Photo: Thinkstock

Photo: Thinkstock

Untuk masa yang lama alpukat itu dianggap sebagai makanan kalori, yang dikaitkan dengan pertambahan berat badan dan lemak badan. Walau bagaimanapun, pada masa ini, ia dikenali bahawa alpukat adalah buah-buahan yang mempunyai nilai pemakanan yang tinggi dan menggalakkan beberapa manfaat kepada badan.

Di bawah Pamela Miguel, pakar pemakanan Pemakanan Clinic Fungsional São Paulo, membentangkan beberapa manfaat ini bahawa pengambilan yang mencukupi avokado boleh menawarkan:

1. Ia mengandungi lemak yang baik. Alpukat kaya dengan lemak tak tepu, "lemak baik" yang membantu mengurangkan paras kolesterol dan menyumbang kepada mengurangkan "buruk" kolesterol (LDL-kolesterol) dan meningkatkan kolesterol "baik" (HDL-kolesterol).

2. Menggalakkan lebih kenyang. Avocado juga kaya dengan omega 9, yang membantu dalam menggalakkan kenyang. "Dengan ini, ia boleh dikatakan bahawa alpukat membantu dalam penurunan berat badan kerana ia mengandungi lemak 'baik' yang menggalakkan kenyang (omega 9)," kata pakar pemakanan yang Pamela.

3. Mencegah penyakit kardiovaskular. Avocado mengandungi Beta-Sitosterol phytosterol yang berfungsi untuk mengurangkan LDL-kolesterol. "Oleh itu, ia membantu dalam pencegahan penyakit kardiovaskular," jelas Pamela Miguel.

Juga membaca: 9 resipi kecantikan buatan sendiri dengan alpukat

4. menghalang pengumpulan lemak. Avocado meningkatkan tindakan insulin, iaitu mengelakkan puncak glukosa dalam badan dan pengumpulan lemak.

5. Membantu fungsi usus. avokado yang kaya dengan serat yang di samping menggalakkan kepuasan membantu dalam fungsi yang sepatutnya usus.

6. Ia mempunyai antioksidan dan anti-radang. Avocado juga mengandungi bahan-bahan dengan antioksidan dan anti-radang yang mengurangkan keradangan sel-sel lemak dan membantu dalam proses penurunan berat badan.

7. Melindungi terhadap penuaan pra-matang. Avocado mengandungi vitamin E, lutein dan Glutathione, antioksidan kuat yang selain daripada membantu dalam penurunan berat badan, melindungi tubuh daripada penyakit kronik (penyakit kardiovaskular, kanser) dan penuaan pra-matang, membawa faedah kepada kulit.

8. Membantu dalam mengurangkan selulit. Pamela menjelaskan bahawa bahan-bahan dengan tindakan anti-radang dan antioksidan juga membantu dalam mengurangkan selulit.

Baca juga: Minyak avokado membantu dalam rawatan kesan regangan dan kedutan

9. Mencegah penyakit sendi. alpukat mempunyai tindakan perlindungan rawan akibat tindakan anti-radang, dan dengan itu membantu dalam pencegahan penyakit sendi seperti artritis dan arthrosis.

10. Ia meningkatkan tindakan hormon. Pamela Miguel menunjukkan bahawa alpukat mengandungi bahan yang membantu glukosa darah kawalan dengan meningkatkan tindakan insulin hormon. "Buah ini juga membantu dalam modulasi hormon kortisol (hormon tekanan)," katanya.

11. Ia kaya dengan nutrien. alpukat juga kaya dengan nutrien seperti kalium, kalsium, zat besi dan fosforus.

"Oleh itu, alpukat pengambilan seimbang mempunyai tindakan positif dalam mengawal kolesterol, diabetes, penyakit kardiovaskular, penyakit sendi, dan kehilangan berat badan," kata Pamela Miguel.

Bagaimana sekiranya penggunaan alpukat?

