garam Epsom: tahu manfaat kesihatan dan kecantikan

Photo: iStock

Epsom garam adalah sebatian yang dikenali sebagai magnesium sulfat, garam atau terlalu pahit.

Namun produk itu dikenali dengan nama tempatan yang diekstrak dalam kawasan Epsom, England.

The pemakanan Marcelo Langsdorff menjelaskan bahawa perbezaan dari garam tradisional adalah bahawa Epsom garam sebenarnya bukanlah garam sendiri. "Ia adalah mineral tulen terdiri daripada magnesium dan sulfat," katanya.

Cara terbaik untuk menggunakan ia akan bergantung kepada matlamat untuk setiap orang dan tujuan yang dimaksudkan.

Ketahui lebih lanjut mengenai produk ini, termasuk kelebihan, bentuk penggunaan dan kontra.

Juga membaca: kulit pembersihan yang mendalam: apa yang paling baik dan nasihat

4 faedah utama Epsom garam

garam Epsom: tahu manfaat kesihatan dan kecantikan

Photo: iStock

Sebagai produk yang semula jadi dan menawarkan faedah kesihatan dan juga dalam rawatan kecantikan, Epsom garam sedang semakin digunakan. Bertemu dengan beberapa kelebihan yang dibawa oleh sebatian ini:

1. Anti-radang: hartanah, menurut pakar pemakanan, ia adalah magnesium sulfat yang mempunyai kesan-kesan anti-radang untuk organisma.

2. Aids pencernaan: Marcelo menjelaskan bahawa penggunaan garam Epsom juga sekutu dalam proses pencernaan, memihak penyerapan nutrien dan menghapuskan toksin ditelan.

3. Baik untuk kulit: mengikut bioperubatan Luciana Godinho, ia digunakan secara meluas di dalam tab mandi dan memampatkan kepada kulit. "Dermis boleh menyerap kompaun dan manfaat boleh diperhatikan dengan cepat," katanya.

4. enzim Kawalselia: magnesium garam di dalam komposisi yang membantu untuk mengawal selia fungsi lebih daripada 300 enzim dalam badan.

Baca juga: 11 cara untuk membuat SPA di rumah

Bagaimana untuk menggunakan Epsom garam

garam Epsom: tahu manfaat kesihatan dan kecantikan

Photo: iStock

berunding dengan profesional yang tahu menunjukkan cara yang betul untuk menggunakan atau menelan garam Epson adalah penting. Tetapi terdapat beberapa cara mudah untuk menggunakannya setiap hari. Mendaftar keluar:

Di dalam bilik mandi: untuk badan, bioperubatan Luciana Godinho kata yang ideal adalah yang perlu dilakukan dalam tab mandi hangat dengan secawan garam dan tenggelam dengan kulit selama kira-kira 10 minit.

Sebagai scrub: untuk muka, profesional menunjukkan tambah setengah sudu garam pelembap muka dan memohon kepada kulit. Dalam pengelupasan badan boleh dibuat ketika mandi.

Dalam kuasa: mengikut pakar pemakanan Marcelo Langsdorff, cara yang betul untuk mengambil berbeza bagi setiap kes dan, oleh itu, ia adalah penting untuk mempunyai bimbingan profesional.

di mana untuk membeli

garam Epsom: tahu manfaat kesihatan dan kecantikan

Photo: iStock

Biasanya rumah herba dan makanan semulajadi biasanya menjual Epsom garam, tetapi tidak adalah perkara biasa untuk mencari ia di Brazil.

Juga membaca: penjagaan asas untuk kulit yang sempurna

Yang paling mudah adalah untuk mencari laman-laman internet, kebangsaan dan luar negara. Berikut adalah beberapa kedai online yang mempunyai produk yang:

  • Farma Penghantaran
  • kecantikan bumi
  • paip Rock
  • Amazon
  • Dollar Tree

Bagi harga, pakej 30 gram kos purata $ 2.50. 1 kg, kira-kira $ 15.00.

kontra

Pemakanan menjelaskan bahawa wanita hamil, ibu-ibu menyusu dan pesakit kencing manis tidak boleh gunakan Epsom garam. Penggunaan tanpa bimbingan profesional juga boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan seperti muntah dan loya, cirit-birit dan kerengsaan perut.