5 ikan dalam tin yang anda boleh makan - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

Ia tidak menjadi rahsia lagi bahawa penggunaan ikan mempunyai beberapa manfaat kesihatan. Mereka sudah sebahagian daripada kuasa kebanyakan orang, terutama mereka yang cuba untuk mengikuti diet rendah kalori atau hanya memilih untuk selalu memilih makanan yang kaya dengan nutrien.

Pamela Miguel, pakar pemakanan Pemakanan Clinic Fungsional São Paulo, menjelaskan bahawa ikan adalah sumber protein yang baik, rendah lemak berbanding daging merah lain dan lebih banyak lemak.

pakar pemakanan itu menambah bahawa mereka juga sumber vitamin dan mineral seperti kalsium, fosforus, magnesium, vitamin A, vitamin B dan vitamin D. "Semua ini menjadikan ia penting untuk berfungsi dengan baik dalam badan kita, untuk kesihatan tulang kita antara faedah lain, "katanya.

Kepentingan Omega 3

Tetapi tidak berhenti di situ! Selain mengandungi kandungan lemak yang lebih rendah, mata Pamela, ikan mengandungi Omega 3 (asid lemak). "Omega 3 penggunaan dikaitkan dengan beberapa manfaat kesihatan seperti pencegahan penyakit kardiovaskular dan neurodegenerative (Parkinson, Alzheimer), meningkatkan fungsi otak (memori, tumpuan) dan menguatkan sistem imun," kata pakar pemakanan.

"Beberapa kajian masih berkaitan penggunaan omega 3 untuk prestasi yang lebih baik insulin dalam sel-sel, membawa manfaat bagi orang-orang dengan rintangan insulin, pra-diabetes dan diabetes," tambah Pamela Miguel.

Menurut pakar pemakanan yang lebih kaya dalam omega 3 ikan salmon, sardin, tuna, herring dan ikan kembung. "Tetapi, walaupun kaya dengan bahan ini, di Brazil, sebahagian besar daripada ikan diternak dalam kurungan dan diberi makanan berasaskan jagung, yang mengurangkan kandungan Omega 3 dari makanan ini," jelas beliau.

Untuk semua manfaat yang boleh menawarkan ikan, penggunaan mereka ialah dua hingga tiga kali seminggu. "Bentuk penyediaan ikan juga perlu mendapat perhatian khas supaya nutrien dipelihara. Selalu lebih suka ikan bakar, bakar atau rebus, "kata pakar pemakanan Pamela.

Penjagaan dalam memilih ikan segar

Pamela Miguel menekankan keperluan untuk mengambil penjagaan dalam memilih ikan segar, memerhatikan berikut:

  • Mata: Sekiranya menjadi terang dan menonjol;
  • Gills: dengan warna merah atau merah jambu;
  • Scales: baik dipatuhi dan terang;
  • Bau: Ciri udara laut;
  • Kulit: Firma dan tiada bahan-bahan dengan tekstur melekit.

Satu lagi kebimbangan utama dengan kualiti ikan itu mengikut pakar pemakanan, adalah berkaitan dengan risiko pencemaran makanan oleh logam toksik seperti merkuri dan plumbum, yang menjejaskan fungsi yang sepatutnya badan - khususnya, sistem saraf. "Artikel mencadangkan bahawa kita harus lebih suka ikan dengan skala, kerana ini berfungsi sebagai halangan menghalang pencemaran itu," kata Pamela.

ikan dalam tin adalah pilihan yang sihat?

5 ikan dalam tin yang anda boleh makan - Wanita Tips

makanan ringan semula jadi adalah pilihan yang baik untuk memasukkan ikan dalam tin. Photo: Thinkstock

Ini adalah satu soalan yang sangat biasa, terutama di kalangan orang-orang yang mendakwa diri mereka tidak mempunyai masa untuk membeli dan menyediakan ikan segar kerap.

Pamela Miguel menunjukkan bahawa makanan segar dan "dalam hati" adalah sentiasa pilihan yang terbaik. Walau bagaimanapun, apabila tidak ada kemungkinan untuk membeli mereka pilihan dalam tin boleh digunakan.

"Ikan dalam tin menjalani proses pemanasan pada suhu yang tinggi, yang menjadikan sebahagian daripada nutrien dikekalkan, mengelakkan kerugian makanan yang berkhasiat besar. Di samping mengekalkan kualiti pemakanan, ikan dalam tin mempunyai hayat simpanan yang lebih besar, "jelas pakar pemakanan.

"Cenderahati ikan dalam tin dipelihara dalam minyak atau minyak zaitun, kerana produk-produk omega 3 kandungan dikekalkan. Ia juga penting untuk ambil perhatian kandungan natrium pada bungkusan produk, "tambah Pamela.

Di bawah, pakar pemakanan menyebutkan manfaat ikan utama yang terdapat dalam versi tin. Mereka berdiri sebagai pilihan yang sihat untuk mereka yang ingin menikmati faedah yang ditawarkan oleh ikan, tetapi tidak sentiasa mengambil mereka segar:

1. Tuna dalam tin

Ia adalah penting untuk ingat, pertama, bahawa produk dalam tin sentiasa kehilangan beberapa nilai pemakanan berbanding makanan segar. "Tetapi dalam tin tawaran manfaat dan kemudahan kepada mereka yang tidak boleh mengambil makanan dalam alam semula jadi," kata Pamela Miguel.

