalpingography terkenal di kalangan sesetengah wanita, kerana ia adalah peperiksaan sering ditanya apabila seorang wanita sedang menjalankan kajian untuk melihat jika terdapat sebarang masalah untuk hamil.

Luiz Eduardo Albuquerque, pengarah klinikal Fertivitro, pakar sakit puan di Pembiakan Manusia berkata, HSG ialah pemeriksaan X-ray sistem pembiakan wanita (uterus dan tiub fallopio). "Ia dijalankan dengan menggunakan suatu suntikan kontras melalui saluran serviks, yang menarik rongga rahim dan bahagian dalam tiub. Objektifnya adalah untuk menilai morfologi organ-organ, yang membolehkan untuk mendiagnosis luka-luka dalaman rongga rahim, seperti perekatan (synechiae), polip atau fibroid; atau luka-luka pada tiub, seperti halangan, bengkak atau kecederaan, "katanya.

Days Armindo Teixeira pakar membantu pembiakan obstetrik, sakit puan Endoskopi dan Laparoscopy, hysterosalpingography menekankan yang sesuai untuk mendiagnosis punca-punca kesukaran untuk hamil, kecacatan rahim, tiub fallopian perubahan, pelekatan, tumor rongga rahim, antara kes-kes lain.

Albuquerque menunjukkan bahawa peperiksaan ini ditunjukkan pada semua wanita apabila pasangan itu sedang dikaji oleh kemandulan perkahwinan.

Bagaimana hysterosalpingography?

Pakar sakit puan Roger A. Gomes, Syria-Lubnan Hospital, menjelaskan bahawa hysterosalpingography dibuat dengan mesin X-ray bersempena dengan penggunaan kontras.

Juga membaca: 6 tips penting bagi wanita yang ingin hamil

 • pesakit berbaring di belakang dan lutut bengkok (seperti menuai calitan Pap) beliau.
 • Kontras (berdasarkan iodin biasanya) diletakkan di dalam rahim dengan memasukkan kateter ke dalam serviks.
 • Sebagai sinar-X tidak melintasi Sebaliknya, ia adalah mungkin untuk menilai anatomi rahim dan tiub.
 • Sepanjang pemeriksaan, doktor biasanya meminta pesakit untuk menukar kedudukannya, yang membantu untuk lebih mengedar Berbeza dengan menyediakan maklumat lanjut.
 • Selepas prosedur, kateter itu dikeluarkan dan pesakit biasanya boleh pulang.

"Jumlah masa prosedur adalah kira-kira 20 minit," kata Gomes.

Albuquerque menekankan bahawa ujian itu dilakukan antara 7 dan hari ke-10 kitaran haid (hari pertama sebagai kitaran pengiraan hari pertama haid). "A pemeriksaan sakit puan dilakukan (sama dengan mengumpul ujian pemeriksaan tahunan), di mana akan dimasukkan ke dalam pangkal rahim untuk siasatan yang berbeza diperkenalkan. Semasa suntikan Sebaliknya dilakukan beberapa imej X-ray untuk dokumentasi, "tambah pakar.

Satu soalan yang biasa adalah mengenai penggunaan kontras. Ramai orang tidak sedar apa yang dimaksudkan dan sedikit takut kesan sampingan.

Gomes menjelaskan bahawa perbezaan adalah cecair yang mempunyai harta itu tidak dipalang oleh sinar-X. "Produk ini larut air bahan kontras biasanya digunakan dengan 25% iodin, yang juga diterima, menghapuskan selepas 30 minit," katanya.

Albuquerque menjelaskan bahawa kesan-kesan sampingan adalah amat jarang berlaku, lebih biasa di agen kontras iodinated, seperti:

Juga membaca: 12 faktor yang mempengaruhi kesuburan wanita dan anda tidak tahu

 • sensasi haba dalam badan
 • loya
 • berpeluh
 • hypotension
 • rasa logam dalam mulut

"Risiko penggunaan agen kontras iodinated adalah terhad kepada pesakit dengan alahan kepada iodin, wanita mengandung atau pesakit yang menggunakan IUD," tambah Albuquerque.

Gomes menunjukkan bahawa, dalam beberapa kes, mungkin ada alahan kepada bezakan. "Pesakit akan laporan penting kepada doktor jika anda mempunyai alahan kepada iodin atau makanan laut, dan dia perlu kembali kepada doktor jika berlaku bengkak, gatal-gatal di kawasan kemaluan, kulit gatal atau sesak nafas," katanya memberi amaran.

antenatal dan ujian pasca hysterosalpingography

Photo: Getty Images

Photo: Getty Images

Memenuhi syarat untuk melaksanakan ujian, menurut doktor:

 • pesakit tidak mungkin mengandung (mungkin tidak syak wasangka ini);
 • Pesakit mesti mengandungi antara 7 dan hari ke-10 kitaran haid;
 • Pesakit hendaklah di atas pantang dua hari sebelum peperiksaan;
 • Pesakit tidak perlu menjadi berair atau mana-mana keputihan;
 • Pesakit perlu pastikan anda tidak alah kepada iodin.

