15 makanan yang sihat dari pasar raya - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

Adalah untuk mereka yang ingin mengikuti diet penurunan berat badan, adalah bagi mereka yang hanya mahu mengekalkan diet yang sihat di rumah, langkah pertama adalah untuk membuat pembelian yang baik di pasar raya.

Dan kali ini ia mengambil akal: membuat pilihan yang tepat adalah penting untuk kemudian tidak akan terdorong untuk makan, sebagai contoh, pada hari minggu, mereka gula-gula yang anda beli dan kiri di pantri. Oleh itu, hujung adalah sudah dalam perjalanan ke pasar raya, melabur dalam makanan yang sihat, sebaik-baiknya yang disyorkan oleh pakar pemakanan, untuk sentiasa mempunyai di tangan, di rumah, pilihan untuk menubuhkan makanan yang baik pada hari mereka ke hari.

Di bawah Mylena Beccari Casagrandi, pakar pemakanan lepasan ijazah dalam Pemakanan Klinikal Pencegahan dan Klinik Pemakanan berfungsi, pelajar siswazah dalam Perubatan Herba Berfungsi, memetik dua senarai makanan yang mudah didapati di pasar raya dan yang harus menjadi sebahagian daripada diet yang sihat. Perlu diingat!

Makanan semula jadi yang anda dapati di pasar raya

1. Brown nasi: asas makanan diet Brazil kami. "Sebagai cara penting mempunyai lebih banyak serat dan lebih vitamin, jadi ini adalah lebih sihat daripada beras digilap atau parboiled. Terdapat pelbagai jenis produk, dengan nilai pemakanan yang sangat baik. Hanya tidak bernilai membeli mereka makanan siap yang datang dengan rempah, yang hanya tambah air, "jelas pakar pemakanan.

2. Kacang: kekacang. "Anda boleh mencari secara senyap-senyap di pasar raya. Kekacang adalah sumber makanan protein, penting dalam diet harian kami. Dan juga meningkatkan kuasa kenyang makan, "kata pakar pemakanan Mylena.

3. Pea: pilihan kekacang lain, sumber protein.

4. Lentil: Ia juga adalah kekacang yang membawa semua faedah kacang. Mudah didapati di pasar raya, ia adalah satu pilihan yang beras perubahan hidangan dan kacang.

5. kacang kuda: kekacang, sumber protein. Ia boleh dilakukan sebagai salad, sebagai contoh, atau menggantikan kacang untuk perubahan.

6. kacang: "Sumber Cemerlang lemak yang baik, adalah sangat lazat untuk makan dan pilihan yang baik untuk snek petang. Cuba, sebagai contoh, membeli beberapa jenis dan campuran, "kata pakar pemakanan Mylena.

7. Sayuran: salad, arugula, endive, selada air, kubis dan lain-lain "Tumbuh-tumbuhan adalah sumber vitamin, mineral, serat, antioksidan, nilai kalori yang rendah. Harus menjadi sebahagian daripada diet harian kita dan adalah penting bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan, "kata pakar pemakanan Mylena.

8. Sayur-sayuran: labu, zucchini, terung, chayote, lada, tomato, bit, dan lain-lain Mereka juga sayur-sayuran, mempunyai beberapa manfaat kesihatan, mempunyai sedikit kalori dan merupakan kunci kepada diet penurunan berat badan.

9. Buah: pisang, oren, betik dan lain-lain Mereka adalah asas kepada diet yang sihat dan, seperti sayur-sayuran, mempunyai beberapa manfaat.