Ikan tuna ialah - sisi sardin - lebih digunakan dalam bentuk tin. "Ia mempunyai kandungan omega 3 sumber vitamin dan mineral seperti besi, magnesium, fosforus, selenium dan vitamin B. Semua ini menjadikan ia penting untuk kesihatan tulang, sistem imun dan sistem saraf. Selain menjadi sumber protein dengan lemak rendah, "jelas pakar pemakanan.

Juga mengikut Pamela, tuna boleh dimakan sebagai pengganti untuk daging di makan tengah hari dan makan malam makanan, selain daripada yang digunakan dalam sos pasta dan sandwic. "Tuna biasanya digunakan dalam penyediaan spread, tetapi pilihan yang baik adalah untuk menggantikan mayonis dengan tauhu pate dalam persediaan mereka," katanya.

Ia juga perlu mengambil kira jumlah natrium di dalam pembungkusan produk.

2. sardin dalam tin

Seperti dalam kes sebelum ini, sardin kehilangan beberapa nilai pemakanan apabila tin. Tetapi masih ia adalah pilihan makanan yang baik.

Pamela Miguel menjelaskan bahawa ikan sardin dalam tin membentangkan kelebihan kerana proses untuk pengetinan ikan melibatkan penggunaan haba, sardin tulang belakang - biasanya dikeluarkan dan dibuang dalam ikan segar - masak dalam tin, yang kemudiannya boleh digunakan. "Tulang belakang anda mengandungi kalsium, mineral penting untuk proses kesihatan tulang dan pengecutan otot dalam badan," katanya.

Ini jenis ikan juga kaya dengan omega 3 dan beberapa kajian menunjukkan bahawa sardin lemak membantu dalam mengurangkan proses radang, seperti sakit kepala. "Ia adalah satu sumber protein, kaya dengan vitamin B12 (penting untuk berfungsi dengan sel-sel saraf dan sistem saraf) dan mineral seperti fosforus, kalsium, kalium dan selenium besi, yang sangat penting untuk kesihatan tulang dan sistem imun, antara lain, "kata pakar pemakanan Pamela.

Sardin boleh digunakan sebagai pengganti untuk daging di makan tengah hari dan makan malam makanan selain yang disertai dengan sos tomato, sebagai pengisian untuk pai dan makanan lain.

3. Ketam tin

Menurut Pamela Miguel, daging ketam mempunyai sedikit lemak dan kalori. "Ia mengandungi tak tepu, lemak penting untuk kesihatan kardiovaskular dan omega 3. Antara vitamin dan mineral, daging ketam adalah sumber vitamin B (penting untuk proses penjanaan tenaga dalam badan) dan mineral seperti zink (penting untuk sistem imun), magnesium, kalium dan kalsium (penting untuk kesihatan tulang), dan selenium (antioksidan yang kuat), "kata pakar pemakanan.

ketam boleh dimakan sebagai pengganti untuk daging di makan tengah hari dan makan malam makan dengan salad, sos tomato segar, dan banyak lagi.

4. Salmon dalam tin

The pemakanan Pamela menjelaskan bahawa salmon yang kaya dengan omega 3, jadi ia menawarkan semua manfaat yang dinyatakan di atas, di samping mempunyai tindakan antioksidan, melindungi sel-sel kita daripada kerosakan akibat radikal bebas. "Ia merupakan sumber protein penghadaman yang baik, ia adalah penting untuk mengekalkan jisim otot dan sistem pertahanan badan. Salmon juga merupakan sumber selenium (antioksidan yang kuat), vitamin B kompleks (penting untuk proses penjanaan tenaga dalam badan), vitamin D, magnesium dan fosforus (penting untuk kesihatan tulang) ", acara kemuncak.

salmon boleh digunakan sebagai pengganti untuk daging di makan tengah hari dan makan malam makanan. Boleh menemani salad dan sandwic, dan banyak lagi.

5. ikan bilis dalam tin

Pamela Miguel menunjukkan bahawa, sebagai ikan kecil - seperti sardin - ikan cenderung kurang tercemar oleh logam berat - yang amat rendah.

"Ikan tersebut masih merupakan sumber protein, vitamin A (penting untuk mata yang sihat dan kulit), vitamin E (antioksidan yang kuat), vitamin D (penting untuk kesihatan tulang), dan mineral seperti kalsium dan selenium," jelas pakar pemakanan.

ikan yang boleh dimakan sebagai pengganti untuk daging di makan tengah hari dan makan malam makanan. Ia boleh digunakan dalam salad, lempeng, antara makanan lain.

The pemakanan Pamela Miguel menguatkan lagi bahawa dalam hal semua produk yang disenaraikan, makanan yang kehilangan beberapa nilai pemakanan dalam versi tin. Selain itu, dalam semua daripada mereka yang perlu dipatuhi, pada bungkusan, jumlah natrium mengelakkan nilai yang tinggi.

Dengan semua faedah bahawa ikan menyediakan kesihatan, anda tidak sepatutnya membiarkan mereka keluar dari diet anda! Cuba seboleh mungkin, memilih ikan segar, tetapi apabila "masa yang lebih pendek," ingat bahawa ikan dalam tin dan juga pilihan yang baik!