Panas Jantung: Anda boleh mengelakkan ia? Tahu punca dan rawatannya - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

Adakah anda pernah merasa, sekurang-kurangnya sekali, banyak ketidakselesaan dan pembakaran yang seolah-olah bangkit dari perut ke tekak dia?! Dengan baik, maka anda telah mengalami dengan pedih ulu hati - nama yang terkenal akal, tetapi tidak ramai yang tahu, sebenarnya, apa yang ia mewakili.

Di bawah anda boleh melihat semua maklumat tentang pedih ulu hati, apakah sebab-sebab, rawatan serta maklumat penting tentang bagaimana untuk mengelakkan perasaan tidak selesa ini. Bernilai check-out!

Apa yang pedih ulu hati?

Alexandre Sakano, Gastroenterologi Maternity Hospital São Luiz Itaim, menjelaskan bahawa pedih ulu hati adalah rasa panas di dada dan abdomen di kawasan perut, yang memancarkan akhir tulang dada (pit yang dipanggil perut) ke pangkal leher, mencapai sehingga leher.

punca utama

Heartburn mengikut Sakano, secara umum, adalah disebabkan oleh refluks, yang akan kembali kandungan perut ke dalam esofagus menyebabkan makanan organ dari mulut ke perut.

gastroenterologi tersebut yang biasanya mempunyai otot yang menutup laluan dari esofagus ke perut dan menghalang refluks ini. "Dalam kes refluks, otot yang tidak lagi berkesan membenarkan kepulangan makanan perut ke dalam esofagus, menyebabkan pedih hulu hati," katanya.

Apabila untuk mendapatkan bantuan perubatan?

Menurut Sakano, pedih hulu hati kadang-kadang adalah perkara biasa. "Dan kita boleh mempunyai, selepas keterlaluan seperti makan makanan yang lebih 'berat', makanan berminyak, alkohol yang berlebihan dan lain-lain" katanya.

Tetapi apabila gejala mula menjadi perkara biasa, walaupun mengikut doktor, anda mungkin akan menghadapi seseorang pembawa refluks esophageal gastro. "Ia perlu, dalam kes ini, penilaian perubatan dan ujian diagnostik untuk menjelaskan punca-punca refluks," katanya.

Rawatan untuk pedih ulu hati

Panas Jantung: Anda boleh mengelakkan ia? Tahu punca dan rawatannya - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

Bagi kes-kes pedih ulu hati sekali-sekala, mengikut Sakano, ubat-ubatan biasa dijual tanpa preskripsi di farmasi, seperti antasid, boleh membantu.

Dalam kes penyakit refluks gastroesophageal, kini memerlukan penggunaan ubat-ubatan khusus untuk penyakit ini, yang perlu ditetapkan selepas penilaian perubatan, menjelaskan gastroenterologi Sakano. "Ubat-ubat ini boleh digunakan untuk tempoh yang singkat, diperhatikan sehingga simptom meningkatkan atau, dalam kes-kes yang lebih teruk, dikekalkan untuk tempoh yang lama," katanya.

Dalam beberapa kes, kata doktor, pembedahan untuk pembetulan refluks boleh dilakukan dengan keputusan yang cemerlang.

resipi buatan sendiri yang boleh membantu melegakan pedih ulu hati

Juga mengikut Sakano apabila pedih ulu hati adalah sekali-sekala, berkata rawatan rumah seperti susu minum dan jus beberapa jenis sayur-sayuran berakhir menjadi berkesan, bertindak sebagai anti-asid semulajadi. Lihat beberapa tips dalam hal ini. Perlu diingat:

 • Mint adalah sebuah kilang yang sangat penghadaman. Untuk mengelakkan pedih ulu hati, ia adalah bernilai untuk memasukkannya ke dalam diet harian. Satu tip adalah untuk mengambil 100 ml teh pudina (tanpa pemanis) dengan segera selepas makan untuk membantu penghadaman makanan.
 • Juga untuk membantu melegakan pedih ulu hati teh pudina adalah pilihan yang baik.
 • Untuk mengurangkan pedih ulu hati, anda boleh makan biskut dan garam air, yang akan menyerap asid perut, memudahkan pencernaan makanan.
 • Satu lagi cadangan adalah, bukan wafer, makan keping roti serbuk roti.
 • susu, yang merupakan bahan alkali dalam masa krisis minum, mempunyai kuasa untuk penampan asid dan meningkatkan pedih ulu hati.
 • pencampuran bermakna gelas air dengan bikarbonat sudu kalsium juga boleh membantu melegakan pedih ulu hati. Ini kerana ia adalah alkali dan meneutralkan asid hidroklorik lebihan perut.
 • Mengambil jus pir dibuat segar adalah baik "ubat rumah" terhadap pedih ulu hati. Ini kerana buah-buahan yang kaya dengan serat dan boleh mencairkan asid perut, melegakan ketidakselesaan.

Bagaimana untuk mengelakkan pedih ulu hati

Panas Jantung: Anda boleh mengelakkan ia? Tahu punca dan rawatannya - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

Untuk mengelakkan pedih ulu hati, Alexandre Sakano pas beberapa garis panduan:

 • yang ideal adalah untuk mengelakkan makanan yang sangat besar;
 • Elakkan makanan pencernaan perlahan;
 • Elakkan minum berlebihan.

Juga mengikut doktor, pada pesakit dengan penyakit refluks, anda memerlukan:

 • Tidak berbuat banyak makanan besar, lokasi strategik makan dalam jumlah yang kecil pada satu masa, beberapa kali sehari;
 • Elakkan makan dan kemudian berbohong kemudian;
 • Elakkan makanan yang berasid, pedas atau sangat pedas.

"Sesetengah makanan memburukkan lagi refluks untuk merehatkan otot yang menutup laluan dari esofagus ke perut, membuat laluan longgar, yang menjadi lebih teruk gejala. makanan ini, sebagai contoh, teh, kopi, minuman beralkohol, "kata Sakano.

Heartburn x x refluks gastrik

Yang benar adalah bahawa ramai orang telah merasakan pembakaran dalam perut suatu hari nanti. Walau bagaimanapun, tidak semua dapat mengenal pasti sebab untuk perasaan yang tidak selesa ini. Terdapat banyak kekeliruan, sebagai contoh, antara takrif apa yang pedih ulu hati, refluks dan gastritis. Jadi ia agak penting untuk mengetahui makna setiap perkataan.

Gastritis ditakrifkan sebagai keradangan akut atau kronik mukosa lapisan dinding dalaman perut. Kesakitan gastritis adalah terhad, bermula di kawasan epigastric, hanya di bawah tulang dada. Secara umum, aduan ini adalah sakit dalam perut, yang boleh datang atau tidak disertakan dengan pedih ulu hati.

pedih ulu hati, seperti yang telah disebutkan, merupakan gejala yang mungkin disebabkan oleh refluks. "Pesakit yang mengalami gejala pedih ulu hati dengan kekerapan sekurang-kurangnya 2 kali seminggu, yang berlangsung selama 4 hingga 8 minggu, boleh dianggap sebagai pembawa potensi penyakit refluks gastroesophageal," kata Sakani.

Sekarang anda mempunyai maklumat utama mengenainya dan tahu bahawa apabila gambar-gambar yang pedih ulu hati menjadi sangat biasa, ia adalah penting untuk berjumpa doktor yang akan melakukan penilaian penuh dan boleh menunjukkan rawatan yang terbaik untuk kes anda.