kayu manis: mencegah penuaan pra-matang dan membantu anda mengurangkan berat badan - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

Dikenali sejak zaman purba oleh rakyat oriental, pengangkutan ulang-alik mencapai barat melalui pelayar Portugis yang melintasi jarak yang jauh untuk datang ke India untuk mendapatkan rempah, antaranya kayu manis yang berharga.

Dihargai dalam masakan untuk rasa yang tersendiri, kayu manis mempunyai memihak kepada mereka bukan sahaja rasa yang menyenangkan. penemuan saintifik baru-baru ini meletakkan kayu manis dalam tahap makanan yang sihat dan berfungsi, membantu dalam beberapa fungsi tubuh yang penting.

Manfaat Teh: mengapa kayu manis berbuat demikian juga?

Kayu manis boleh didapati dalam versi tangkai atau serbuk dan daripada kedua-duanya boleh melakukan dihargai jadi teh. Yang pakar pemakanan dan penulis blog kerugian Kanan Berat itu, Yamily Benigni, mendedahkan bahawa versi teh mempunyai banyak manfaat kesihatan, utama mencegah penuaan pra-matang, bantuan penurunan berat badan dan kolesterol mengawal.

"Teh kayu manis mengandungi antioksidan yang membantu mengurangkan radikal bebas dalam badan kita dan mencegah penuaan pra-matang, serta menjadi termogenik, yang membantu dalam peningkatan metabolisme untuk membakar kalori. kayu manis ini juga membantu dalam mengurangkan kolesterol tidak baik, yang dipanggil LDL, adalah semula jadi anti-radang dan memperbaiki peredaran darah, "jelas beliau.

Atlet adalah kumpulan yang boleh mendapat manfaat banyak kayu manis, kedua-dua dalam versi serbuk teh.

Yamily juga menunjukkan bahawa terdapat kajian yang menunjukkan bahawa pengambilan rempah melegakan kesakitan otot yang teruk kerana nutrien yang terkandung sebagai sukrosa dan tanin.

Cinnamon: sekutu terhadap penyakit kencing manis

Kajian terbaru telah menunjukkan kayu manis sebagai sekutu penting dalam mengawal paras gula darah. Menurut Yamily, kajian ini tidak muktamad bagi membolehkan pesakit kencing manis berhenti mengambil ubat yang ditetapkan.

"Tetapi kajian sebelum ini menunjukkan bahawa dengan memakan kayu manis adalah keseimbangan yang penting untuk mengawal tahap glukosa dalam darah." Dia berkata.

Apa yang jenis yang terbaik dan bentuk penggunaan kayu manis?

kayu manis: mencegah penuaan pra-matang dan membantu anda mengurangkan berat badan - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

Bagi mereka yang tidak mahu mengambil kayu manis, pakar menjelaskan bahawa semua jenis memberi manfaat kepada badan, tetapi bahawa serbuk versi atau tangkai mempunyai beberapa ciri-ciri yang berbeza daripada versi teh: "The kayu manis tangkai atau serbuk adalah penghadaman dan merangsang , mengandungi kalsium dan pertempuran keletihan, kemurungan, selsema dan sakit otot, "senarai.

Berhubung dengan makan, harus sedar bahawa sesetengah orang mempunyai lebih sensitif kepada habuk daripada teh. "Ini boleh berlaku kerana serbuk kayu manis menjadi sedikit lebih pekat daripada batang," kata pakar.

"Jika teh itu dibuat daripada serbuk tidak boleh melebihi lebih daripada 6 gram sehari, ini bersamaan dengan setengah sudu teh krim kerana ia adalah lebih pekat," kata Yamily. versi panjang paket boleh digunakan sehingga dua cawan setiap hari "tetapi ia adalah diperhatikan bahawa semua lebihan mempunyai risiko potensinya."

Apakah risiko memakan kayu manis?

kayu manis: mencegah penuaan pra-matang dan membantu anda mengurangkan berat badan - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

pakar pemakanan mendedahkan bahawa teh boleh mendatangkan mudarat jika ditadbir berlebihan. bahaya itu akan dijana hipersensitiviti yang boleh dihasilkan oleh penyalahgunaan, serta alahan dan kerengsaan dinding perut.

"Ia juga boleh berlaku peningkatan kadar denyutan jantung menjadi termogenik dan dalam hal lain mesti dielakkan hari sebelum pembedahan dapat mengganggu fungsi sesetengah ubat antikoagulan," tambah beliau.

Wanita hamil adalah satu lagi kumpulan yang sederhana kayu manis menelan (atau tidak mengambil) kerana ia boleh menyebabkan pengecutan rahim dan ancaman kelahiran pra-matang, menurut Yamily.

Sesetengah orang juga mungkin mempunyai kecewa usus dengan pengambilan teh, menurut pakar, yang menyatakan bahawa bagi setiap kes tertentu, ia adalah sangat penting perubatan dan pemakanan susulan, yang memberikan kuantiti yang terbaik dan versi untuk dimakan.

kontra

kayu manis: mencegah penuaan pra-matang dan membantu anda mengurangkan berat badan - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

pakar pemakanan mengatakan bahawa wanita hamil dan menyusu harus mengelakkan pengambilan kayu manis jika mereka tidak digunakan untuk mengambilnya.

Jika seorang wanita telah menggunakan teh, yang ideal adalah untuk mengurangkan penggunaan dalam tempoh itu. Perhatian adalah disebabkan oleh pengecutan rahim yang mungkin disebabkan oleh minuman.

Bagi wanita yang haid lambat, teh boleh menjadi sekutu yang baik: "Selain menyebabkan pengecutan rahim kayu manis juga merangsang peredaran darah," katanya menasihati.

kayu manis ini juga contraindicated dalam kes-kes orang yang mengambil ubat-ubatan untuk mengawal tekanan darah atau anticoagulants, kerana kayu manis membantu dalam peredaran "atau dalam erti kata lain, menipis darah," sebagai pemakanan.

Memakan kayu manis teh, secara sederhana, boleh membawa banyak manfaat kesihatan. Berjumpa doktor dan melihat versi yang terbaik dan kuantiti kepada badan dan memanfaatkan makanan ajaib ini.