Kesedaran: tahu faedah teknik yang melegakan kebimbangan

Photo: Kaboompics

Anda sentiasa berjalan dari satu pihak kepada yang lain, mati letih dan pada akhir hari, tidak boleh tidur kerana anda bimbang tentang masalah-masalah yang akan menghadapi esok?

Atau, adakah anda berasa cemas dan tertekan dengan kerja, hubungan, keluarga dan diri sendiri, supaya cabaran kehidupan berakhir sehingga kelihatan lebih besar?

Anda perlu tahu bahawa anda tidak keseorangan dalam hal ini, kerana tekanan jahat sebenar generasi kita. Dan ia tidak boleh berbeza: kita setiap hari lebih bayaran untuk produktiviti, kita rasa bersalah kerana terpaksa meninggalkan keluarga di latar belakang dan sering mendapati diri kita dalam hubungan yang tidak memenuhi jangkaan kami.

Di tengah-tengah kegawatan ini, kita mesti menggunakan beberapa amalan untuk melegakan tekanan dan kebimbangan, sebelum kita dimarahi sekali dan akhirnya jatuh sakit. Jika anda memerlukan bantuan untuk menghadapi kehidupan dengan cara yang lebih ringan, tip hari ini adalah untuk mengetahui teknik Kesedaran itu.

Apa yang Kesedaran?

Kesedaran: tahu faedah teknik yang melegakan kebimbangan

Photo: iStock

Walaupun ia menjadi lebih popular sekarang, Kesedaran berasal dari falsafah Buddha, yang telah wujud selama beribu tahun, dan menjadi lebih terkenal di sini pada pertengahan 1970-an.

Juga membaca: 10 penenang semulajadi yang membantu kebimbangan merawat, insomnia dan kemurungan

perkataan Kesedaran datang dari bahasa Inggeris dan bermaksud "fikiran pengisian," dan itulah yang teknik ini bertujuan untuk: mengisi fikiran anda dengan kesedaran apa yang berlaku, apa yang anda lakukan dan di mana anda berada.

Ia juga mungkin kelihatan remeh, jika tidak kerana hakikat bahawa apabila kita keluar daripada badan kita dan apa yang berlaku di sekeliling kita, minda kita segera pergi ke dalam kitaran pemikiran keterlaluan tentang apa jua masalah yang kita ada. Dan, sudah tentu, meninggalkan kita cemas.

Jadi Kesedaran adalah keupayaan kita untuk menjadi benar-benar masa ini, sedar di mana kita berada dan apa yang kita lakukan, tanpa reaksi diburukkan lagi dan tanpa membiarkan kita akhbar untuk apa yang berlaku. Masalahnya ialah bahawa, sebanyak keupayaan ini adalah semula jadi, kadang-kadang kita perlu melatih beliau untuk itu yang nyata.

Jika anda perasan beberapa persamaan antara Kesedaran dan amalan Zen seperti meditasi dan yoga, tahu bahawa anda adalah betul-betul betul, kerana ia adalah salah satu falsafah yang membimbing pencarian diri dalaman kita.

Ia memerlukan iman untuk mengamalkan?

Kesedaran: tahu faedah teknik yang melegakan kebimbangan

Photo: iStock

Kesedaran adalah sama sekali tidak berkaitan dengan mana-mana agama atau kepercayaan. Dengan cara yang sama, tidak ada yang mistik atau kabur teknik ini, dan ia juga disokong oleh bukti saintifik. Oleh itu, tidak ada keperluan untuk anda untuk mempunyai beberapa jenis iman mendapat manfaat daripada Kesedaran.

Baca juga: Kebimbangan: Berapa banyak boleh diterima?

Walaupun bernilai menyebut bahawa, menurut artikel yang disiarkan tahun ini, teknik-teknik meditasi yang lebih memberi manfaat kepada wanita berbanding lelaki - satu lagi sebab untuk mengambil peluang pada amalan ini.

Kebaikan Kesedaran

Kesedaran: tahu faedah teknik yang melegakan kebimbangan

Photo: iStock

Salah satu kesan positif bahawa amalan ubat ini membawa kepada kehidupan kita adalah untuk belajar bagaimana untuk hadir "badan dan jiwa" pada setiap masa. Dengan ini, kami dapat menggunakan masa kita, menggalakkan produktiviti kami.

Satu lagi faedah kami telah mendapat dari amalan ini adalah untuk belajar untuk bekerja setiap masa dengan cara yang positif, walaupun beralih aktiviti yang paling rutin dalam proses terapeutik.

Berfikir tentang apabila anda mandi: anda hanya boleh mencurahkan air sabun dalam badan atau, berikutan Kesedaran, anda boleh memberi tumpuan kepada suhu air yang jatuh pada kulit anda, sabun minyak wangi, pada sentuhan setiap titisan yang jatuh dari bilik mandi dalam tekstur span, kelembutan dalam tuala ... ini boleh digunakan untuk apa-apa aktiviti kehidupan harian, sentiasa mencari sensasi kesejahteraan.

Akhir sekali, manfaat utama teknik ini adalah untuk membantu kami mengawal perhatian, membolehkan ada juga peraturan emosi. Melalui pengetahuan diri, kita lebih memahami mengapa kita bertindak balas dengan cara yang tertentu sebelum acara, dan ia membantu mengambil barang-barang di yang timbul dalam kehidupan kita tanpa bicara begitu banyak dan dengan pemahaman bahawa pengalaman adalah sebahagian daripada perjalanan hidup.

Juga membaca: Bagaimana meditasi boleh membantu kerjaya anda

Bagaimana pula cuba beberapa teknik ini?

Kesedaran: tahu faedah teknik yang melegakan kebimbangan

Photo: iStock

Jika anda ingin tahu mengenai amalan ini dan bersedia untuk cuba untuk melihat bagaimana anda rasa, langkah pertama adalah untuk mencari kedudukan yang sesuai untuk meditasi - selepas semua, ini adalah pekerjaan yang melibatkan bukan sahaja minda tetapi juga badan kita.

Untuk melakukan ini, duduk di kerusi, bangku atau sofa yang menawarkan sokongan untuk belakang anda. Beri perhatian kepada kaki anda: jika anda sedang duduk di kusyen, menyeberangi mereka di hadapan; jika anda berada di kerusi, cuba untuk menjaga kaki anda menyentuh tanah.

Luruskan belakang anda, tetapi tanpa terlalu banyak kuasa - anda perlu berasa selesa - dan biarkan dagu dan matanya jika mereka menunjukkan ke bawah sedikit. Dari saat itu, menumpukan perhatian kepada pernafasan anda, memberi perhatian kepada sensasi menghirup dan bernafas keluar.

Tidak dapat tidak, fikiran anda akan beralih tumpuan pernafasan anda dan mula untuk dijelajahi. Apabila anda sedar bahawa satu-satunya semula tumpuan kepada pernafasan anda. Untuk pemula, ia adalah disyorkan untuk kekal dalam aktiviti ini selama 5 hingga 10 minit.

Ingat untuk menjadi lembut dengan diri sendiri dan dengan minda anda: tidak memukul diri jika anda hilang dalam pemikiran dan jangan taksub dengan kandungan mereka. Ia adalah perkara biasa untuk kehilangan fokus, maka terimalah hakikat ini dan meneruskan penumpuan. Lebih banyak anda amalan, lebih banyak kemahiran Kesedaran anda akan berkembang.

Juga membaca: Yoga: amalan yang menghubungkan manfaat kepada minda, badan dan semangat