Persediaan untuk peperiksaan

Albuquerque menjelaskan bahawa persediaan untuk peperiksaan boleh berbeza-beza dari makmal ke makmal. Tetapi biasanya ia bertanya:

 • Berpuasa sekurang-kurangnya empat jam;
 • pantang seksual dua hari;
 • Tidak hadir dalam aliran haid;
 • analgesik dan usus penyediaan 30 minit sebelum peperiksaan.

Gomes menekankan yang mungkin diperlukan pembersihan usus, menggunakan julap hari sebelum. "Itu bagi gas dan najis di rantau ini pelvik tidak mengganggu memandangkan keputusan."

Juga mengikut Gomes, antispasmodics dan ubat-ubatan anti-radang boleh digunakan untuk mengelakkan ketidakselesaan. "Juga pengosongan pundi kencing adalah penting sebelum memulakan peperiksaan," katanya.

Selepas peperiksaan

Albuquerque menunjukkan bahawa, sebagai persediaan untuk peperiksaan, garis panduan mungkin berbeza-beza mengikut makmal, tetapi secara umumnya ia adalah disyorkan:

 • Rumah pada hari peperiksaan;
 • Menggunakan ubat penahan sakit jika perlu.

Gomes menambah bahawa mungkin disyorkan pantang dalam tempoh 5 hari selepas peperiksaan.

Kontra hysterosalpingography

Teixeira menunjukkan bahawa kontra utama ialah:

 • jangkitan pelvis akut;
 • Sebaliknya alahan;
 • kehamilan disyaki.

Gomes menekankan bahawa wanita hamil tidak dibenarkan mengambil peperiksaan pada risiko keguguran. "Pesakit yang mempunyai reaksi alahan kepada iodin untuk melakukan ujian lain atau mempunyai alahan kepada makanan laut perlu memaklumkan kepada doktor yang akan melaksanakan prosedur, supaya beberapa langkah berjaga-jaga diambil," panduan.

Risiko hysterosalpingography

Menurut Albuquerque, risiko terbesar adalah kira-kira tindak balas alahan kepada iodin. "Dalam kes-kes yang jarang berlaku, ujian boleh memburukkan lagi jangkitan apabila ia ada sedia ada. Dalam kes ini, apabila pakar radiologi membuat diagnosis tentang hydrosalpinx (pengembangan tiub), ia adalah disyorkan bahawa pesakit menggunakan antibiotik selepas peperiksaan, "katanya.

Teixeira menunjukkan bahawa semua prosedur mempunyai beberapa tahap risiko. "Tetapi peperiksaan ini, risiko yang paling biasa ialah kesakitan, pendarahan kecil dan mungkin perubahan dalam tekanan darah, dan jarang sekali jangkitan," katanya.

keputusan hysterosalpingography

Photo: Getty Images

Photo: Getty Images

Tetapi akhirnya, yang sering keputusan ujian? Apa yang mereka boleh berkongsi? Albuquerque pakar menjelaskan di bawah:

Analisis rahim

keputusan normal: dalam rongga rahim normal, ada satu "lipatan" (berlipat) ciri-ciri saluran serviks, rongga rahim dengan dinding licin bentuk umumnya segi tiga dengan alasnya menghadap ke atas, seperti yang ditunjukkan dalam lukisan: ▼.

keputusan tidak normal: Mereka boleh dilihat pada penyakit peperiksaan yang menyerang rongga rahim, seperti polip endometrium, fibroid submucosal dan perekatan (synechiae) yang menyebabkan mengisi kegagalan pada masa suntikan kontras ke dalam rongga rahim.

"Kadang-kadang kita dapat melihat pencerobohan kontras otot-otot rahim, membentuk pengumpulan Sebaliknya diskret. Dalam kes ini, anda boleh mengesyaki Adenomyosis dan dengan itu memerlukan lebih banyak ujian untuk membuat diagnosis, "tambah Albuquerque.

"Dalam kecacatan perubahan rahim, imej mungkin menunjukkan kehadiran rongga double rahim (bicornuate rahim), pengisi kesalahan besar yang membahagikan rongga rahim (rahim septum) atau reka bentuk hanya separuh daripada rongga rahim (uterus Unicorno ) ... dalam yang kedua, kita perlu mencari yang lebih sedikit, kerana kita mungkin akan menghadapi perubahan rahim kecacatan yang boleh disertai oleh rongga atau ketiadaan rongga lain lain, "kata pakar dalam pembiakan manusia.

