Saya terlupa untuk mengambil kontraseptif, sekarang apa? - Tips Wanita

Salah satu soalan yang paling kerap daripada wanita mengenai penggunaan pil adalah mengenai apa yang perlu dilakukan jika anda terlupa untuk mengambil kontraseptif. Bagi memastikan keberkesanan kaedah, cadangan utama adalah untuk mengambil pil pada masa yang sama setiap hari.

Fikir dengan teliti sebelum membuat keputusan jadual untuk mengambil pil, mempertimbangkan rutin anda dan memilih masa apabila anda tahu anda akan sentiasa boleh didapati. Tidak lupa, tip adalah untuk mengambil makan tengah hari, selepas bangun dari tidur atau sebelum tidur, sebagai contoh.

Dari masa ke masa, mengambil kontraseptif dengan betul akan menjadi kebiasaan dalam kehidupan mereka sehari-hari. Namun, ia boleh berlaku dalam masa mengambil pil boleh berakhir perbelanjaan mencecah kesilapan yang tidak disengajakan.

Apa yang perlu dilakukan?

Jika ini berlaku, tidak perlu berputus asa. Secara umum, garis panduan mengenai apa yang perlu dilakukan dalam kes lupa pil adalah:

Jika anda terlupa untuk mengambil pil: Ambil pil yang terlupa dengan serta-merta, jadi ingat dan seterusnya pada masa yang biasa dan terus dengan pek seperti biasa. Jika pil hari diingati pada masa akan datang yang akan diambil, ia boleh diambil kedua-duanya pada masa yang sama.

Jika anda terlupa pil, ia tidak perlu untuk menggunakan kontraseptif tambahan, seperti pil kecemasan atau pada hari berikutnya, sebagai contoh.

Jika anda terlupa untuk mengambil dua atau lebih pil: Jika anda terlupa selama dua hari, yang ideal adalah untuk mengambil dua tablet untuk dua hari. Kemudian menyimpan satu tablet sehari. Jika anda kehabisan mengambil lebih daripada tiga hari, ia adalah yang terbaik untuk tidak meneruskan penggunaan, tunggu untuk tempoh yang akan datang dan hanya kemudian mula pek baru.

Dalam mana-mana kes, ia adalah sangat penting untuk menggunakan kaedah yang saling melengkapi, seperti kondom, untuk mencegah kehamilan.