40 makanan yang sihat untuk menurunkan berat badan - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

Diet yang pelbagai selalu pilihan yang terbaik apabila matlamat anda adalah untuk menurunkan sihat berat badan. Barulah badan mendapat semua nutrien yang diperlukan untuk berfungsi dengan baik dan masih membakar lemak yang berlebihan.

Selain membantu anda menurunkan berat badan, makanan yang sihat menyediakan beberapa faedah lain kepada badan.

makanan ini adalah sumber penting vitamin dan mineral penting, membantu untuk menurunkan kolesterol, mencegah penyakit jantung, menyediakan lebih banyak ada, dan jatuh, dan meninggalkan kulit rambut lebih cantik.

Jika niat anda adalah untuk menurunkan berat badan dan menjalani kehidupan yang lebih sihat, semak di bawah 40 makanan yang tidak boleh ketinggalan dalam senarai membeli-belah anda dan tahu faedah masing-masing.

Ingat: pemakanan yang baik bermakna lebih banyak kecantikan, kesihatan dan kesejahteraan!

 1. susu skim - mempunyai kurang lemak dan gula daripada penuh, dan ia adalah sumber protein, kalsium, fosforus dan vitamin B.
 2. keju putih - seperti kampung dan ricotta, kurang lemak dan tinggi kandungan fosforus, selenium, kalsium dan protein.
 3. yogurt - mereka adalah lazat dan sihat. tanpa lemak yang mempunyai lemak rendah, protein yang tinggi dan kaya dengan kalsium.
 4. pisang - mempunyai lemak yang rendah dan kolesterol, dan dipenuhi dengan vitamin dan serat.
 5. oren - mempunyai kalori rendah, bebas lemak dan kaya dengan vitamin C dan kalium.
 6. epal - mempunyai kandungan natrium yang rendah dan tidak mempunyai lemak. Mereka adalah pilihan makanan ringan yang besar, sihat dan mudah dibawa.
 7. strawberi - yang lazat, kalori yang sangat rendah dan tinggi dalam vitamin, kalium dan serat.
 8. tembikai - ia adalah besar bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan kerana ia rendah lemak dan natrium, merendahkan kolesterol dan kaya dengan vitamin.
 9. jambu batu - ia kaya dengan serat, tembaga dan kalium. Ia mempunyai lebih banyak lemak dan kalori, tetapi ia adalah bom vitamin C.
 10. tembikai - ia membantu mengekalkan badan terhidrat dan menyediakan vitamin A dan C.
 11. brokoli - serta lazat, kaya dengan vitamin dan serat.
 12. lobak merah - adalah makanan yang enak kerana ia mempunyai sedikit kalori dan lemak, membantu menurunkan paras kolesterol dan kaya dengan vitamin, zat besi dan serat.
 13. kekacang - miskin dalam natrium dan lemak tepu, kaya dengan tembaga, serat dan protein dan yang besar untuk mengekalkan kolesterol yang rendah.
 14. bayam - adalah sumber zat besi, dan juga sangat kaya dengan vitamin, kalsium dan tembaga. Walau bagaimanapun, ia mempunyai natrium yang cukup.
 15. labu - mempunyai gula yang rendah dan banyak vitamin.
 16. ubi keledek - mempunyai sedikit natrium, ia adalah vitamin A pam, serat tinggi dan mempunyai hampir tiada lemak dan kolesterol.
 17. tomato - yang lazat, sangat serba boleh dalam penyediaan dan kaya dengan vitamin dan serat.
 18. kacang hitam - kaya dengan protein dan zat besi, dan tidak mempunyai sebarang lemak, kolesterol dan gula.
 19. bawang - ia mempunyai banyak vitamin dan serat, bebas lemak dan kolesterol dan mempunyai jumlah yang rendah natrium dan gula.
 20. alpukat - walaupun tinggi kalori, mempunyai lemak yang baik. Ia kaya dengan serat, protein, kalium dan boleh menjadi alternatif terbaik untuk mayonis dalam sandwic (disediakan seperti guacamole).
