10 tabiat makan yang mempercepatkan metabolisme - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

Anda mungkin tahu bahawa metabolisme anda mendapat lebih perlahan selama ini, yang nikmat berat badan sepanjang hayat. Beberapa faktor menyumbang kepada lemak menurun enjin pembakaran anda: tahap hormon, kehilangan otot dan tekanan hanyalah sebahagian daripada mereka. Walau bagaimanapun, kajian menunjukkan bahawa berat badan dalam usia pertengahan tidak dapat dielakkan dan dengan tabiat yang betul, anda boleh mengawal perubahan ini.

Langkah pertama adalah untuk menjaga makan dan mengekalkan tabiat yang sihat. Anda tidak perlu, sebagai contoh, untuk membuat anggaran kira-kira 400 kalori dalam hidangan utama. Jumlah ini akan cukup untuk membuat anda kenyang, dan jatuh, membantu anda menurunkan berat badan dengan mudah.

Ingin mendapatkan tips lebih untuk menjaga metabolisme anda revved? Semak item di bawah dan melihat bagaimana untuk menyesuaikan diet anda untuk membantu badan anda membakar lemak yang tidak diingini.

1. Makan cukup

Malah, anda perlu mengurangkan kalori untuk menurunkan berat badan, tetapi ia adalah penting untuk mengekalkan mengukur. Makan makanan yang "kurang" akan menjadi tamparan kepada metabolisme anda! Ini adalah kerana apabila anda makan kurang daripada yang diperlukan untuk fungsi-fungsi biologi asas mereka (kira-kira 1,200 kalori bagi kebanyakan wanita), badan mengetatkan brek pada metabolisme anda.

Selain itu, dia terus menggunakan otot untuk tenaga. Menurut pakar pemakanan Marina Donadi, yang ideal adalah untuk makan cukup untuk tidak berasa lapar. "Selain makanan utama, ia adalah menarik untuk makanan ringan di antara waktu makan, pertengahan pagi dan tengah hari. Makan setiap tiga atau empat jam akan memastikan ia bebas daripada kelaparan dan mengelakkan makan berlebihan, "nasihat pakar pemakanan.

2. Ambil Caffeine

Kafein adalah perangsang sistem saraf pusat dan boleh mempercepatkan metabolisme anda oleh 5-8%, yang bermakna pembakaran mengenai 90-170 kalori setiap hari. Sudah menjadi kajian Jepun menunjukkan bahawa secawan teh boleh mempercepatkan metabolisme anda sehingga 12%. Penyelidik percaya bahawa catechin, yang fitonutrien antioksidan, bertanggungjawab menggalakkan momentum ini.

3. Bet pada makanan keseluruhan

Jika anda ingin mempercepatkan metabolisme anda, meningkatkan pengambilan serat anda. Untuk ini, menukar roti dan pasta yang dibuat dengan tepung putih untuk pilihan keseluruhan dan mengambil lebih banyak sayur-sayuran dan buah-buahan. Kajian menunjukkan bahawa sesetengah serat boleh meningkatkan metabolisme anda sehingga 30%, dan kajian percaya bahawa wanita yang mengambil lebih banyak serat berat badan kurang dari masa ke masa.

4. Minum air sejuk

penyelidik Jerman mendapati bahawa minum enam cawan air sejuk sehari boleh meningkatkan metabolisme anda pada rehat, membelanjakan kira-kira 50 kalori lebih setiap hari - cukup untuk menghapuskan kira-kira 5 kg dalam setahun. Mereka percaya bahawa ini adalah kerana badan berfungsi untuk memanaskan air kepada suhu badan.

5. Lebih suka makanan organik

penyelidik Kanada percaya bahawa racun perosak dalam makanan boleh mengganggu proses pembakaran tenaga. Dan setiap kali apabila anda boleh, memilih makanan organik (sejak bukan organik cenderung untuk mengandungi racun perosak pada tahap yang lebih tinggi).

6. Jangan biarkan protein hilang

Memastikan bahawa terdapat sumber protein setiap kali waktu makan. Nutrien ini adalah penting untuk badan anda mengekalkan jisim otot. Kajian menunjukkan bahawa protein boleh meningkatkan pembakaran kalori sehingga 35%. The pemakanan Marina Donadi mencadangkan sumber protein yang baik untuk dimasukkan ke dalam makanan anda: telur, daging tanpa lemak (seperti ikan dan dada ayam), kacang, keju, susu atau yogurt tanpa lemak.

7. Jangan biarkan seterika hilang

Makanan yang kaya dengan zat besi adalah penting untuk mengangkut oksigen otot anda perlu untuk membakar lemak. Sehingga menopaus, wanita kehilangan besi setiap bulan kerana haid. Jika anda tidak menambah sumber-sumber mereka, anda menghadapi risiko mengurangkan penggunaan kuasa dan mengurangkan metabolisme. pakar pemakanan itu memberikan bayangan: makanan laut, daging tanpa lemak, kacang, bijirin diperkaya, dan bayam adalah sumber yang sangat baik besi.

8. Mata pada vitamin D

Vitamin D adalah penting untuk pemeliharaan tisu otot, membantu untuk mempercepatkan metabolisme. Tetapi satu kajian menunjukkan bahawa hanya 4% rakyat Amerika lebih 50 tahun mendapat cukup melalui diet mereka. Dan yang terbaik: Anda boleh mendapatkan vitamin D hanya dengan mengambil beberapa minit matahari setiap hari! sumber makanan yang baik vitamin ini ialah: salmon, tuna, udang, tauhu, bijirin dan telur.

9. Jangan keterlaluan alkohol

Apabila dimakan alkohol, anda membakar kurang lemak, kerana alkohol digunakan sebagai bahan api dan bukannya. Sungguh mengagumkan: dua martini boleh mengurangkan kapasiti pembakaran lemak badan anda sehingga 73%.

10. Makan tenusu

Kekurangan kalsium boleh melambatkan metabolisme. Tambahan pula, kajian menunjukkan bahawa pengambilan kalsium melalui makanan tenusu juga boleh mengurangkan penyerapan lemak makanan lain. sumber yang baik adalah susu dan yogurt tanpa lemak. Bertaruh!