menopause awal: apa yang ia? - Tips Wanita

Photo: Thinkstock

hot flashes dan berpeluh malam, kekeringan faraj, kitaran haid yang tidak teratur diketahui tanda-tanda bahawa beberapa perubahan yang berlaku di dalam badan wanita dan menunjukkan bahawa menopause akan datang.

Jika ini adalah kes seorang wanita antara 48 dan 52 tahun, ada apa-apa yang tidak normal, di luar jangkaan untuk wanita zaman itu.

Walau bagaimanapun, jika tanda-tanda fizikal mula muncul di kalangan wanita di bawah 45, mungkin awal putus haid.

Ketahui lebih lanjut mengenai apa yang menopaus awal, sebab yang mungkin dan apa yang perlu dilakukan jika ia mengetuk pintu.

Apa yang menopaus pra-matang?

Doktor sering merujuk kepada menopaus awal sebagai akhir fungsi pembiakan wanita. Ini boleh berlaku kepada wanita yang menjalani rawatan kemoterapi dan / atau rawatan radiasi, kerana dalam kes-kes seperti kerosakan rawatan ovari.

Selain itu, pembedahan membuang ovari juga merupakan punca menopaus pramatang. Dalam kedua-dua kes, pengeluaran hormon seks wanita terjejas, yang menyebabkan gejala-gejala menopaus - yang menurut doktor, adalah sekiranya tempoh yang lepas.

Apabila gejala mula muncul di kalangan wanita di bawah 40, mengikut mana yang berkenaan kegagalan pramatang ovari (POF), yang menurut dokumen Garis Panduan Design disediakan oleh Persatuan Brazil Endokrinologi dan Metabolisme, yang diterbitkan pada tahun 2006, ia adalah kegagalan gonad sebelum umur 40 tahun yang memberi kesan kepada 1% daripada wanita.

kegagalan ovari pramatang mungkin mempunyai sebab-sebab genetik, atau mungkin menjadi akibat daripada penyakit autoimun dan rawatan masalah melibatkan terapi penggantian hormon untuk melegakan gejala dan mengekalkan jisim tulang. Kebanyakan wanita yang didiagnosis dengan FOP mempunyai bingkai kemandulan, bagaimanapun, terdapat laporan kehamilan di kalangan wanita yang terjejas.

Selain itu, jangkitan virus seperti beguk dan orang-orang yang berlaku semasa hamil boleh memberi kesan kepada pembangunan ovari dalam seorang wanita, juga menyebabkan menopaus awal.

Apakah tanda-tanda?

Tanda-tanda awal menopause adalah sama dengan menopaus secara umum:

  • flashes dan berpeluh malam panas;
  • kekurangan keinginan seksual;
  • kekeringan faraj;
  • cepat marah dan, dalam beberapa kes, kemurungan.

Apakah rawatan untuk menopaus pra-matang?

Rawatan dengan penggantian hormon yang berlaku dalam kebanyakan kes-kes awal menopause. Penggunaan HRT (terapi penggantian hormon) adalah penting dalam kes-kes asal menopaus pembedahan atau yang disebabkan oleh kemoterapi, kerana tanda-tanda yang lebih kuat dalam kes ini.

Walau bagaimanapun, pada wanita yang didiagnosis dengan kanser payudara, penggantian hormon boleh diambil kira. Yang penting, menurut doktor, ubat-ubatan herba dan makanan soya tidak cukup untuk melegakan gejala.