Pamela Miguel menjelaskan bahawa alpukat harus menjadi sebahagian daripada diet yang seimbang dan seimbang. "Pengambilan yang mencukupi harus 2-3 sudu sehari," katanya.

Juga mengikut pemakanan, alpukat boleh dikaitkan dengan salad atau dimakan dengan sudu (teh) madu dan koko untuk mereka yang ingin mengawal kehendak manis.

Avocado "menggemukkan" atau alpukat "mengurangkan berat badan"?

Photo: Thinkstock

Photo: Thinkstock

Untuk masa yang lama alpukat itu dianggap sebagai makanan yang sangat kalori dan dikaitkan dengan pertambahan berat badan dan lemak badan. Tetapi, kata Pamela Miguel, kini dikenali bahawa lemak di dalam alpukat, di samping membantu untuk mengawal kolesterol, menggalakkan kenyang - yang penting dalam proses penurunan berat badan.

pemakanan menunjukkan bahawa buah-buahan juga kaya dengan bahan-bahan dengan antioksidan dan anti-radang, mengurangkan keradangan sel-sel lemak, sekali gus memudahkan penghapusan mereka, atau penurunan berat badan.

"Alpukat ini membantu dalam penurunan berat badan kerana ia mengandungi 'lemak baik' yang menggalakkan kenyang (omega 9), meningkatkan tindakan insulin (mengelakkan puncak glukosa dalam badan dan pengumpulan lemak), kaya dengan serat (menggalakkan kepuasan dan membantu dalam fungsi yang sepatutnya usus), "kata pakar pemakanan Pamela itu.

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk ingat bahawa alpukat, seperti semua makanan lain, mengandungi kalori dan penggunaan yang berlebihan boleh menyebabkan pertambahan berat badan.

Semua orang boleh makan alpukat?

Pamela Miguel menjelaskan bahawa, apabila dimakan dalam keadaan yang seimbang dan tetap, alpukat boleh digunakan oleh semua orang, kerana ia mempunyai banyak manfaat kesihatan: Kawalan Kolesterol, tindakan positif dalam penyakit kencing manis, pencegahan penyakit kronik dan lain-lain

Manfaat Minyak Alpukat

Photo: Thinkstock

Photo: Thinkstock

Adakah anda juga mungkin pernah mendengar minyak alpukat. Pamela Miguel menjelaskan bahawa ia adalah kaya dengan asid lemak tak tepu (60 hingga 80%) - asid terutamanya oleik - yang adalah lemak yang membantu dalam pengurangan jumlah kolesterol, meningkatkan kolesterol "baik" kolesterol (HDL) dan menurun " buruk "kolesterol (LDL kolesterol). "Asid lemak juga menggalakkan kenyang, membantu dalam proses penurunan berat badan," katanya.

pemakanan menunjukkan bahawa bahan lain dalam minyak alpukat adalah beta-sitosterol yang phytosterol bahawa di samping membantu dalam kawalan kolesterol, bersama-sama dengan asid oleik mempunyai tindakan dalam metabolisme, sintesis dan peraturan hormon penting seperti insulin dan kortisol .

"Minyak avokado juga kaya dengan Vitamin E dan glutathione, bahan-bahan dengan sifat-sifat antioksidan yang membantu dalam proses penurunan berat badan, mencegah penyakit kardiovaskular dan kanser, mengekalkan kulit yang sihat dan melindungi terhadap penuaan pra-matang dan mempunyai tindakan perlindungan pada sendi "kata pakar pemakanan Pamela.

Juga mengikut Pamela Miguel, minyak avokado boleh digunakan sebagai perasa salad dan kemasan panas. Jumlah ideal adalah sehingga dua sudu besar sehari.

Sekarang anda mempunyai alasan yang baik untuk memasukkan alpukat (atau minyak alpukat) dalam makanan anda! Tetapi ingat bahawa untuk menikmati faedah buah ini juga penting untuk mengikuti diet yang sihat.