 21. kubis - ia kaya dengan vitamin dan omega-3 dan membantu mengurangkan kolesterol.
 22. saderi - anda mempunyai sedikit kalori dan merupakan sumber yang baik vitamin dan kalsium.
 23. kubis - ia mempunyai banyak vitamin dan serat, dan juga sumber mineral seperti kalsium, fosforus dan sulfur. Ia juga mempunyai ciri-ciri anti-radang dan antioksidan.
 24. alga - seperti yang terdapat dalam sushi, membantu anda mengurangkan berat badan dan membersihkan badan. Mereka tidak mempunyai kolesterol kaya dengan vitamin, zat besi dan kalsium.
 25. roti gandum - ia mempunyai banyak serat dan membolehkan anda sentiasa segah untuk lebih lama, kerana ia adalah karbohidrat kompleks dan mengambil masa lebih lama untuk dicerna. Ingat untuk memeriksa pada label, jika tepung adalah bahan utama.
 26. beras perang - ia adalah lebih sihat, kerana proses untuk nasi putih melakukan vitamin, mangan, fosforus dan besi bijirin ini.
 27. barli - adalah sumber terbaik serat, selenium, fosforus, tembaga, mangan, dan boleh membantu orang-orang dengan diabetes jenis 2.
 28. quinoa - ia kaya dengan protein, serat, besi dan kalsium. Sangat sihat, ia adalah alternatif yang hebat untuk nasi pada waktu makan.
 29. daging cincang - ia adalah sumber protein, zink, besi, selenium dan vitamin, tetapi juga boleh mempunyai terlalu banyak lemak. Apabila membeli, memilih daging tanpa lemak.
 30. tanpa kulit dada ayam - ia adalah sihat dan hebat dengan sayur-sayuran panggang.
 31. cutlets ayam belanda - mereka yang besar untuk makan dibakar. Mereka adalah rendah lemak, tinggi protein, zat besi, zink, fosforus, kalium dan vitamin B.
 32. potongan daging babi - adalah lebih sihat daripada daging merah. Kebanyakan lemak adalah tak tepu, yang membantu mengurangkan kolesterol dan risiko penyakit jantung.
 33. langsing dipasang - seperti dada ayam belanda dan ham, mereka sangat praktikal untuk menambah sandwic semula jadi. Mencari pilihan dengan natrium rendah dan lemak.
 34. tuna dalam tin (dalam air) - sumber omega-3 asid lemak, meningkatkan kolesterol baik, mengurangkan tekanan darah dan mengurangkan risiko penyakit jantung.
 35. salmon - ia kaya dengan omega-3, vitamin, magnesium dan protein. Satu pilihan yang sihat dan berkhasiat.
 36. cahaya popcorn - dan sebaik-baiknya tiada garam kaya dengan protein dan serat dan sumber yang baik daripada bijirin penuh, yang membantu untuk mengurangkan risiko penyakit jantung dan kencing manis.
 37. biji minyak - seperti kacang tanah, cashews, walnut dan badam, ia kaya dengan kalori tetapi juga dengan nutrien. Mereka mempunyai lemak yang baik, magnesium, tembaga, protein, serat dan fitokimia antioksidan. Rahsianya ialah untuk mengambil secara sederhana.
 38. benih - seperti labu, bijan dan bunga matahari, mereka adalah seperti berkhasiat seperti buah berangan. sumber protein, mineral, zink dan lain-lain nutrien, mereka menjaga hati yang sihat dan badan yang bebas daripada penyakit.
 39. buah-buahan kering - adalah serba boleh dan praktikal untuk menjalankan. Makan sebagai snek, menambah bijirin, salad atau beras untuk membuat pahit manis.
 40. coklat bijirin - boleh menjadi makanan yang baik, tetapi anda perlu berhati-hati. Sebaik-baiknya, pilih 4g lebih serat, kurang daripada 150 kalori dan kurang daripada 6 g gula.