Bagaimana untuk mengambil cuka yang betul - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

Digunakan secara intensif dalam pelbagai hidangan masakan, cuka adalah perkara penting di dapur. Untuk sos salad atau meningkatkan rasa daging dan ikan, keluaran hasil daripada penapaian asid minuman tertentu, boleh didapati dalam versi yang terdiri daripada cuka epal cider untuk champagne.

Setiap jenis cuka sesuai untuk barangan memasak yang berbeza dan memilih cuka yang betul adalah penting untuk memerhatikan keamatan setiap jenis dikaitkan dengan rasa makanan. Semak tips untuk membantu anda memilih cuka yang betul.

cuka balsamic

cuka gelap, sangat aromatik, tekstur yang padat dan rasa manis yang sederhana, ditunjukkan dalam penyediaan kuah salad, untuk perasa sayur-sayuran atau tiada sos dari bahagian bawah memasak, serta risottos, daging, ikan salai dan juga pencuci mulut.

Apple cider cuka

Disediakan daripada jus penapaian daripada pelbagai epal, cuka epal adalah kurang berasid. Oleh itu, ia ditandakan dalam penyediaan hidangan sejuk seperti salad dan mengekalkan. Tambahan pula, hidangan pahit-manis juga sangat baik apabila disediakan dengan cuka epal cider.

cuka alkohol

Diperolehi oleh penapaian asetik air penyelesaian alkohol yang berasal dari etanol minum, cuka mempunyai apa-apa rasa yang sangat tajam, tetapi mempunyai beberapa nutrien. Ia digunakan untuk memelihara, rempah dan juga bertindak sebagai produk yang berkesan untuk membersihkan rumah.

cuka Champagne

Menurut Persatuan Kebangsaan Cuka Industri, ia adalah hasil daripada rasa elegan, sebagai minuman yang mana hasil. Ini jenis cuka mempunyai rasa manis yang lembut dan sering digunakan dalam penyediaan sayur-sayuran yang dimasak.

cuka wain

Ia boleh disediakan daripada wain merah atau putih. Selepas cuka alkohol, jenis produk adalah yang paling digunakan di Brazil. Cuka wain putih adalah sesuai dalam penyediaan ikan dan boleh menggantikan penggunaan lemon. Tetapi cuka wain merah, rasa lebih ketara, ia adalah sesuai untuk menyediakan daging dan salad.

cuka beras

rasa ringan, boleh mudah didapati di kedai-kedai makanan Oriental. Ia banyak digunakan dalam masakan timur, terutamanya dalam penyediaan nasi dan sushi.

cuka madu

Menurut Persatuan Kebangsaan cuka Industri, cuka madu adalah produk yang diperolehi oleh penapaian madu. Digunakan untuk penyediaan jem dan sirap dan sebagai bantuan dalam diet pemakanan.

cuka sherry

Produk tipikal Sepanyol, menawarkan rasa yang halus dan unik. Ia adalah sesuai untuk salad, ikan rasa dan daging putih dan juga dalam penyediaan beberapa jenis minuman.

cuka berperisa

Mereka boleh berperisa dengan herba, rempah, buah-buahan atau bawang putih, dan sesuai untuk kuah salad. Mereka berperisa dengan buah-buahan boleh digunakan dalam penyediaan pencuci mulut.