Apa yang alergi mata dan bagaimana untuk mengelakkan ia - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

alahan okular ialah hipersensitiviti ditunjukkan oleh badan apabila ia datang ke dalam kenalan dengan hama, kulat, habuk, rambut dan debunga. Dengan gejala menyusahkan yang boleh menjejaskan aktiviti harian kanak-kanak dan orang dewasa, ini adalah tindak balas yang mencapai satu pertiga daripada penduduk, lebih atau kurang serius dan biasanya dikaitkan dengan alahan pernafasan seperti rinitis dan bronkitis.

Juga dipanggil konjunktivitis alahan, jenis alahan menyebabkan sengit gatal-gatal, kemerahan, berair, bengkak dan sensitif kepada cahaya; tidak patut dikelirukan dengan konjunktivitis virus, berjangkit.

Salah satu masalah utama mereka yang mengalami alahan mata ini, cuba untuk melegakan perasaan bahawa terdapat benda asing tidak menentang keinginan yang kuat menggaru mata, yang boleh menyerlahkan gambar kerana kewujudan mikrob di tangan mereka.

Tips untuk mengelakkan alahan mata

Menjaga alam sekitar sentiasa bebas daripada habuk, lapang, mengelakkan objek yang mengumpul habuk sebagai: langsir, permaidani, permaidani, haiwan disumbat, dan terutamanya untuk mengekalkan kebersihan bantal adalah inisiatif utama yang perlu diambil untuk kesejahteraan alahan, mengelakkan risiko krisis.

Kebersihan bantal adalah penjagaan utama yang perlu diambil kerana bantal, selain menjadi sentiasa berhubung dengan muka, selepas beberapa ketika, telah terkumpul di dalam serat kelembapan dalaman, lemak, mengelupas kulit, peluh, air liur, lelehan hidung , seborrhea, air mata dan tahi telinga, yang membuat kecekapan antimikrobial mereka tidak dijamin.

Untuk menjaga bantal dalam keadaan yang baik untuk alahan, anda perlu menyimpan ia lapang dan pengudaraan yang baik, dilindungi oleh sarung bantal dan sentiasa di bawah cahaya tidak langsung. Bantal basuh perlu dilakukan hanya jika ia boleh memastikan pengeringan yang lengkap. Berhati-hati, kerana beberapa bantal tidak boleh dibasuh, memerhatikan apa yang ditulis pada label.

Bagaimana untuk mencuci bantal

  • Letakkan bantal menegak, di dalam mesin. Cuba untuk tidak meletakkan lebih daripada dua;
  • Gunakan air sejuk;
  • Meletakkan mereka selama-lamanya kering dalam kedudukan mendatar dan tidak pernah di matahari;
  • Jangan sekali-kali gunakan pengering;
  • Jangan sekali-kali perah bantal mengeringkannya;
  • Jangan sekali-kali menggunakan pelembut fabrik;
  • Gunakan kitaran untuk pakaian halus;
  • Digunakan adalah sabun sebaik-baiknya cecair, bukannya serbuk, meninggalkan tiada sisa;
  • Mengulangi kitaran bilas dua kali untuk menghapuskan sepenuhnya sabun;
  • Ia adalah penting untuk membiarkan bantal untuk kering sepenuhnya.

"Berbeza dengan apa yang dianggap, tidak ditunjukkan untuk mendedahkan bantal di matahari, ia akan memanaskan persekitaran yang gelap dan lembap bagi gentian dalaman dan meningkatkan percambahan hama. Di samping itu, radiasi ultraungu mengoksidakan permukaan bahan bantal, meninggalkan ia kuning, "kata Renata Federighi, perunding tidur Duoflex.

Selepas dua tahun penggunaan, bantal mempunyai purata 25% daripada beratnya terdiri daripada hama hidup, hama mati, najis, cecair, serpihan dan kepala bakteria. Walaupun bantal sering dibersihkan dan mempunyai ini pelindung alahan perlu diganti.

Walaupun kesahihan bantal selama lima tahun digunakan, ia adalah disyorkan untuk membuat pertukaran dua tahun, kerana penggunaan dilanjutkan boleh menjadi sumber pencemaran oleh mikroorganisma.

Selain kebersihan, mereka yang mempunyai alahan mata tidak boleh-mengobati diri, atau penggunaan ubat titis mata sewenang-wenangnya.

Pastikan tangan anda bersih dan mengelakkan hubungan mata ini, gunakan sejuk memampatkan air yang ditapis (tidak sejuk), mengeluarkan dan membersihkan kanta lekap sebelum tidur, memakai cermin mata hitam di luar rumah dan mengelak daripada menggunakan solek adalah langkah-langkah yang baik semasa krisis.

Berjumpa dengan pakar mata adalah penting untuk diagnosis yang betul untuk mengelakkan kemalangan dan mengekalkan kesihatan mata.

Mereka yang mengalami alahan mata, apabila ia adalah percuma krisis boleh memakai solek, tetapi perlu melabur dalam asal baik kosmetik, menjaga untuk menyimpan sentiasa membersihkan berus dan berus yang bersentuhan dengan mata, bulu mata dan kening dan sentiasa keluarkan solek dan membasuh muka dan melembapkan kawasan di sekeliling mata sebelum tidur.