21 makanan yang sihat bagi wanita - wanita Tips

Photo: Thinkstock

Adakah anda tahu bahawa terdapat banyak makanan yang selain daripada enak, mempunyai kuasa untuk mencegah penyakit dan penuaan foto, membantu dalam penurunan berat badan dan juga memastikan lebih banyak kecantikan kepada perempuan itu?

Ia kelihatan terlalu baik untuk menjadi kenyataan dan anda mungkin akan diminta jika, sebenarnya, mempunyai akses kepada semua makanan ini! senarai, bersyukur, adalah luas, tetapi di bawah anda boleh melihat beberapa daripada mereka, dan jika anda tidak mempunyai tabiat memakan mereka, anda boleh memasukkan mereka mulai hari ini dalam diet anda:

1. Cinnamon: mengurangkan kehendak gula-gula, gejala kebanyakan wanita, terutama di PMS (sindrom pra-haid). "Ia masih sekutu sangat baik dalam mengurangkan lemak badan dan selulit, sebagai anti-radang," kata Jackeline Taglieta, pakar pemakanan dari Universiti São Paulo (USP), ijazah lanjutan dalam Pemakanan Klinikal Fungsian.

2. Minyak kelapa: "Membantu mengurangkan lemak visceral, adalah antikulat (menghalang kandidiasis) dan mempunyai faedah yang baik dalam meningkatkan profil kolesterol - berhati-hati penting terutama di peringkat menopaus jika pihak perempuan adalah lebih mudah terdedah kepada penyakit kardiovaskular," jelas pakar pemakanan Jackeline.

3. kacang: minyak, kaya dengan magnesium dan vitamin B6. "Mereka yang besar untuk peningkatan gejala emosi (kemurungan dan keresahan) bersama-sama dalam fasa pra-haid. Dan kacang Brazil khususnya adalah sumber besar selenium, mineral antioksidan yang membantu mencegah penuaan pra-matang kulit, "kata pakar pemakanan yang.

4. kacang: kumpulan minyak, kaya dengan magnesium dan vitamin B6. Mereka juga hebat untuk peningkatan gejala emosi biasa dalam fasa pra-haid.

5. Almonds: kumpulan minyak, kaya dengan magnesium dan vitamin B6 dan mempunyai manfaat yang sama dinyatakan di atas.

6. Macadamia: biji minyak yang kaya dengan magnesium dan vitamin B, mempunyai manfaat yang sama kacang dan badam.

7. Cranberry: "Buah merah Sangat antioksidan dan membantu mencegah jangkitan saluran kencing," kata pakar pemakanan yang Jackeline.

8. Oatmeal: "Ia merupakan sumber silikon, mineral yang mengambil bahagian dalam pembentukan kolagen, meningkatkan penampilan selulit dan mengekalkan keanjalan kulit. Dan mengandungi betaglucans, gentian yang memberi manfaat kepada kesihatan usus dan kolesterol kawalan, "jelas pakar pemakanan.

9. Brokoli: Ia kaya dengan zat besi. "Perlu diingat bahawa wanita kehilangan banyak zat besi semasa haid. Ia juga mempunyai kalsium, yang penting untuk tulang, kuku dan pengecutan otot. Di samping itu, mempamerkan jumlah yang baik daripada serat dan magnesium, "kata Jackeline Taglieta.

21 makanan yang sihat bagi wanita - wanita Tips

Menambah sayur-sayuran salad untuk diet yang lebih sihat. Photo: Thinkstock

10. endive: brokoli, sebahagian daripada sayur-sayuran hijau gelap kaya dengan zat besi dan kalsium dan mempunyai jumlah hujan yang serat dan magnesium.

11. Kubis: sebahagian daripada sayur-sayuran hijau gelap dan menawarkan semua faedah yang disenaraikan di atas.

12. Sprout Brussels: juga sebahagian daripada sayur-sayuran hijau gelap dan menawarkan semua faedah yang disenaraikan di atas.

13. Rocket: sebahagian daripada sayur-sayuran hijau gelap dan menawarkan manfaat yang sama seperti brokoli, endive, antara lain.

14. Bayam: sebahagian daripada sayur-sayuran hijau gelap dan menawarkan semua faedah yang disenaraikan di atas.

15. Selada air: juga sebahagian daripada sayur-sayuran hijau gelap dan menawarkan semua faedah yang disenaraikan di atas.

16. telur: "Adakah makanan yang kaya dengan vitamin E, yang menghalang photoaging kulit, biotin dan vitamin A, kedua-dua vitamin kecantikan dipertimbangkan. Ia juga merupakan sumber protein, penting untuk otot, imuniti dan kesihatan kuku dan rambut. Mengandungi sejumlah kolesterol, yang penting untuk sintesis hormon seks, serta besi, "kata Jackeline Taglieta.

17. Sardine: "Adakah sumber vitamin D dan kalsium (penting untuk mencegah osteoporosis), koenzim Q10 (juga menghalang penuaan pramatang kulit) dan omega 3 (mengurangkan obesiti visceral dan cardioprotective)," kata pakar pemakanan yang.

18. Sesame: "Sumber Benih lignans, fitoestrogen yang meningkatkan rasa panas (hot flashes) menopause dan mencegah sesetengah jenis kanser payudara, rahim dan ovari," kata Jackeline.

19. Flaxseed: serta lignan bijan adalah, bahawa fitoestrogen meningkatkan rasa panas menopaus dan mencegah sesetengah jenis kanser payudara, rahim dan ovari.

20. Chia serta bijan dan flaxseed, adalah benih, sumber lignans, fitoestrogen yang meningkatkan rasa panas (hot flashes) menopause dan mencegah sesetengah jenis kanser payudara, rahim dan ovari.

21. Air: tidak boleh ketinggalan kuasa mana-mana wanita, kata pakar pemakanan Jackeline Taglieta. "Ia adalah penting untuk menjaga kulit terhidrat, untuk membuat tubuh membakar lemak cekap berlaku dan keseluruhan proses pemakanan dan detoksifikasi badan," jelas.

Sekarang anda tahu semua faedah makanan ini, anda mempunyai alasan yang baik untuk memasukkan mereka dalam diet anda sekerap yang mungkin! Dan jangan lupa bahawa air minuman juga penting untuk memastikan lebih banyak keindahan dan kesihatan.