Photo: Getty Images

Photo: Getty Images

Adakah anda tertanya-tanya berapa banyak tempat di mana anda tidur boleh mempengaruhi tidur anda dan oleh itu dalam kualiti hidup mereka? Ramai orang mungkin mendapati bahawa kedudukan yang terbaik adalah yang paling selesa atau bahkan tidak berfikir mengenainya. Tetapi soalan yang relevan dan, dari sudut fizikal pandangan, ia tidak apa-apa jawatan yang perlu digunakan apabila subjek sedang tidur dengan baik dan menjaga kesihatan. Dan itu adalah satu kebimbangan kepada pakar bedah ortopedik dan pakar perubatan khusus tidur.

Banyak kajian telah menunjukkan bahawa tidur miskin mungkin berkaitan dengan beberapa penyakit. Oleh itu cara terbaik untuk masa yang setiap hari untuk berehat boleh menjadi idea yang baik untuk mereka yang ingin meningkatkan kualiti hidup.

jawatan-jawatan tertentu mungkin lebih baik untuk penjagaan tulang belakang, atau apnea, berdengkur atau insomnia. Dr. Rubene Campos, ortopedik dan osteopathic Klinik Carraro, menjelaskan bahawa "kedudukan sebelum tidur boleh membantu atau menghalang kelonggaran badan, kerana ia mengganggu kualiti tidur, pengoksigenan tisu dan pergerakan badan."

Ia tidak akan mudah untuk mengubah kedudukan anda digunakan untuk tidur. Walaupun anda berasa selesa dengan kedudukan tidak dinyatakan, ia adalah disyorkan bahawa anda mempunyai tekad dan cuba untuk mengubah badan anda.

Ambil perhatian bahawa jika anda rasa kesakitan yang tetap di suatu tempat di badan, mengalami insomnia atau tidak berpuas hati dengan tidur mereka, perlu mendapatkan bantuan perubatan untuk memahami apa masalah sebenar dan bagaimana untuk menyelesaikannya secara baik.

Juga membaca: Apa yang perlu makan sebelum tidur: pilihan yang terbaik dan yang paling teruk

Kedudukan tidur terbaik

Photo: Getty Images

Photo: Getty Images

perut sehingga

Dengan berbaring kembali pada tilam, lengan direhatkan di sebelah badan dan ketinggian bahu bantal yang lebih rendah tidak memaksa leher. Kedudukan ini boleh, bagaimanapun, menggalakkan berdengkur dan apnea tidur. "Kedudukan tidur yang ideal adalah acuh tak acuh atau 'perut up' kerana ia membuatkan parti yang bersepakat dengan badan, yang memudahkan arteri dan peredaran vena dan memudahkan pergerakan pernafasan, membolehkan pengembangan paru-paru yang lebih besar dan dengan itu oxygenating terbaik tisu badan, "mencadangkan Dr. Rubene Campos.

mengetepikan

Berbaring di sebelah anda dengan bantal antara kaki anda, anda pastikan bahagian belakang anda lurus dan tidak berkompromi peredaran darah. bantal hendaklah sekurang ketinggian bahu untuk mengelakkan leher berdiri sisi. Dr. Rubene menekankan bahawa "tidur di sebelah anda, ia juga adalah kedudukan yang baik daripada mempunyai bantal sokongan dengan mengekalkan penjajaran kepala dan antara kaki mengelakkan tekanan ke atas satu sama lain."

Tetapi pihak mana?

Tidur menghadap kanan atau kiri boleh membuat perbezaan, menurut beberapa kajian. Menurut kaji selidik ini, tidur di sebelah kiri meningkatkan penghadaman dan mencegah pedih ulu hati dan terbakar. Ia juga adalah kedudukan yang dinyatakan untuk wanita hamil kerana ia menggalakkan peredaran darah ke janin dan saliran limfa semula jadi dalam tubuh.

kedudukan yang paling teruk untuk tidur

Photo: Getty Images

Photo: Getty Images

terdedah

"Kedudukan terdedah adalah yang paling menunjukkan ia memerlukan usaha pada putaran tulang belakang serviks dan mengurangkan pengembangan paru-paru, mengurangkan oksigen badan," jelas osteopath Rubene Campos. Untuk bernafas anda mesti twist leher ke tepi. Kedudukan ini boleh membawa sakit belakang, tendinitis dan penyakit fizikal yang lain, tetapi juga boleh mengurangkan kemungkinan berdengkur.

Juga membaca: 5 gaya rambut yang perlu dilakukan sebelum tidur dan bangun indah

janin

Kedudukan janin adalah salah satu di mana orang yang terpisah, tetapi dengan belakang melengkung dan kaki yang dibangkitkan, kerana kedudukan janin di dalam rahim. ia tidak dinyatakan daya tulang belakang dan leher dan menghalang pernafasan, dan mencegah postur tetap betul.

Dr. Rubene juga memberi amaran bahawa orang yang tidur dengan tangan mereka di bawah bantal atau kepala adalah tertakluk kepada kecederaan pada tendon bahu.

tips praktikal untuk anda untuk tidur lena

Photo: Getty Images

Photo: Getty Images

Beberapa cadangan yang anda boleh ikuti untuk mempunyai tidur yang lebih berkualiti dan bangun tanpa sakit dan berehat secukupnya.

  • Elakkan tidur dengan senjata anda: boleh menyebabkan radang kandung lendir atau bahu kesakitan.
  • Elakkan bersandar ahli di pihak yang lain, terutama kaki, kedudukan sebelah, atau lutut.
  • Elakkan tidur di atas lengan atau tangan.
  • Perbaikilah belakang anda adalah kunci.
  • Gunakan bantal untuk menyesuaikan: Antara kaki apabila berbaring sisi, belakang untuk mereka yang tidur di belakangnya, di bawah perut untuk hamil dan, sudah tentu, untuk leher, menjaga tulang belakang sejajar.
  • Memilih tilam dan bantal sesuai untuk berat badan anda dan jenis badan.

Tips cepat untuk tidur yang lebih baik

Berikut adalah 21 tips berguna untuk mempunyai tidur malam yang sempurna, atau tenang dan tenang:

Yang terbaik (dan paling teruk) kedudukan tidur

Infographic: Wanita Tips

Jika anda mempunyai masalah tidur, berasa sakit badan atau sentiasa mempunyai perasaan bahawa tidur malam adalah kurang memuaskan, lihat seorang pakar tidur atau osteopath yang. Ia mungkin kelihatan satu masalah kecil, perubahan kecil dalam tingkah laku atau rawatan yang mudah boleh membantu meningkatkan sepanjang anda dan dengan itu mempengaruhi seluruh kualiti hidup mereka.