7 resipi buatan sendiri untuk menamatkan tartar yang terkumpul pada gigi

Photo: Getty Images

Ramai orang mengatakan bahawa senyuman adalah "kad panggilan" seseorang. Dan, untuk menjaga gigi yang indah, tidak ada banyak rahsia: anda perlu untuk menjaga kesihatan mulut secara amnya.

Dalam pengertian ini, pembentukan tartar pada gigi adalah penjahat besar, bukannya estetika miskin (seperti gigi menjadi kuning atau coklat) boleh memudahkan pembangunan karies dan ketidakselesaan mulut lain.

Rafael Puglisi, doktor gigi yang pakar dalam bidang pergigian kosmetik, yang mempunyai antara tetamu yang terkenal seperti Neymar, Silvio Santos, Hugo Gloss, antara lain, berkata tartar ialah biofilm yang membentuk berlaku pertumbuhan bakteria, menjadi plak yang keratinized . "Ia seperti kotoran yang mendapat pada permukaan gigi dan berakhir sehingga mencemarkan atau menukar warna. Dan karang gigi yang boleh pigmen bergantung kepada makanan yang dimakan, "tambah beliau.

Penumpukan tartar pada gigi adalah masalah yang boleh menyerang sesiapa sahaja akibat daripada bakteria yang berterusan di dalam mulut, supaya ia memberikan keperluan untuk mengelakkan masalah ini, pada dasarnya, dengan memberus yang baik setiap kali selepas makan dan kerap lawatan ke doktor gigi.

Namun, beberapa risiko beberapa resepi rumah yang berjanji untuk membantu menamatkan tartar yang terkumpul pada gigi. Tetapi adakah mereka, sebenarnya, berfungsi? Di bawah anda boleh melihat contoh-contoh dan pendapat pakar Rafael Puglisi.

Juga membaca: 15 makanan untuk memutihkan gigi secara semulajadi

1. Makan lebih sayur-sayuran dan buah-buahan

7 resipi buatan sendiri untuk menamatkan tartar yang terkumpul pada gigi

Photo: Getty Images

Menurut Puglisi, langkah ini, sebenarnya, boleh membantu. "Hujung buah-buahan dan sayur-sayuran yang mempunyai asas pH, sebagai contoh, timun, pelbagai daun, salad ... sayur-sayuran secara umum hijau," kata beliau.

contoh-contoh lain makanan yang anda boleh makan dalam alam semula jadi, setiap hari, adalah: epal, bayam, pear dan plum.

2. "berus" gigi dengan strawberi

Satu lagi petua buatan sendiri sangat mudah adalah menguli strawberi (masak), meletakkan mereka pada berus gigi dan menggunakannya sebagai ubat gigi biasa.

Tetapi Puglisi menunjukkan bahawa ini adalah sebuah mitos lain. "Apa yang membantu untuk menghapuskan banyak tartar adalah memberus kekuatan mekanikal (normal dengan ubat gigi)," katanya.

3. menggunakan natrium bikarbonat

7 resipi buatan sendiri untuk menamatkan tartar yang terkumpul pada gigi

Photo: Getty Images

Cairkan satu sudu teh (sudu teh) natrium bikarbonat dalam segelas air dan membuat pencuci mulut selama beberapa saat dengan campuran resipi rumah terkenal dalam hal ini.

Baca juga: 8 makanan yang tidak berdosa yang boleh membahayakan gigi anda

Perlu diperhatikan bahawa ini jenis pendapatan tidak boleh digunakan kerap, yang boleh menjadikan gigi sensitif dan membawa kepada masalah lain.

Menurut Puglisi, bagaimanapun, menggunakan baking soda untuk menamatkan tartar adalah sebuah mitos. "Juga ada satu mitos bahawa bikarbonat membantu untuk memutihkan gigi. Semua ini adalah palsu, orang percaya, kerana baking adalah kasar. lelasan adalah keupayaan bahan yang mempunyai permukaan haus. Tetapi yang sebenarnya, daya mekanikal yang anda berus gigi anda adalah apa yang akhirnya menghapuskan tartar "katanya.