10. telur: "Sumber protein, serba boleh (membolehkan pelbagai jenis persediaan) dan cepat untuk menyediakan," jelas Mylena pemakanan.

makanan yang diproses, tetapi sihat

11. roti gandum: "Terdapat pelbagai jenis roti, mempunyai sesuatu untuk setiap orang: dengan benih, dengan kacang, kayu manis, dengan gandum, cahaya, dengan bahan-bahan berfungsi, dan lain-lain," kata Mylena Casagrandi. "Mereka adalah sumber besar serat dan harus menjadi sebahagian daripada diet harian. Tetapi perhatian ke roti dengan kandungan natrium yang tinggi dan sentiasa memeriksa kehadiran gula atau pemanis. Bukan kerana roti penuh ia adalah supersaudável, hanya bermakna bahawa dia mempunyai sekeping tepung gandum. Berhati-hati untuk gotchas! "Kata pemakanan.

12. Bar Bijirin: "Juga mempunyai sesuatu untuk setiap orang. Mereka adalah sumber serat, sesuai untuk snek petang. Tetapi berhati-hati yang berasaskan atau bersalut coklat, yang sangat berminyak, "kata Mylena yang pakar pemakanan.

13. jus tanpa gula tambahan: "Sudah ada beberapa jenama jus ini, yang mempunyai bahan pengawet atau pewarna tiruan atau gula. Praktikal dan sihat, "jelas pakar pemakanan.

14. sayur-sayuran Minuman ( "susu" beras, oat, kacang): "Gantian bagi susu lembu, adalah pilihan yang hebat untuk mereka yang ingin diet yang lebih sihat dengan hormon haiwan kurang," kata pakar pemakanan yang Mylena.

15. Oils: "Lemak yang baik. Yang kurang keasidan, lebih baik. Ia harus menjadi sejuk ditekan. Pembungkusan terbaik adalah kaca berwarna gelap. Elakkan membeli tin, "jelas pakar pemakanan.

Penjagaan diperlukan dengan makanan

Mylena Casagrandi mengatakan bahawa selagi pasar raya yang dipilih adalah berkualiti dan memberi perhatian kepada tarikh tamat tempoh, penyimpanan yang betul, peti sejuk, suhu, pembersihan rak (terutamanya daging dan sejuk), kita perlu ada kebimbangan besar tentang apa yang tidak membeli.

"Saya fikir ia adalah penting untuk membeli makanan di tempat-tempat di mana perolehan produk-produk ini adalah besar, iaitu, di mana anda menjalankan risiko kurang membeli sebuah produk lama. Di sini di Brazil, masih menyimpan sehingga tabiat penjual daging terma, kedai runcit, kedai roti, emporium dan lain-lain, semua di luar pasar raya. Ini mempunyai yang baik dan yang buruk. Perkara yang buruk adalah anda perlu untuk bergerak dari satu tempat ke tempat lain untuk mencari produk mereka, tetapi pasukan yang baik adalah daripada perolehan makanan ini dan mungkin saham yang terendah. Sebagai contoh, penjual daging hanya menjual daging. Beliau pakar dalam mengetahui suhu penyimpanan, produk pembersihan pembersihan rutin yang boleh digunakan dan lain-lain Pengeluaran daging adalah lebih tinggi (kerana ia hanya mengambil ia untuk menjual). Sesungguhnya anda akan mencari produk baru, dengan risiko yang kurang tercemar dengan tarikh luput, "jelas pakar pemakanan.

"Tetapi berhati-hati! Anda mesti tahu asal-usul-laman ini. Saya tidak mengatakan semua tempat-tempat kecil adalah baik dan pasar raya besar boleh tahan. rangkaian pasar raya besar sentiasa mengalami pemeriksaan dan prosedur standard kebersihan biasanya dihormati. Ini ialah keselamatan yang besar. Daripada pelbagai produk yang berada di tempat yang sama, "tambah beliau.

Oleh itu, ia adalah tip yang: memilih lokasi yang sesuai, yang menawarkan pilihan dan keselamatan yang cukup untuk pembelian mereka. Sentiasa menjadi perhatian kepada label dan tarikh luput. Dan kira-kira masa meletakkan produk dalam troli / bakul, jangan lupa untuk memilih mereka yang sihat, anda boleh makan kemudian "tidak bersalah" di rumah!