5 alasan yang baik untuk mengambil mentega - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

tidak dapat dinafikan: mentega mempunyai kuasa untuk mengubah mana-mana hidangan mudah ke dalam hidangan lebih lazat! Tetapi hakikatnya adalah bahawa kebanyakan orang mengelakkan mengambilnya dengan telah mendengar tentang bahaya yang boleh menawarkan kesihatan - atau hanya untuk telah telah mendengar jadi ia tidak dianggap sebagai makanan kesihatan.

Beberapa tahun yang lalu mentega dilihat sebagai penjahat besar, bukan sahaja bagi mereka yang mengikuti diet penurunan berat badan, tetapi juga untuk sesiapa sahaja yang mengambil berat tentang kesihatan mereka dan bertujuan untuk mengambil setiap hari, hanya dianggap makanan yang sihat.

Tetapi reputasi buruk ini, sebenarnya, adalah wajar?

Alfredo Cury, Body endocrinologist Spa Posse, menjelaskan bahawa ada kajian yang menceritakan masalah obesiti mentega dan penyakit jantung. "Tetapi sudah tentu, kita sebagai pakar, kita tahu bahawa masalah ini berlaku jika ia diambil secara berlebihan, kerana ia mempunyai tahap kolesterol yang tinggi dan lemak tepu," katanya.

Sebaliknya, pada masa ini, beberapa kajian telah menunjukkan mentega itu, jika diambil dengan betul, boleh membawa beberapa manfaat kesihatan, seperti yang anda lihat di bawah:

sebab-sebab yang baik untuk mengambil mentega (secara sederhana)

1. kaya dengan asid laurik; yang, menurut Alfredo Cury, membantu melindungi daripada jangkitan kulat.

2. Ia kaya dengan vitamin A: yang, menurut doktor, ia membuatkan makanan yang baik untuk tontonan.

3. Ia kaya dengan Vitamin K2: Cury mengikut endocrinologist, vitamin ini memainkan peranan yang penting terhadap penyakit sendi seperti osteoporosis dan artritis.

4. Ia antioksidan: fungsi ini jenis makanan adalah untuk memerangi radikal bebas yang dipanggil - yang memberikan kesan negatif terhadap badan - oleh itu membantu mencegah penyakit dan melawan penuaan pra-matang.

5. Mengandungi "lemak tepu yang sihat": dengan ini, menurut Cury endocrinologist, badan mengiktiraf lemak mentega sebagai semula jadi dan boleh memetabolismekan ia.

Mentega marjerin X

5 alasan yang baik untuk mengambil mentega - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

Ia adalah sangat biasa yang timbul soalan: yang mana satu dua pilihan adalah yang terbaik untuk kesihatan anda? Jawapannya menjana kontroversi.

Ambil perhatian bahawa rentak mentega dan krim susu sehingga ia menjadi emulsi berkrim. Di dalam produk ini, kolesterol yang utama dan lemak tepu, biasa dalam makanan haiwan. Marjerin, seterusnya, diperolehi melalui penghidrogenan minyak sayuran dan mengandungi lemak trans (buatan dihasilkan untuk mengekalkan ia untuk lebih lama dan meninggalkan beliau dengan konsisten yang baik).

Marcela Frias Dicorp pakar pemakanan klinikal, menjelaskan bahawa marjerin adalah sumber utama asid lemak trans (TFA) berbanding mentega. "The AGT terbentuk semasa proses penghidrogenan minyak sayuran dan peningkatan plasma jenis kolesterol LDL (lipoprotein ketumpatan rendah)," katanya.

Juga mengikut profesional, mentega, tidak seperti marjerin rendah di AGT, bagaimanapun, kaya dengan asid lemak tepu (4), yang lipid haiwan. Tetapi pada pendapat Marcela pakar pemakanan, pilihan yang terbaik masih marjerin.

Walau bagaimanapun, adalah diperhatikan bahawa tiada seorang pun daripada mereka yang akan diambil secara berlebihan.

Marcela Frias menjelaskan bahawa jika seseorang memilih untuk mentega, ini boleh dimakan dalam jumlah yang kecil sehari, tidak lebih daripada 40 gram. "Ia boleh digunakan dalam roti, sebagai kaedah perasa sesetengah makanan, antara cara-cara lain," katanya.

pakar pemakanan itu menambah bahawa satu sudu mentega (10g) mempunyai 72 kalori lebih kurang.

Pengambilan marjerin, menurut Marcela Frias juga perlu dibuat dalam jumlah yang kecil sehari - tidak lebih daripada 50 gram. "Ia juga boleh digunakan dalam roti, kek, kuih-muih dan juga beberapa hidangan yang enak," katanya.

pakar pemakanan itu menjelaskan bahawa satu sudu (10g) mentega mempunyai kira-kira 70 kalori.

Jadi jika, selepas membaca isu ini timbul lagi keraguan "mentega atau marjerin?", Ingat bahawa walaupun kajian dapat menentukan apa adalah pilihan terbaik. Dan walaupun beberapa kajian telah menunjukkan sebab-sebab yang baik untuk mengambil mentega, penggunaan berlebihan tidak apa-apa yang positif. Penjagaan yang sama juga dengan mereka yang lebih suka marjerin: penggunaannya perlu sangat sederhana. hujung, dalam kedua-dua kes, adalah semata-mata: menikmati dalam kesederhanaan!