Photo: Getty Images

Photo: Getty Images

Malangnya tiada siapa yang bebas daripada mempunyai sakit belakang. Mereka boleh memberi kesan kepada rakyat semua peringkat umur dan berlaku atas sebab-sebab yang berbeza. Punca-punca utama ialah: postur yang lemah, obesiti, kurangnya aktiviti fizikal, merokok dan tekanan.

Yang mengalami masalah ini tidak perlu teragak-agak untuk mendapatkan rawatan perubatan untuk merawat masalah ini dengan cara yang terbaik mungkin. Biasanya beberapa jenis aktiviti fizikal ditunjukkan dan boleh membantu mengelakkan sakit pada setiap hari.

Apa yang tidak ramai tahu bahawa terdapat juga beberapa bahan-bahan dalam makanan dan makanan tambahan yang boleh mengurangkan keradangan dan melegakan kesakitan.

Perlu diperhatikan, bagaimanapun, bahawa mereka menawarkan hasil yang terbaik apabila digunakan dalam kombinasi dengan diet yang sihat, senaman dan "kawalan" tekanan.

8 pilihan untuk melegakan kesakitan

Photo: Getty Images

Photo: Getty Images

Liliane Oppermann, nutróloga perubatan, bercakap tentang bahan-bahan yang boleh membantu melegakan sakit belakang.

1. Glucosamine dan kondroitin

Liliane menjelaskan bahawa glukosamin dan kondroitin adalah bahan penting untuk daya hidup tisu ini penghubung dalam sendi.

Tidak ada kata sepakat mengenai keberkesanan glukosamina dan kondroitin makanan tambahan untuk orang yang mengalami sakit belakang, tetapi dalam beberapa kes mereka boleh menjadi alternatif.

"Bahan-bahan ini tidak selalu melegakan sakit belakang kerana sakit boleh menjadi asal-usul otot atau postur, atau menyebabkan pembedahan menyelesaikan, sebagai contoh, beberapa jenis herniations cakera," kata nutróloga perubatan. "Tetapi sebagai prophylaxis (mengukur untuk mencegah atau mengurangkan masalah atau penyakit tertentu) memang boleh membantu," tambah beliau.

2. Vitamin D

Liliane menjelaskan bahawa Vitamin D adalah penting untuk perolehan tulang. "Untuk itu untuk menjadi berguna, ia adalah pendedahan cahaya matahari perlu bagi vitamin D, yang diperolehi daripada makanan seperti minyak dan ikan, bertukar menjadi vitamin D3 - aktif" katanya.

"Jika tidak ada pendedahan, suplemen perlu dipertimbangkan," tambah nutróloga.

3. Berkuku syaitan

tumbuhan anti-radang perubatan, Berkuku syaitan biasanya ditemui dalam bentuk kapsul atau tablet.

"Oleh kerana ini mengandungi herba anti-radang aktif jika sakit belakang adalah mudah kerana ia boleh melembutkan up," kata Liliane.

"Tetapi ia mesti diberi oleh doktor supaya anda boleh menghindari sebab-sebab yang memerlukan ubat allopathic atau makanan tambahan seperti fisioterapi atau akupunktur," tambah nutróloga doktor.

4. Omega 3

Liliane menjelaskan bahawa punca sakit dibetulkan pada dasarnya, sebagai contoh, dengan RPG petunjuk untuk masalah postur, tambahan dengan omega 3 boleh menunjukkan peranan yang baik sokongan.

"Omega 3 terdapat dalam flaks, chia, salmon, sardin dan ikan yang lain" tambah nutróloga.

5. Curcumin

Liliane menunjukkan bahawa, dengan ciri-ciri anti-radang, curcumin boleh membuktikan bermanfaat dalam melegakan sakit belakang. "Perlu dinyatakan sebagai tambahan atau sebagai burung dan perasa ikan pada hari masakan," katanya.

6. Cidreira dan Adas

Liliane menjelaskan bahawa jika sakit itu yang berkaitan dengan ketegangan, teh menenangkan seperti lemon dan Adas boleh mengurangkan masalah ini.

7. Capsaicin

Satu kajian yang diterbitkan pada tahun 2011 dalam Journal of Pain Penyelidikan, menjelaskan bahawa antara 1500 orang dengan sakit kronik, capsaicin mempunyai kesan melegakan kesakitan di 38 peratus daripada peserta.

Liliane menjelaskan bahawa capsaicin adalah termogenik aktif yang terdapat dalam lada. "Oleh kerana ia meningkatkan metabolisme dalam orang bimbang ini boleh membawa kepada lebih voltan, menyebabkan lebih kesakitan. Jadi faedah anda dalam kes ini adalah relatif, "katanya.

