Photo: Getty Images

Photo: Getty Images

Tali pinggang selepas kelahiran adalah salah satu perkara yang biasanya terdapat di dalam senarai barangan yang wanita itu mengambil ibu. Fungsi tali pinggang ini adalah untuk memberi lebih keselesaan dalam pemulihan selepas bersalin. "Ia membantu dalam mengurangkan bengkak dan memberi keselesaan dan keselamatan untuk wanita, terutamanya dalam kes-kes selepas cesarean, meninggalkan mereka lebih selesa untuk berjalan dan melakukan aktiviti harian yang lain," jelas ahli fisioterapi Mayra Padua Gatti.

Penggunaan band ini walaupun manfaat, bagaimanapun, tidak wajib untuk kesihatan dan harus menjadi pilihan setiap wanita dengan nasihat perubatan, menganalisis kebaikan dan keburukan. "Terdapat kontroversi mengenai penggunaannya, sesetengah doktor melarang, kerana mereka percaya bahawa tali berakhir bermain peranan otot, mencegah yang sama untuk kembali ke keadaan normal," kata pakar fisioterapi itu.

Antara faedah kepada penggunaan tali pinggang selepas bersalin, sesetengah orang mungkin mengatakan bahawa penggunaan membantu pulangan badan ke keadaan normal, kerana ia memampatkan perut. Walau bagaimanapun, mitos adalah, tali pinggang tidak membantu atau mempercepatkan proses. fisioterapi yang menyatakan: "Penggunaan tali pinggang tidak perut lagi menjadi seperti sebelum ini, proses ini adalah semula jadi dan fisiologi setiap organisma."

Mengapa menggunakan atau tidak menggunakan selepas bersalin girdle?

Seperti yang dinyatakan, penggunaan tali pinggang selepas bersalin tidak diperlukan untuk kesihatan dan mempunyai kelebihan dan kekurangan. Untuk membuat pilihan di antara menggunakan atau tidak tali pinggang, anda perlu, bersama-sama dengan bantuan dan bimbingan, menganalisis perkara yang baik dan buruk item ini. Semak senarai kebaikan dan keburukan selepas bersalin ikat pinggang:

pro:

 • Keselamatan yang lebih kepada melaksanakan tugas-tugas setiap hari, terutamanya selepas cesarean;
 • Ia menyokong untuk pastikan bahagian belakang anda lurus;
 • Membantu emosi, seperti yang anda boleh berasa lebih selamat untuk mendapatkan sekitar dan melaksanakan tugas-tugas lain semasa selepas bersalin;
 • Ia memberikan kesan pengurangan seketika abdomen.

Cons:

 • strapping terlalu ketat boleh membawa masalah peredaran;
 • Tidak membantu membawa perut kembali normal dan beberapa profesional percaya bahawa untuk melakukan kesan yang sebaliknya;
 • Boleh menghalang Caesarean penyembuhan, kerana ia menghalang pengudaraan bilik;

Bagaimana dan bila untuk menggunakan tali pinggang

Tali pinggang selepas bersalin boleh digunakan serta-merta selepas penghantaran semula jadi atau cesarean. yang ideal adalah untuk digunakan sepanjang hari dan malam, walaupun tidur. Tempoh penggunaan boleh terdiri daripada sekurang-kurangnya 1 bulan selepas bersalin dan paling banyak tiga bulan.

Juga membaca: 10 badan wanita selepas kehamilan untuk anda untuk melihat, kagumi dan hormati

Ia adalah penting untuk ingat, bagaimanapun, bahawa cara dan masa bahawa setiap wanita akan menggunakan tali pinggang mungkin berbeza-beza mengikut setiap kes dan nasihat perubatan diperlukan. Masa penggunaan sehari juga mungkin berbeza, sesetengah wanita mungkin berasa sangat tidak selesa apabila menggunakan tali untuk tidur, sebagai contoh.

di mana untuk mencari

selepas bersalin tali untuk R $ 62.50 dalam Lingerie.com.br

selepas bersalin tali untuk R $ 62.50 dalam Lingerie.com.br

Apabila memikirkan tentang membeli pendakap anda selepas kelahiran adalah penting untuk mengetahui apa model yang terbaik untuk anda dan saiz. Tali model ideal untuk anda adalah salah satu yang memberi keselesaan, keselamatan dan banyak lagi untuk memenuhi keperluan anda. Bagi mereka yang mempunyai paha tebal, kaki dengan tali pinggang mungkin lebih menarik, bagaimanapun, jika cuaca terlalu panas, model ini boleh menyebabkan menyusahkan.

Kita perlu berfikir terutamanya dalam pembolehubah: keselesaan, praktikal dan terutamanya Biotip. Model dengan bukaan tali pinggang rapat, sebagai contoh, boleh membawa keselesaan. Bagi saiz, ia adalah sesuai untuk ambil perhatian ukuran yang anda dan semak dengan langkah yang diberikan oleh tanda, kerana ia boleh berbeza-beza dalam setiap.

Sentiasa ingat bahawa band selepas bersalin tidak perlu bersusah payah, sehingga menekan mana-mana bahagian badan, kerana fungsi utamanya adalah untuk membawa lebih banyak kemudahan-kemudahan untuk beberapa masalah selepas bersalin. Ia juga penting bahawa tali pinggang meliputi seluruh abdomen.

Untuk membeli selepas bersalin tali anda, anda boleh membeli di laman web. Berikut adalah beberapa kedai online yang mempunyai item ini:

Juga membaca: 10 filem-filem yang menggambarkan emosi keibuan

 • lingerie.com.br
 • Mall of Mengandung
 • Yoga Online
 • Cintas Pusat

Pemendapan terhadap penggunaan tali pinggang

Jika anda masih ragu-ragu tentang penggunaan tali pinggang, ia adalah penting untuk mendengar nasihat perubatan tanpa ragu-ragu. Sesetengah akaun mereka yang mengalami penggunaan atau tidak, juga boleh membantu anda menjawab soalan. Semak laporan mengenai penggunaan selepas bersalin ikat pinggang:

tali pinggang selepas bersalin digunakan 40 hari selepas seksyen cesarean. Doktor saya masa yang menyatakan bahawa penggunaan yang akan menjadi penting untuk memberi lebih keselamatan pada usul. Saya cadangkan menggunakan tidak lama lagi selepas meninggalkan bersalin kerana ia menyediakan keselamatan tertentu terutamanya bagi mereka yang melakukan seksyen cesarean kerana potongan dan perut mendapatkan bengkak. Penggunaan tali sedikit melembutkan kesakitan dan ketidakselesaan. (Maria Simoni)

Untuk membuat keputusan sama ada untuk menggunakan atau tidak selepas bersalin ikat pinggang adalah menarik untuk mempunyai pendapat perubatan, bercakap dengan ibu-ibu lain dan juga mengkaji kebaikan dan keburukan. Ingat bahawa penggunaan item ini tidak diperlukan untuk kesihatan, jadi keputusan akhir sentiasa terletak pada kehendak dan keperluan mereka.