Analisis tiub

keputusan normal: tanduk biasa muncul dalam HSG sebagai imej linear dari output rongga rahim selama kira-kira dua pertiga daripada jumlah panjang tiub dan kemudian pengembangan sedikit (wilayah ampullary), di mana satu notis yang "lipat" ( berlipat) membujur ciri diikuti oleh pembesaran yang lebih besar sedikit sebelumnya Sebaliknya output ke rongga perut (infundibulum atau fimbriae).

"Apa yang penting ialah bahawa peredaran Sebaliknya dalam cahaya tiub biasanya tidak terganggu dan yang paling sering, tidak menyebabkan pengekalan dalam ini," kata Albuquerque.

"Pada akhir pemeriksaan itu, pakar radiologi berpengalaman menunggu pesakit untuk berjalan dan selepas beberapa minit, ulangi pemeriksaan X-ray untuk menghapuskan sama sekali bahagian dalam kontras rongga rahim, untuk sekali tidak ada Sebaliknya lebih dalam rongga rahim, juga tidak boleh lebih berbeza dalam tiub. Dan dengan itu kita boleh membuat kesimpulan bahawa tiub tidak mengekalkan Sebaliknya, begitu juga normal, "tambah pakar.

keputusan tidak normal: laluan kontras halangan mewakili kerosakan tiub, yang mungkin disebabkan oleh prosedur pembedahan (ligation tiub) atau sekuel daripada proses berjangkit.

"Selepas jangkitan tiub, pelbagai jenis imej boleh muncul di luar halangan, seperti pengembangan penting, menunjukkan pecahan 'lipatan' khas dari tiub (hydrosalpinx) dan penyempitan penting output kontras oleh infundibulum (parafimosis)" kata Albuquerque.

"Kecil mengisi kecacatan di rantau genting tanah tiub (segmen nipis) yang boleh mewakili polip di dalam, tetapi ia seolah-olah bahawa penyakit ini tidak berkompromi pesakit kesuburan," jelas pakar.

"Kita boleh lihat kebocoran (diverticula kecil atau nodul) di dinding tiub di rantau genting tanah, menunjukkan salpingitis monggol, atau tanduk jangkitan yang disebabkan oleh penyakit-penyakit kelamin seperti chlamydia, Neisseria gonorrhoea, ureaplasma dan mycoplasma, dan mungkin mempunyai sebagai ejen yang menyebabkan batuk kering, "kata pakar.

"Walaupun dengan tiub fallopio seolah-olah paten, kita dapat melihat imej menandakan jangkitan seperti: lipatan tiub, kekurangan pergerakan tiub semasa peperiksaan (tiub tetap) dan penculikan yang sederhana berbeza di kawasan-kawasan tertentu peritubárias" kata Albuquerque.

Di manakah hysterosalpingography

Albuquerque mengatakan bahawa secara umumnya makmal yang membuat pemeriksaan X-ray adalah hysterosalpingography. Sebahagian besar insurans kesihatan menyediakan perlindungan untuk peperiksaan.

Gomes menekankan bahawa ujian ini biasanya dilindungi oleh pelan kesihatan (untuk ini, hubungi pembekal perkhidmatan anda) dan juga boleh didapati di dalam Sistem Kesihatan Bersepadu (SUS). "Ujian ini boleh dilakukan dalam makmal atau walaupun dalam Hospital sebagai keunikan pesakit," katanya.

Teixeira menjelaskan bahawa peperiksaan biasanya dilakukan oleh seorang pakar radiologi yang berpengalaman dalam penyakit sakit puan.

soalan umum tentang hysterosalpingography

Di bawah pakar ginekologi berunding menjelaskan keraguan utama mengenai peperiksaan:

1. hysterosalpingography cedera?

Luiz Eduardo Albuquerque: peperiksaan hysterosalpingography tidak bebas kesakitan, bagaimanapun, tidak anestetik diperlukan. Di tangan profesional penyayang yang mengambil berat untuk menggunakan peralatan yang betul, gunakan Sebaliknya panas dan ubat penahan sakit pra-pemeriksaan, prosedur menjadi hampir tidak menyakitkan. Sudah tentu sakit adalah syarat subjektif dan pesakit individu boleh melaporkan lebih kurang sakit, yang terdiri dalam intensiti.