Doktor menambah bahawa sering sakit yang berlebihan disebabkan oleh berat orang itu. "Sebagai diet rendah kalori dengan menggalakkan aktiviti fizikal untuk pembetulan tulen masalah itu tidak diperlukan," katanya.

8. Vitamin B

Alexandre Fogaça Cristante, pakar bedah ortopedik di Institut Ortopedik dan Traumatologi, Hospital das Clinicas, Fakulti Perubatan, USP, pakar bedah tulang belakang Vertebrae Clinic, Profesor Madya di USP dan profesor Profesor penuh, Jabatan Ortopedik dan Traumatologi, HC-FMUSP, menunjukkan bahawa kuasa adalah penting dalam kesihatan tulang belakang dengan mengambil kira untuk mengelakkan berat badan berlebihan - yang boleh membebankan sendi tulang belakang dan cakera dan menyediakan memakai pramatang struktur ini.

"Dalam beberapa kes mampatan saraf dalam pesakit merasa kesemutan, kebas dan disentri, sebatian B vitamin boleh membantu melegakan gejala-gejala ini. Mereka bertindak dengan meningkatkan pengaliran elektrik dalam saraf ini dimampatkan "katanya.

Ambil perhatian bahawa mana-mana jenis makanan tambahan hanya perlu digunakan dengan nasihat perubatan.

Di mana untuk mencari suplemen ini

Dalam galeri anda boleh melihat di mana untuk mencari suplemen ini / bahan-bahan yang boleh membantu melegakan sakit belakang. Ingat bahawa mereka hanya perlu digunakan dengan nasihat perubatan menanggung kesan buah yang baik.

Superflex-3 (glucosamine, chondroitin dan MSM) untuk $ 85,35 di Biovea

Superflex-3 (glucosamine, chondroitin dan MSM) untuk $ 85,35 di Biovea

Vitamin D kapsul untuk R $ 9,95 dalam excercises

Vitamin D kapsul untuk R $ 9,95 dalam excercises

kapsul Berkuku syaitan untuk $ 31.17 dalam excercises

kapsul Berkuku syaitan untuk $ 31.17 dalam excercises

Omega 3 untuk $ 47,90 di Natue

Omega 3 untuk $ 47,90 di Natue

kapsul Curcumin untuk $ 246 di MD Tambahan

kapsul Curcumin untuk $ 246 di MD Tambahan

Cidreira teh oleh R $ 2,40 dalam Natue

Cidreira teh oleh R $ 2,40 dalam Natue

Anise teh oleh R $ 8.50 dalam Natue

Anise teh oleh R $ 8.50 dalam Natue

Omega 3 untuk $ 9.99 dalam excercises

Omega 3 untuk $ 9.99 dalam excercises

Bagaimana untuk mengelakkan sakit belakang

Di bawah anda boleh melihat beberapa tips mudah untuk membantu anda mengelakkan sakit belakang:

 • Sentiasa prihatin kepada postur anda. Pastikan bahu lurus, dada ke hadapan, berat diedarkan di kedua-dua kaki.
 • Jadikan aktiviti fizikal dengan tidak memberi kesan, untuk menguatkan otot perut dan paraspinal, dan meregangkan urat keting, belakang paha.
 • Elakkan membawa beban yang tidak perlu dan berat badan yang tidak perlu untuk lajur.
 • Menjaga berat badan yang betul untuk ketinggian / umur anda.
 • Elakkan tidur di atas perut anda kerana anda boleh bengkok leher dan memaksa belakang anda yang lebih rendah.
 • Dapatkan dalam tabiat regangan pada siang hari, sebagai contoh, "menghulurkan" untuk bangun.
 • Cuba untuk duduk di atas kerusi dan sofa dengan belakang lurus dan tegas.
 • Pada masa memandu, menjaga kaki anda jarak yang selesa daripada pedal tanpa kekerasan. perjalanan yang panjang, mengambil rehat untuk berehat.
 • Jika anda bekerja untuk masa yang lama duduk, berjalan sekali-sekala.
 • Bekerja hanya dengan berjalan kaki, melakukan beberapa sela masa untuk duduk dan berehat sedikit.
 • Cuba untuk mengelakkan keadaan-tekanan tinggi yang paling.

Akhir sekali, ingatlah: merawat sakit akut dengan nasihat perubatan, supaya ia tidak bertukar menjadi kesakitan kronik. Dan sentiasa mengelakkan diri-ubat.