Photo: Thinkstock

Photo: Thinkstock

Apabila ia datang vaksin, ibu bapa tidak keberatan untuk mengambil anak-anak mereka ke jawatan kesihatan. Tetapi bukan sahaja kanak-kanak yang harus dengan hari carterinha. Dalam masa untuk menjaga kesihatan mereka, ramai orang dewasa tidak memberi kepentingan kerana kempen vaksinasi.

Pada setiap peringkat kehidupan kita kita tertakluk kepada virus dan bakteria yang menyebabkan penyakit dan jangkitan yang badan tidak bersedia untuk berperang. Jadi, terdapat beberapa vaksin yang perlu dibuat atau berulang-ulang sepanjang hayat. bertemu dengan beberapa vaksin yang setiap orang dewasa perlu mengambil.

MMR - campak, beguk dan rubella

Disebabkan oleh virus, campak Ia dicirikan oleh bintik-bintik merah pada badan. Walaupun sedikit diperhatikan di kalangan orang dewasa, orang dewasa perlu diberi imunisasi untuk melindungi kanak-kanak yang hidup bersama mereka, kerana bentuk jangkitan penyakit ini berlaku melalui saluran pernafasan.

yang beguk juga mempunyai penghantaran melalui saluran pernafasan dan dikenali untuk meninggalkan leher bengkak. Pada orang dewasa, selalunya lebih teruk daripada kanak-kanak, boleh menyebabkan meningitis, ensefalitis, pekak, radang buah zakar atau ovari, dan jarang dalam pankreas.

sudah rubella, Ia dicirikan oleh peningkatan nod di leher dan merah bintik pada kulit. bahaya yang lebih besar untuk wanita hamil, kerana virus ini boleh membawa kepada sindrom rubella kongenital, yang mengurangkan pembentukan bayi dalam trimester pertama kehamilan. Sindrom ini menyebabkan pekak, kecacatan jantung, katarak dan perkembangan lambat.

Apabila anda mengambil?

dewasa perlu mengambil tri-virus vaksin jika anda tidak menerima disyorkan dua dos yang sebagai kanak-kanak dan jika anda lahir selepas tahun 1960. Kementerian Kesihatan percaya bahawa orang-orang yang lahir sebelum tarikh itu mempunyai penyakit-penyakit ini dan imunisasi, atau telah diberi vaksin sebelum ini.

Wanita yang ingin mempunyai anak-anak belum imunisasi atau tidak pernah mempunyai rubella harus disuntik satu bulan sebelum hamil.

Double jenis dewasa (dT) - difteria dan tetanus

yang difteria Ia adalah disebabkan oleh bakteria yang memberi kesan kepada sistem pernafasan, menyebabkan demam dan sakit kepala. Dalam kes-kes yang teruk, ia boleh berkembang menjadi radang jantung. Ia menguncup hubungan dengan rembesan daripada orang yang dijangkiti.

Salah satu bentuk yang paling biasa jangkitan tetanus terluka kaki dengan kuku berkarat. toksin bakteria yang menyebabkan penyakit ini memberi kesan kepada otot dan membawa kepada kekejangan. Otot pernafasan adalah salah satu yang paling komited dan jika penyakit ini tidak dirawat dengan segera, penglibatan diafragma (otot bertanggungjawab untuk banyak pernafasan) boleh membawa kepada kegagalan pernafasan yang dalam beberapa kes membawa maut.

Apabila anda mengambil?

Bahagian pertama suntikan untuk difteria dan tetanus Ia dibuat dalam tiga dos dengan jarak dua. Secara umumnya, ketiga-tiga dos yang diambil kanak-kanak. Kemudian, tetulang perlu dilakukan setiap sepuluh tahun.

Hepatitis B

yang hepatitis B Ianya disampaikan oleh darah dan biasanya tidak mempunyai gejala. Sesetengah pesakit tidak menyedari mereka mempunyai penyakit itu dan menyembuhkannya secara semula jadi, manakala yang lain, penyakit ini boleh menjadi kronik dan menyebabkan kerosakan hati yang boleh maju ke sirosis.

Apabila anda mengambil?

Sehingga 24 tahun, ia boleh diambil dalam penjagaan kesihatan. Orang-orang yang mempunyai hubungan dengan darah, seperti profesional kesihatan, perawat kaki, rawatan kuku, artis tatu dan api, atau mempunyai hubungan intim dengan pesakit kesihatan adalah sebahagian daripada kumpulan berisiko dan juga boleh mengambil percuma. Selain daripada itu, mana-mana orang dewasa yang belum menerima tiga dos yang diperlukan untuk memastikan imunisasi boleh mendapatkan klinik swasta untuk mengambil vaksin hepatitis B.

demam kuning

Penyakit ini disebarkan oleh nyamuk dan gejala-gejala utama adalah demam, sakit kepala, menggigil, loya, muntah, sakit badan, penyakit kuning (kulit kuning dan mata) dan pendarahan. Jika tidak dirawat, demam kuning Ia boleh membawa kepada kematian.

Apabila anda mengambil?

Sebagai penyakit serius, semua orang yang tinggal di kawasan berisiko perlu mengambil vaksin demam kuning setiap sepuluh tahun. Yang dijadual untuk perjalanan kawasan-kawasan ini juga perlu disuntik sekurang-kurangnya sepuluh hari sebelum.

kawasan berisiko di Brazil adalah kawasan luar bandar di Utara dan di Midwest negara dan beberapa majlis perbandaran di negeri Maranhão, Piauí, Bahia, Minas Gerais, São Paulo, Paraná, Santa Catarina dan Rio Grande do Sul.

HPV

yang vaksin HPV melindungi daripada virus papilloma manusia, dihantar oleh hubungan seks tanpa perlindungan yang menjangkiti lelaki dan wanita dan di dunia yang aktif secara seksual dan mengurangkan risiko wanita mendapat kanser serviks.

virus ini boleh kekal lama dalam badan tanpa manifesting sendiri, walaupun ia boleh dihantar, dan untuk mengambil tindakan dalam keadaan tekanan, apabila pertahanan badan digegarkan atau semasa mengandung.

Apabila anda mengambil?

wanita itu perlu mengambil masa tiga dos vaksin untuk imunisasi (kedua selepas dua bulan yang pertama dan enam bulan ketiga selepas kedua), dan ideal adalah untuk digunakan sebelum bermulanya aktiviti seksual.

Oleh kerana terdapat beberapa jenis HPV, wanita dan lelaki yang mempunyai hubungan dengan virus itu boleh menerima dos untuk melindungi daripada jangkitan baru.