Ujian Linguinha: Memahami kepentingan peperiksaan - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

Dari separuh kedua 2014, mula berkuat kuasa Undang-Undang 13,002 yang memperuntukkan kesedaran wajib Linguinha Test di semua hospital dan wad bersalin pada kanak-kanak dilahirkan di kemudahannya. Undang-undang memerlukan institusi kesihatan awam dan swasta bersedia untuk menawarkan peperiksaan sehingga enam bulan dari sekarang.

ujian mandatori adalah kontroversi di kalangan pakar-pakar. Sesetengah doktor mempertimbangkan undang-undang dibesar-besarkan dan ujian tidak cekap. Dr. Manoel Antonio da Silva Ribeiro, ahli Jawatankuasa Neonatology daripada Pediatric Society RS, menunjukkan bahawa peperiksaan adalah ujian tanpa nilai saintifik terbukti dan yang tidak disyorkan oleh Persatuan Brazil of Pediatrics dan badan-badan antarabangsa pediatrik atau lain-lain .

"Andaian bahawa beliau akan mengesan 'Pelat' masalah sama sekali kontroversi, kerana ia tidak adalah ujian disahkan untuk diagnosis seperti itu," tambah beliau.

Dia juga mengatakan bahawa pakar kanak-kanak yang biasa melaksanakan pemeriksaan lingual frenulum dan lidah mobiliti sejak lahir, semasa penilaian suapan bersama-sama selepas bersalin hospital dan perundingan penjagaan kanak-kanak seterusnya.

Sudah Persatuan Brazil Ucapan menyokong kepentingan melengkapkan ujian itu secepat mungkin supaya masalah dikesan yang boleh menyebabkan kekurangan dalam ucapan dan fungsi bahasa lain. A diagnosis lewat boleh menghalang atau menghalang percubaan pembetulan masa depan.

Walaupun kontroversi, undang-undang itu diluluskan dan peperiksaan tersebut akan menjadi mandatori tidak lama lagi. Memahami maka bagaimana ia dilakukan.

Ujian Linguinha: Memahami kepentingan peperiksaan - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

Apa yang?

The Linguinha ujian ini bertujuan untuk mengesan ciri pada lidah dan frenulum bahasa yang boleh membuat penyusuan sukar dan membawa kepada masalah dengan pertuturan, mengunyah dan menghisap. Masalah utama yang dihadapi dipanggil "Pelat" dan kesukaran dalam penyusuan susu ibu.

Menurut diagnosis itu boleh dijangka memerlukan pembedahan frenulum (membran yang menghubungkan lidah dengan bahagian bawah mulut) untuk mengelakkan komplikasi selanjutnya.

Bilakah ia boleh dilakukan?

Ujian ini boleh dilakukan pada kelahiran atau di wad bersalin, dan perlu dilakukan sehingga bulan keenam kehidupan bayi. peperiksaan tersebut akan menjadi wajib dari tarikh undang-undang itu mula berkuat kuasa dan akan ditawarkan di semua wad bersalin dan hospital.

Bagaimana peperiksaan?

Ujian ini berjanji untuk menjadi cepat dan tidak menyakitkan. Doktor akan mengangkat lidah bayi dan memeriksa frenulum yang bahasa, dan beberapa ciri-ciri bahasa. Ia juga diperhatikan pergerakan lidah semasa menangis.

Ia akan dilihat bagaimana sedutan, pernafasan dan denyutan jantung semasa menyusu. Masalah dalam cara bayi menghisap susu boleh membuat anda letih dengan lebih cepat, penyusu tanpa berpuas hati.

Pembedahan pembetulan yang dilakukan?

Jika ada ubah bentuk ditemui, kanak-kanak mungkin perlu melalui pembedahan pembetulan frenulum yang singkat, frenectomy atau "cop". Prosedur ini adalah mudah dan ia adalah potongan kecil di tapak.

Menurut Persatuan Brazil terapi pertuturan, pembaikan pembedahan perlu dilakukan awal untuk ia berlaku dengan betul. prosedur lewat tidak dapat menyelesaikan masalah dalam pertuturan dan tidak cekap untuk menyusukan masalah, sebagai contoh.

Apa yang pakar perlu mengambil peperiksaan?

peperiksaan perlu dilakukan oleh pakar audiologi yang sehingga bulan keenam kehidupan bayi. Pakar kanak-kanak dan profesional kesihatan lain yang terlatih juga akan dapat menyedarinya, kerana ujian adalah agak mudah.