Armindo Dias Teixeira: peperiksaan boleh menyebabkan ketidakselesaan boleh dikurangkan dengan pentadbiran analgesik sebelum prosedur. Ia masih satu ujian yang menyebabkan banyak rasa takut di kalangan wanita, kerana pada masa lalu, ia digunakan tegar dan batang tebal untuk pengenalan Sebaliknya, yang menyebabkan banyak kesakitan. Hari ini adalah cannulas fleksibel dan nipis digunakan, tetapi stigma masa lalu masih berterusan. Nasib baik teknik ini kurang menyakitkan. Satu lagi perkara penting ialah toleransi terhadap kesakitan berbeza dari seorang ke seorang.

2. Apakah harga anggaran?

Luiz Eduardo Albuquerque: harga boleh berbeza, tetapi ia harus sekitar R $ 500.

3. hysterosalpingography membantu untuk hamil?

Luiz Eduardo Albuquerque: kita tidak boleh mengatakan bahawa pengwujudan hysterosalpingography boleh membantu pasangan yang mempunyai anak, untuk kemandulan, yang paling kerap, adalah multifactorial, bagaimanapun, sesetengah pesakit melaporkan kehamilan spontan selepas peperiksaan.

Armindo Teixeira: sesetengah wanita hamil selepas peperiksaan. Satu penjelasan yang mungkin akan menjadi sebahagian tersumbat separa dalam tiub yang berpecah dengan suntikan kontras.

Rogério Gomes: kita tidak boleh mengatakan bahawa. Ia adalah alat untuk mendiagnosis mungkin faktor yang menghalang wanita menjadi hamil, dan dari hasil, rahim betul atau anomali tiub diperhatikan semasa pemeriksaan.

4. Tiap-tiap wanita yang menghadapi masalah hamil perlu melakukan hysterosalpingography?

Armindo Teixeira: tidak semestinya. Ia bergantung kepada setiap kes dan akaun pesakit mengenai apa-apa masalah, tetapi ia sudah pasti satu ujian yang sangat berguna dalam diagnosis beberapa masalah yang membawa kepada kesukaran untuk hamil.

Luiz Eduardo Albuquerque: jika pasangan itu bermula penyelidikan kemandulan perkahwinan, ia adalah sangat penting untuk meminta ujian ini. Jika punca kemandulan sudah diketahui dan petunjuk rawatan adalah persenyawaan in vitro, hysterosalpingography boleh diketepikan, kerana bagi rawatan ini tidak digunakan fungsi tiub, kerana oosit (telur) disenyawakan dalam makmal dan embrio mereka akan dipindahkan terus ke rongga rahim dan dengan itu kadang-kadang membuat tiub.

Testimoni dari orang-orang yang melakukan hysterosalpingography

Photo: Getty Images

Photo: Getty Images

Glaucia Teves, suri rumah, 42, berkata, dia telah cuba untuk hamil selama lebih setahun, sehingga doktor disyorkan peperiksaan. "Mencari sedikit tentang ia adalah jenis takut, tetapi saya mengambil keputusan untuk menghadapi kerana saya terpaksa tahu jika dia mempunyai sebarang masalah dengan tiub. Pada hari peperiksaan, saya mengambil anti-radang kira-kira sejam setengah sebelum ... Doktor meyakinkan saya, dan saya cuba untuk berehat dengan sepenuhnya. Pada masa itu, saya merasakan sakit perut sedikit, separuh jalan sama dengan haid dan sangat cepat, "katanya.

Ana Maria de Fatima Pereira, ahli fisioterapi, 38, berkata, dia mempunyai sedikit takut untuk mengambil peperiksaan kerana dia fikir ia akan menjejaskan banyak. "Saya menghadapi kebimbangan saya ... saya mengambil peperiksaan pada bulan Februari dan Mac, mengambil positif saya! Akhirnya, saya berfikir kepada tenang ... saya merasakan beberapa kekejangan dan apa-apa lagi. Saya sangat dihadiri oleh doktor dan jururawat, yang bertanya kepada saya sepanjang masa jika saya okay. Dalam kes saya, ia adalah bernilai peperiksaan! Doktor saya berkata saya tidak mempunyai masalah dalam tiub, maka anda perlu mempunyai beberapa 'berehat' bahawa dengan HSG telah diselesaikan, "katanya.

Sekarang, anda mungkin menjelaskan keraguan utama untuk hysterosalpingography itu. Ambil perhatian bahawa jika peperiksaan ini diminta oleh doktor anda, ia adalah bernilai mengetepikan kebimbangan dan / atau kebimbangan dan sedar ia secara senyap-senyap.

Lagipun, HSG adalah alat penting untuk mendiagnosis mungkin faktor yang menghalang wanita itu untuk hamil. Dan akan, dari hasil, membetulkan rahim yang mungkin atau anomali tiub.