Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Det er trolig ingen overdrivelse å si at hver kvinne har gått gjennom en situasjon der noen, vanligvis en mann, og oftere den romantiske partner (det være seg mann, kjæreste eller noe mindre alvorlig) spørsmål ektheten av en kvinnes følelse av sinne, frustrasjon eller tristhet om noe menneskeskapt.

Disse spørsmålene går gjennom krav hysteri, sier at kvinnen blir "dramatisk", er hun "gal", er det ingen grunn til å gjøre det, og at kvinnen er "defensive" og følg retning av avhør kvinnen selv minnet (når mannen insisterer på at sa noe til kvinnen husker klart hva som ikke ble sagt).

Denne type mannlig atferd har et navn og - pass opp! - Det er ekstremt skadelig for kvinnen. han kaller Gaslighting på grunn av et filmen med samme navn.

Den gaslighting kan være kvalifisert som vold kontroll / begrensning eller også som psykologisk / verbal vold. I forhold til disse typer vold, undersøkelsen brasilianske kvinner i det offentlige rom og private, holdt i 2010, stiftelsen Perseu Abramo i samarbeid med SESC, avslørte alarmerende data: 24% av kvinnene i undersøkelsen rapporterte å ha opplevd noen form for vold i form kontroll / begrensning, og 23% gikk psykologisk / verbal vold.

Disse tallene kan ikke være helt nøyaktig, siden noen kvinner ikke har mot til å anta at de har lidd vold. Og i tilfelle av gaslighting, kan det bli enda verre, for sine subtile egenskaper som vises fortløpende.

Les også: 10-setninger for deg å føle deg godt om deg selv

Luciana Kotaka, psykolog og coaching livskvalitet for Curitiba, forklarer at gaslighting er en atferd som har som mål å bringe den andre personen til å tro at du er gal, "at deres oppfatning av et faktum er feil, du vet ikke på hva er sett, og som kan være psykotiske pasienten. I en mer kortfattet måte er å fremme skylden på partneren, som fører henne til å tenke at du ikke har noen forestilling om virkeligheten, til situasjoner hvor personen visste noen fakta eller vitne skjedde ikke, de er hallusinasjoner av hans sinn, belying sine minner. Hev tvil, å bagatellisere din oppfatning av virkeligheten. "

Selv om det er mest rettet mot kvinner av sine partnere, advarer psykologen at "dette kan også skje i andre former for relasjoner, for eksempel foreldre og barn, og selv på arbeidsplassen."

I denne type forhold, har en tendens overgriperen til å forvrenge, utelate eller oppfinne informasjon, forårsaker offeret til å tvile på hans minne og sunn fornuft. Det kan også riste offeret kjente mennesker, overbevise dem om at det er den beste tingen å gjøre, eller at de som ble fjernet var dårlige mennesker.

Kjenner tegn til å identifisere gaslighting

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Det er noen atferd som, når en gang identifisert, kan holde deg fra å bli utsatt for gaslighting. Ifølge Luciana Kotaka, være mistenksom hvis:

 • Partneren prøver alltid å gi inntrykk av at du blir inkonsekvent, som er å finne opp situasjoner, se ting som ikke er der, er du gal;
 • Selv gjør at noen faktisk kan føle seg skyldig for å anklage den andre, tro at å være feil og ikke ser virkeligheten;
 • Du har en tendens til å akseptere aggresjon for å finne det selv utløste andres atferd;
 • Selv å sørge for at et objekt var på et bestemt sted, sa partner han ikke var, sier at det er du som lyver, når du;
 • Begynn stadig tvile fra sine oppfatninger, fordi du føler deg skyldig ofte eller galt;
 • Din partner prøve å stadig nekte atferd som egentlig hadde.

I tillegg til disse signalene, kommenterte psykolog, er det viktig å være forsiktig når:

Les også: "Love" er ikke alt i et forhold

 • Partneren innstendig prøver å få deg vekk fra venner og slektninger, ofte rettferdiggjøre at dette er til deres eget beste. Han sier at du tror mer på andre enn i det, og det gjør vondt;
 • Partneren begynne å fortelle deg er hysterisk, veldig stresset, eller godtar ikke vitser;
 • Han prøver å rettferdiggjøre fysisk eller verbal aggresjon med argumenter som: "du tok meg", "jeg var full", "jeg ville aldri gjøre dette for deg, men jeg var gal av sjalusi" og andre lignende ord. Husk at du noensinne Du er ansvarlig for vold til å utføre mot deg;
 • Du spør deg selv hele tiden er for følsom, eller hvis du er gal eller forvirret;
 • Du er alltid apologizing for partneren din, og forklare til venner og familie holdninger partneren din;
 • Du skjuler negative hendelser som involverer partneren fra venner og familie for å unngå å måtte forklare eller rettferdiggjøre;
 • Du vet det er noe galt i forholdet, men kan ikke identifisere hva det er;
 • Har du problemer med å gjøre enkle avgjørelser uten å konsultere partneren din;
 • Du spørsmålet om du er en kone / kjæreste / person "godt nok";
 • Han begynner å beskylde deg for å ha frodig fantasi når du spørsmål om muligheten for at det skjer er noe utenom det vanlige i relasjonen (et utroskap, for eksempel);
 • Han beskylder deg for å være sjalu, eiendomspronomen eller krevende når det faktisk ingen av deres handlinger fører til dette;
 • Det devaluerer sine meninger, om at, for din egen skyld, bør du ikke snakke om et bestemt emne, eller fag "du vet ikke" (selv om du vet);
 • Han nekter for å ha sagt eller lovet ting som du husker at han sa eller lovet;
 • Han anklager deg for å ha hukommelsesproblemer og manipulerer det til deg å gjøre eller godta ting du ikke huske å ha sagt at ville gjøre / akseptere (for deg, faktisk, ikke si).

Det betyr ikke at du vil være hele tiden lurer på hvem som lider psykisk mishandling, men i tilfelle du opplever noen av de ovennevnte, er det viktig å være forsiktig, prøver å unngå manipulering.

De vlogueira Jout Jout kommentarer til videoen er noen av de vanligste tegnene på fornærmende relasjoner som kan ha aspekter av Gaslighting:

Hva du skal gjøre for å bryte fri?

Hvis du har identifisert i forholdet noen av tegnene som er nevnt ovenfor, er det mulig at du lider gaslighting. Hvis dette problemet er bare begynnelsen for å påvirke deg, er det trolig lettere å bli kvitt det. Men hvis du allerede er mer involvert i håndtering av situasjonen er litt vanskeligere.

Psykologen Luciana Kotaka forklarer at "det er alltid veldig vanskelig å bli kvitt manipulerende atferd, fordi partnerne passer profilen handler, er folk som er mer utsatt for partnerens ønske. Det er en idealisering av den andre, gjør at offeret den andre til å ta plassen til kunnskap. "

Ifølge Luciana, i slike tilfeller, må offeret bevis på noen fakta som viser at partneren lyver. Og selv med terapi, er det en jobb litt tidkrevende, siden offeret ender opp tvile seg selv og menneskene rundt. Psykologen arbeid i denne saken er å få pasienten tilbake til å tro på sine egne oppfatninger og dom.

Les også: 10 ting som vellykkede kvinner er forskjellige

Så hvis du tror du kan gå gjennom en situasjon som dette, ikke nøl med å søke hjelp fra familie, en venn eller betrodd venn, eller spesialisert psykologisk hjelp.