6 manfaat makan avokado semasa mengandung

Photo: iStock

Mengekalkan diet yang seimbang semasa mengandung adalah penting untuk memastikan kesihatan ibu dan bayi.

Walaupun sesetengah makanan harus dielakkan, untuk tidak melakukan dengan baik, yang lain adalah lebih sesuai. Satu adalah alpukat, kaya dengan lemak yang baik seperti Omega 3, 6 dan 9, dan mempunyai beberapa faedah lain.

Menurut nutróloga Cristiane Braga Kanashiro, Clinical Oleh kerana, buah-buahan yang boleh dimakan tulen atau digunakan dalam penyediaan makanan yang tidak manis atau manis seperti ais krim dan vitamin.

Ia juga menyatakan bahawa sebagai tambahan kepada manfaat tertentu alpukat untuk wanita hamil, terdapat juga beberapa manfaat umum. Jadi sesiapa sahaja boleh menggunakannya. Berikut adalah beberapa:

1. Meningkatkan penghadaman

6 manfaat makan avokado semasa mengandung

Photo: iStock

nutróloga menjelaskan bahawa yang kaya dengan serat, terutamanya pektin, Peralatan alpukat dalam berfungsinya transit gastrousus dan mengelakkan sembelit. "Jika usus tidak berfungsi dengan baik, wanita hamil mempunyai peningkatan risiko buasir," katanya.

Juga membaca: ibu Makanan semasa menyusu

2. Memastikan kenyang

6 manfaat makan avokado semasa mengandung

Photo: iStock

Faktor ini menjadikannya sesuai untuk memintas dibesar-besarkan kelaparan, untuk dengan meningkatkan rasa kenyang, membuat anda makan kurang. "Progesterone meningkatkan rasa lapar, menyebabkan sering hamil makan lebih daripada yang sepatutnya. Walau bagaimanapun, peningkatan berat badan berlebihan semasa mengandung boleh membawa kepada masalah untuk bayi berisiko untuk diabetes semasa hamil. Supaya keseimbangan ini semasa makan adalah penting, "katanya.

3. mengurangkan kolesterol tidak baik

6 manfaat makan avokado semasa mengandung

Photo: iStock

Kaya dengan lemak 'baik' seperti omega 3, 6 dan 9 dan asid oleik, alpukat merendahkan LDL. "The kolesterol LDL adalah lemak yang tidak baik yang disimpan di dalam arteri dan boleh membentuk plak. Begitu juga dalam kepekatan yang rendah adalah baik untuk melindungi jantung dan saluran, "kata nutróloga.

4. Meningkatkan imuniti

6 manfaat makan avokado semasa mengandung

Photo: iStock

"Buah-buahan mempunyai vitamin B, terutama B6, dan vitamin E dan C. Mereka semua memihak kepada peningkatan imuniti," jelas profesional.

5. Tinggalkan bayi lebih pintar

6 manfaat makan avokado semasa mengandung

Photo: iStock

Pengambilan jenis omega lemak oleh ibu semasa mengandung meningkatkan fungsi kognitif bayi, yang boleh menjana bayi yang lebih bijak. "Ada kajian terkini menunjukkan peningkatan IQ bayi yang dikaitkan dengan pengambilan ibu omega ini" kata Cristiane.

6. Membantu anda tidur dengan lebih baik

6 manfaat makan avokado semasa mengandung

Photo: iStock

Ia adalah spekulasi bahawa makan alpukat sebelum tidur merangsang pengeluaran melatonin, tetapi masih tiada bukti saintifik. "Tidur yang baik adalah penting kerana semasa tidur beberapa hormon yang dihasilkan, serta pemulihan otak," jelas beliau.

Baca juga: Bagaimana untuk mendapatkan tidur malam yang baik semasa mengandung

nutróloga itu berkata avokado boleh digunakan dalam apa-apa bentuk dan pada bila-bila masa. "Sebahagian kecil sebelum tidur menggalakkan sintesis hormon dan juga" katanya.

Tetapi di sebalik semua manfaat ini, pengguna tidak boleh dibesar-besarkan. Syor harian maksimum adalah 100 gram, kerana, kerana jumlah yang besar lemak terdapat risiko berat badan badan.