Trigliserida: Maklumat penting yang anda perlu tahu - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

Kebanyakan orang telah mendengar nama itu, tetapi tidak semua tahu apa yang ada dan apakah risiko yang boleh membawa kesihatan. Trigliserida (atau trigliserida) dihasilkan lipid diekstrak daripada hati atau yang kaya dengan karbohidrat makanan yang (roti, pasta, dan lain-lain). Mereka dikenali sebagai lemak, yang fungsi utamanya adalah untuk menyediakan tenaga untuk fungsi badan.

Sama seperti HDL Kolesterol dan LDL, trigliserida, apabila di peringkat diubah dalam darah boleh menyebabkan kerosakan kepada kesihatan.

Hypertriglyceridemia: Apa yang menyebabkan trigliserida tinggi?

"Apabila terdapat peningkatan dalam tahap darah trigliserida (melebihi 149mg / dl), kita mempunyai keadaan yang dikenali sebagai hypertriglyceridemia. Ia boleh menjadi keluarga atau dikaitkan dengan sindrom metabolik, obesiti, diabetes jenis 2 dan adalah satu faktor risiko untuk penyakit arteri koronari (penyempitan saluran darah kecil yang membekalkan darah dan oksigen ke jantung), "jelas Patricia Peschel Alves dan Silva, endocrinologist, ahli Persatuan Brazil Endocrinology and Metabolism. "Sebab-sebab Menengah trigliserida tinggi adalah hipotiroidisme, kehamilan, penyakit buah pinggang dan jangkitan HIV", menambah profesional.

Selain diet yang tidak seimbang dengan pengambilan berlebihan karbohidrat dan lemak, pengambilan alkohol, dan beberapa ubat seperti kortikosteroid, estrogen dan diuretik thiazide lisan boleh meningkatkan tahap, seperti yang dinyatakan oleh endocrinologist itu.

gejala

Biasanya, pesakit dengan hypertriglyceridemia tidak mempunyai gejala. Tetapi dalam beberapa kes, anda boleh melihat tanda-tanda keadaan ini. "Apabila paras trigliserida melebihi 500 mg / dl, terutamanya daripada 1000 mg / dl, terdapat peningkatan risiko untuk pembangunan pankreatitis dan, pada ketika ini, pesakit akan merasa sakit perut yang teruk, disertai dengan rasa mual dan pening," kata endocrinologist Patricia.

"The hypertriglyceridemia teruk (>1000mg / dl) boleh disertakan dengan xanthomas kulit (kehadiran bonjolan di bawah lemak kulit) luka kekuningan di bahagian belakang, toraks dan / atau hujung proksimal, yang disebabkan oleh pengumpulan lemak. melebihi paras 4000mg / dl boleh menyebabkan retinalis lipemia, yang merupakan pengumpulan lemak dalam saluran darah retina, dilihat melalui pemeriksaan fundus, "tambah doktor.

peperiksaan yang diwajibkan

tahap trigliserida ditemui melalui pemeriksaan darah tertentu yang ditetapkan oleh doktor. Jadi adalah amat penting untuk melakukan ini "check-up" secara tetap, mendapat juga perhatian kepada peningkatan yang mungkin dalam tahap kolesterol.

"Ia adalah disyorkan untuk menjalankan pemeriksaan lipid (trigliserida, kolesterol HDL, LDL dan jumlah) untuk lelaki lebih 35 dan wanita lebih 45 atau lebih awal, dalam kedua-duanya, jika faktor risiko penyakit kardiovaskular (sejarah keluarga, obesiti, kencing manis), "kata endocrinologist Patricia.

"Bagi orang-orang di bawah 35, tidak ada kata sepakat mengenai menjalankan pemeriksaan tanpa risiko penyakit jantung koronari. Walau bagaimanapun, dalam kes-kes sejarah keluarga penyakit jantung pramatang atau dyslipidemia (kehadiran paras yang tinggi atau tidak normal lipid dalam darah), termasuk kanak-kanak dan remaja, disyorkan peperiksaan, "tambah doktor, menyatakan bahawa pemeriksaan itu dilakukan oleh cara biasa mengumpul darah, dengan 10-12 jam berpuasa.

Ia adalah penting untuk ingat bahawa pesakit yang mengambil makanan yang tinggi lemak, minum arak malam sebelum peperiksaan, atau tidak menghormati puasa boleh mempunyai tahap yang tinggi trigliserida.

rawatan

Rawatan hypertriglyceridemia, terdiri daripada langkah-langkah pemakanan, merangsang aktiviti fizikal (sekurang-kurangnya 150 minit aktiviti aerobik setiap minggu), kehilangan berat badan dan penggunaan ubat-ubatan tertentu (fibrates, niasin dan omega 3).

"Langkah-langkah pemakanan amat penting dan terdiri daripada pengambilan menurun makanan yang kaya dengan kolesterol (mentega, susu, keju kuning, daging merah dan lain-lain), tepung putih, pasta, gula, soda, alkohol, dikaitkan dengan peningkatan penggunaan serat, buah-buahan dan sayur-sayuran, "kata endocrinologist.

"Dalam perokok dipandu berhenti merokok berisiko lebih tinggi jantung mereka yang hadir," mengimbas kembali Patricia.

Anda perlu mengelakkan!

Sebagai bingkai hypertriglyceridemia biasanya berkaitan dengan obesiti atau pengambilan kalori yang berlebihan, yang ideal adalah untuk mencegah dan sebelum apa-apa masalah kesihatan jenis ini, mengamalkan gaya hidup yang sihat yang termasuk pemakanan yang baik dan aktiviti fizikal. Satu lagi tip berharga adalah untuk memilih, jika boleh, untuk "karbohidrat yang baik", iaitu mereka yang tinggi dengan serat dan biasanya penuh.