4. Gunakan hidrogen peroksida

Satu lagi resipi yang diketahui ialah untuk campuran setengah cawan air dan setengah cawan hidrogen peroksida untuk membuat pencuci mulut selama beberapa saat. Tetapi, sekali lagi, anda mesti berhati-hati tidak untuk merosakkan gigi.

Puglisi menunjukkan bahawa langkah ini tidak berkesan. "Apa yang boleh berlaku adalah pemutihan struktur yang (tartar yang terkumpul), yang juga sangat sukar untuk berlaku," kata doktor gigi.

5. Gunakan Aloe Vera gel

satu lagi resipi berleluasa mencampurkan 1 sudu teh (sudu teh) Aloe Vera gel + 1/2 sudu teh (sudu teh) natrium bikarbonat + 10 titik minyak pati lemon + 4 sudu (teh) sayur-sayuran gliserin. Untuk kemudian memberus gigi satu masa setiap hari dengan campuran.

Juga membaca: Salad dalam balang kaca: pilihan praktikal untuk makanan yang sihat

The Puglisi doktor gigi menjelaskan, bagaimanapun, bahawa ini bukan pilihan yang baik. "Perlu diingat, juga, bahawa penggunaan yang berasal produk lemon membantu dalam tartar percambahan," katanya.

6. Mengunyah pasli atau bijan

7 resipi buatan sendiri untuk menamatkan tartar yang terkumpul pada gigi

Photo: Getty Images

tip adalah untuk mengunyah satu bijan segelintir setiap hari, tanpa menelan. Selepas itu, gigi perlu diberus kerap.

Puglisi menjelaskan bahawa tabiat ini akan mengeluarkan caj asas dalam mulut dan tidak menghapuskan, tetapi mengelakkan pembentukan tartar.

Hujung Begitu juga dengan pasli: boleh mengunyah segelintir selama beberapa saat dan kemudian meludah biasanya memberus gigi itu. Walau bagaimanapun, seseorang itu perlu berhati-hati untuk mencuci daun sebelum berbuat demikian!

7. Gunakan minyak bunga matahari

orientasi adalah semata-kumur dengan sudu (sup) minyak bunga matahari ditekan sejuk (tanpa menelan).

Baca juga: E Vitamin: antioksidan yang kuat dan sekutu besar kecantikan

Tetapi Puglisi menunjukkan bahawa ada yang lebih baik untuk penyingkiran tartar dan plak daripada: berus gigi, air dan pasta.

Bagaimana untuk mencegah kemunculan tartar

7 resipi buatan sendiri untuk menamatkan tartar yang terkumpul pada gigi

Photo: Getty Images

Seperti biasa, pencegahan adalah cara terbaik apabila ia datang kepada pembentukan tartar pada gigi. Dan yang mengecualikan resipi buatan sendiri yang besar dan berkaitan sepenuhnya kepada tabiat kebersihan mulut.

  • Berus gigi anda secara menyeluruh selama kira-kira dua minit, terutamanya selepas waktu makan utama (makan tengah hari dan makan malam);
  • Menggunakan flos gigi setiap hari;
  • Menghadiri sekurang-kurangnya dua kali setahun doktor gigi untuk melakukan pemeriksaan gigi dan pembersihan profesional.

Jika anda masih mengalami penumpukan tartar, arah utama adalah untuk mendapatkan doktor gigi, yang cenderung untuk menggunakan proses "mengikis" - yang tidak lebih daripada tartar proses pengeluaran dengan alatan khas.

Jika anda memilih untuk mencuba resipi buatan sendiri, pastikan berhati-hati untuk tidak menggunakan produk yang boleh merosakkan mulut anda dan / atau kesihatan anda secara umum.